• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Yazık oldu Salebe’ye! TOLGA TEKİN

Yazık oldu Salebe’ye!

tolga.tekin@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 31.05.2019, 00:00

İnsan ömrüne tekabül eden bin aydan hayırlı olan Mübarek Kadir Gecesi'ni bugün idrak edeceğiz. Ramazan Bayramı'na da çok az bir süre kaldı. Bu süre içinde fitre ve zekat vermeyenlere bir hatırlatma yaparken asrı saadet döneminde yaşanan ibret verici bir olayı sizlere sunmak istiyorum.

DUA İÇİN YALVARDI

Salebe, Peygamber Mescidi'ne aralıksız giderdi. Öyle ki, Peygamberimiz (s.a.v) ona, "Mescidin Güvercini" lakabını vermişti.
İbadete de öylesine hevesli ve meraklı idi ki, güneşte ısınmış kızgın taşların ve toprağın üzerine çokça secde ettiği için alnı nasır tutmuştu.
Mescidde uzun uzun vakit geçiren Salebe, sonraları aceleyle mescid'den çıkmaya başladı. Peygamberimiz Salebe'ye , "Ey Salebe !
Sana ne oluyor da münafıklar gibi aceleyle mescidi terk ediyorsun?" buyurdu. Bunun üzerine Salebe "Ya Resûlullah! Öyle bir fakirlik içindeyim ki, evimizde şu üzerimde bulunan elbiseden başka elbise yoktur. Onun için bu elbiseyi hanımımla beraber giyiyoruz. Ben namazımı eda ettiğim gibi bir an önce eve gidiyorum ki, hanımıma elbiseyi vereyim de namazını vakti geçmeden eda etsin. Acelem bundandır. Ne olur bizim için Allah'a dua etseniz de fakirlikten kurtulalım" dedi. Bu isteği uygun bulmayan Peygamberimiz (s.a.v.) "Yâ Salebe, şükrünü edâ ettiğin az mal, şükrünü yerine getiremeyeceğin çok maldan daha iyidir" diye karşılık verdi.
Ancak Salebe "Allah'a yemin ederim ki, bana mal versin diye dua edersen, her hak sahibine hakkını vereceğim" diyerek daha da ileri düzeyde taahhütlerde bulunup ısrar ederek zengin olmak isteyince Hz. Peygamber, "Allah'ım, Salebe'ye mal nasib eyle" diye dua etti. Bunun üzerine Salebe, hayvancılığa başladı. Koyun edindi.
Çok zengin oldu. Ama mescide gitmemeye başladı. Peygamberimiz (s.a.v.) durumu öğrenince "Salebe'ye, yazık oldu!" buyurdu.

ZEKAT VERMEDİ

Bu sırada "Onların mallarından belirli bir sadaka al, böylece onları temizlemiş ve nefislerini arındırmış olursun. Onlar için dua et, senin duan onları huzura kavuşturur." (Tevbe 9/103) ayeti inerek zekât farz kılındı.
Tahsildarlar zekat vermesi için Salebe'ye gitti. Ancak Salebe çeşitli bahanelerle zekat vermeyi reddetti.
Bunu öğrenen Hz. Peygamber "Yazıklar olsun Salebe'ye" dedi.
Bunun üzerine, Salebe hakkında "Onlardan bir kısmı 'Eğer Allah bize mal bağışlarsa mutlaka zekat verir ve salihlerden oluruz' diye söz verdiler. Fakat Allah onlara mal bağışlayınca cimrilik ettiler, arka dönüp sözlerinden caydılar. Allah da kendisine verdikleri sözden cayarak yalan söyledikleri için O'nun karşısına çıkacakları güne kadar kalplerine nifak ekmek suretiyle onları cezalandırdı" ayeti nazil oldu. (Tevbe 9/75-77). İnen ayeti duyunca Salebe'ye koşan bir akrabası "Yâ Salebe! Ey annesi ölesi, Allah senin hakkında şöyle bir ayet indirdi" dedi. Bunun üzerine Salebe, Hz. Peygamber'e vararak zekatını almasını istedi. Hz. Peygamber kendisine "Allah, bana senden zekat almayı yasakladı" diye cevap verdi. Hz. Peygamber'in bu cevabı üzerine Salebe başına toprak serperek dövündü.
Peygamber'imiz ona "İşte senin amelin; verdiğin sözü yerine getirmedin" dedi. Hz. Peygamber'in ahirete irtihalinden sonra Salebe'nin zekatını diğer halifeler de reddetti. Salebe'nin ölümü de hazin oldu; bakımı ile uğraştığı hayvanların dışkısı içerisinde ölü bulundu.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA