• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Neler yediriyorlarmış neler... YUNUS KARAKAYA

Neler yediriyorlarmış neler...

yunus.karakaya@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 02.06.2016, 00:00
FRM TV'de "Gündem Özel" programında konuğum olan ADN Helal Gıda Belgelendirme Genel Müdürü Gıda Mühendisi Adnan Güder'in anlattıklarını duyunca, "Neler yediriyorlarmış, neler?" demekten kendimi alamadım.
Fazla üretim arzının şirketlerin gelişmesiyle ortaya çıktığını dile getiren Güder, "İnsanı daha çok tüketime yöneltme, teşvik etme amacıyla, daha çok para kazanma amacıyla birçok katkı maddesi üretiliyor" dedi.
Helal Gıda deyimine de açıklık getiren Güder, "Acaba helal veya haram sadece marjinal İslami bir kuram mıdır, yoksa insani bir kuram mıdır?
Bu açıklığa kavuşturulmalıdır ki insanların kafasında bazı Müslümanların yaptıkları sevimsiz işler ve davranışlardan dolayı Müslümana antipati duyan biri veya toplum helal prensiplerini o kişilere baktığı açıyla değerlendirmesin. Allah yarattığı organizmaya zarar verecek olan yiyecekleri gıdaları bildirmiş ki, o organizma zarar görmesin, kullanma kılavuzunun dışına çıktığından dolayı da o vücut onu yarı yolda bırakmasın ve sahibinin azarlamasına maruz kalmasın. Tabi yediklerimiz veya bize sunulanlar sadece helal mi olmalı, yeterli mi, hayır. Aynı zamanda sağlıklı olmalıdır. Yani Allah'ın Kuran-ı Kerim'de koyduğu prensip budur. Yani yedikleriniz veya başkalarına yedirdikleriniz mutlak surette hem Allah'ın yasak ettiklerinden olmayacak hem de temiz olacak. Temiz bugünün diliyle hijyendir sanitasyondur" dedi.
İnsanların artık hazır gıdaya yöneltildiğini dile getiren Güder, işini sağlıklı, dürüst şekilde yapan firmaları tenzih ettiğini belirterek, "Hazır gıdanın da insana sunulması, uzun süre korunması, insanlar için de cazip hale getirilmesi gerekiyor. Bu nedenle hazır gıdalara bir özellik kazandırmanız gerekiyor.
Hazır gıdaları yerken bunları göz önünde bulunduracaksınız. Ona göre yiyeceksiniz veya hiç yemeyeceksiniz.
Veya alternatif ürünler geliştireceksiniz" diye konuştu.

YUFKALARIN YAPIŞMAMASI İÇİN NE KULLANILIYOR?

Güder'in hazır yufkaların yapışmaması için gliserin elsit diye bir madde kullanıldığını, bunun ancak saç kılından veya domuz kılından üretildiğini söylemesi karşısında şaşırmadım desem yalan olur.
Güder, "Zaten domuz yağını getirdikleri zaman kimse almıyor, tüyünü kullanmıyor, etini de yemiyoruz.
Ama domuzdan kimyasal yollarla sentezledikleri ürünler var. Örneğin glisirin elsit. Nerede kullanılıyor?
Bu hazır yufka üreten firmaların, birbirine yapışmasın ve kolay açılsın diye kullandıkları bir ürün" dedi.

YOKSA HER GÜN BÖCEK Mİ YİYORUZ?

Hemen herkesin sofrasında vişne reçeli bulunmuştur.
Çilekli pasta, kola, gazoz, vişne suyu, dondurma, kırmızı renkli sakızlar, çikolatalar, vesaire...
Bunlar hemen her gün tükettiğimiz gıdalar daha doğrusu çocuklarımızın daha çok sevdiği ürünler.
Gıda Mühendisi Güder, bu ürünlerde renklendirici kullandığına dikkat çekerek, "Bu ürünlerin çoğunun hiç bilmediğimiz ortak bir özelliği var. Böcek kanından üretilen bir katkı maddesi içermeleri. Karmin, Cochineal adlı böceğin kanı da dahil tüm vücudundan elde edilen bir katkı maddesi" diye konuştu.

Kamyoncular biraraya geliyor

(Kamkoder) Kamyoncuları Koruma ve Kalkındırma Derneği, 2016 yılında yaza girerken dernek üyelerine ve Ege Bölgesi'nde ulaşabileceğimiz diğer kamyoncu ailelerine 5 Haziran Pazar günü Yaza Merhaba etkinliği düzenliyor.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA