• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Atatürk’ün yazdığı film senaryosu ne oldu? YUNUS KARAKAYA

Atatürk’ün yazdığı film senaryosu ne oldu?

yunus.karakaya@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 05.01.2017, 00:00

Tübitak Tarih Proje Danışmanlığı yapan tarihçi yazar Pınar Sözer Tonga, Atatürk'ün yazdığı film senaryosunun peşinde.
Atatürk "Sinema öyle bir keşiftir ki bir gün gelecek barutun elektriğin kıtaların keşfinden çok dünya medeniyetlerinin çehresini değiştirecek dünyanın en uzak köşesindeki insanların birbirlerini tanımalarını sevmelerini sağlayacak.
Sinemaya layık olduğu yeri vermeliyiz" dediğini hatırlayan Tonga, konuyla ilgili yaptığı araştırmalarda ilginç olaylara rastladığını söyledi.

"CUMHURİYET ÇOCUĞUYUM"

"Ben Bir Cumhuriyet Çocuğuyum" adını verdiği senaryoyu hazırladığının tarih kitaplarında yer aldığına dikkat çeken Tonga, İlknur Güntürkün Kalıpçı, Her Yönüyle İnsan Atatürk Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü Yayınları'nda yer alan bilgileri de bizlerle paylaştı:

"1922'de Kurtuluş Savaşı sırasında çektirdiği filmlerin birleştirilip bir belgesel film yapılmasını ister. Hazırlanacak olan filmle bizzat ilgilenir.
Yaşananların geleceğe bir belge olarak kalmasını ister. İlerde bugünü göremeyenlere bir ibret hatırası olur bu filmler der. Şu anda elimizde Kurtuluş Savaşıyla ilgili tek görüntü o günlerde hazırlanan filmdir. 'İstiklal' adlı filmi 1933'de seyreder genişletilmesini ister. 'Size ait sahneler hareketsiz resimlerden oluştuğu için filmi tamamlayamadık derler.' Ben hayattayım milli mücadeleye ait bütün evrakım, kılıcım, çizmem halihazırda olduğuna göre çağırdınız da bana düşen görevi yapmadım mı? Böyle bir teklif karşısında kalsam memnuniyetle kabul eder, bir artist gibi filmde rol alır hatıraları canlandırırdım. Bu milli bir vazifedir. Türk gençliğine bu mücadelenin kazanıldığını canlı olarak ispat ederek hatıra bırakmak bu filmle mümkündür" der.
1934'de Sergey Yurtgeviç ve Lev Oskaroviç'in birlikte çektikleri "Ankara Türkiye'nin Kalbidir" filmini çok beğenir. 1937'de montaj fim türünün kurucusu Shauple ile Kurtluş Savaşı'na ait bir filmi için işbirliği yapmayı düşünür.
Münir Hayri Egeli ile birlikte "Ben Bir Cumhuriyet Çocuğuyum" adını verdiği senaryoyu hazırlar. Egeli filmi çekecek Atatürk de kamera karşısına geçecektir. Ancak bu isteğini gerçekleştirmeye ömrü yetmez. Yazar seneryo için keşke bugün bu seneryo bir film yapımcısı tarafından bizlere aktarılsa diye not düşmüştür.
Bilgiler film operatörü Cezmi Ar'ın anılarından derlenmiştir.
Ayrıca Kemal Film tarafından Mustafa Kemal Paşa'nın İzmir Cephesi'ni teftişi adında bir belgesel film çekildiğini Atatürk'ün filmi seyrettikten sonra bugünleri göremeyen nesiller için büyük önemli bir belgedir, herkese göstersinler dediği, bu filmin bir yangında yandığı belirtilmiştir.

CHP'LİLERE SORUYORUM

Şimdi sürekli Atatürk'ün partisi olmakla övünen ama onun eserlerine bir türlü sahip çıkamayan CHP'lilere şunu sormak istiyorum...
Atatürk'ün partisiyiz diyorsunuz ama onun bizzat yazdığı film senaryosunun bulunması için bugüne kadar ne yaptınız?
Atatürk'ü anlamak ve anlatmak istiyorsanız o senaryoyu gün ışığına çıkarın.
Sizler araştırmak istemiyorsanız en azından Pınar Sözer Tonga'ya destek verin, o senaryoyu bulmasına yardımcı olun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA