• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Şirince’yi göz göre göre yakmayın YUNUS KARAKAYA

Şirince’yi göz göre göre yakmayın

yunus.karakaya@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 03.01.2017, 00:00

Şirince, İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı ve Selçuk'a 8 km. mesafede tarihi mimarisi korunmuş turistik bir köydür. Köyün evvelce bağcılık, şarap üretimi ve zeytinciliğe dayalı olan ekonomisi, bir tütün bölgesinden gelen yeni sakinlerinin elinde bir süre sekteye uğramış, ancak son yıllarda artan turistik önemine paralel olarak, bu sektörler yeniden gelişmeye başlamıştır. Bağcılık ve zeytinciliğin yanı sıra, şeftali, incir, elma, ceviz yetiştirilir. 1950'li yıllarda 2000-3000 civarında iken sonradan 700'e kadar düşen köy nüfusu, 1990'lı yıllardan itibaren turizmin gelişmesiyle birlikte tekrar yükseliş eğilimi içine girmiştir. Köyde halen bazı Rum evleri pansiyon olarak hizmet vermektedir.

TEDBİR ALINMAZSA YANABİLİR

Geçtiğimiz günlerde o bizim meşhur Şirince köyünde bir yangın çıktığını medyadan takip etmişsinizdir. Hatta yıkılan duvarın altında kalan bir itfaiye eri ölümün eşiğinden döndü.
Gazeteci dostum Ali Rıza Çelebi yangını ve söndürme çalışmalarını yakından takip eden bir isim olarak Şirince'nin büyük bir tehlike atlattığını söyleyince hem mahalle sakinleri ile görüşmek hem de yangın yerini görmek için soluğu olay yerinde aldım.

BAŞKAN TEHLİKEYE DİKKAT ÇEKTİ

Yanan evlerin olduğu bölgeye ulaştığımızda Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı'yı evi yanan vatandaşların dertlerini dinlerken buldum.
Başkan Bakıcı'nın yangının başladığı saatlerde de orada olduğunu ve söndürme çalışmalarını yakından takip ettiğini öğrendim.
Başkan Zeynel Bakıcı, Şirince'de felaketin eşiğinden dönüldüğünü belirterek, "İZSU'nun burada bir an önce yangın vanalarını her sokağa yerleştirmesi gerekiyor.
Araçlar giremiyor. Yollar dar" dedi. Bakıcı, yangında mağdur olan vatandaşların mağduriyetlerinin de kısa sürede giderileceğini söyledi.

YANGIN VANALARI ÇALIŞMIYOR

Bazı bölgelere yangın vanaları konulmuş ancak ne yazık ki İzmir Büyükşehir ve İZSU yetkilileri duyarsızlığı yüzünden vanaların çalışmadığını duyunca Şirince'nin her an yanma tehlikesi altında olduğunu gözlemledim.
Çünkü bu bölgede eski Rum evleri ahşap ve birbirine bitişik. Bir evde çıkan yangına zamanında müdahale edilmezse, Şirince'nin alev alev yanması işten bile değil.

VATANDAŞ "TARİH YOK OLMASIN" DİYOR

Şirince mahallesi sakinleri İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZSU ve itfaiyenin el ele vererek sokaklara 50- 100 metre mesafe ile yangın vanası koymasını isterken, "Yangın başladığında en azından bizler ilk müdahalemizi yaparız. Sokaklara zaten araçların girmesi imkansız. Bir de tarihi değeri acısından İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin buraya 24 saat görev yapacak bir itfaiye birimi kurması gerekir" dedi.
Şirince'nin sokaklarının dar olduğuna dikkat çeken Zeynel Bakıcı, sokak sağlıklaştırma projelerinin tamamlandığını ve en kısa zamanda hayata geçirileceğini söyledi.

YAPILAR ORİJİNALE UYGUN HALE GELECEK

Şirince'de yapılması planlanan sokak sağlıklaştırma projesi için İzmir Valiliği'nin ve Selçuk Belediyesi'nin desteği ile yapıların orijinaline uygun hale getirileceğini ifade eden Başkan Bakıcı "Yapılacak bu çalışmalar, Şirince'de gerek dükkanı, gerekse tezgahı bulunan esnafa engel teşkil etmeyecek" dedi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA