• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Hamura, çamura, deriye, demire ve mermere şekil veren ilçe YUNUS KARAKAYA

Hamura, çamura, deriye, demire ve mermere şekil veren ilçe

yunus.karakaya@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 09.02.2017, 00:00

Geçtiğimiz hafta sonu yolumuz Aydın'ın Karacasu ilçesine düştü.
Karacasu'yu kısaca anlatmak gerekirse "Hamura, çamura, deriye, demire ve mermere hayat veren" şehir dememiz yeterli sanırım.
Ama yine merak edenler için ansiklopedik bilgileri de verelim

ADI NEREDEN GELİYOR?

Karacasu, Ege Bölgesi'nde Aydın ilinin bir ilçesidir. İlçe sınırları içinde Afrodisias antik şehri bulunmaktadır.
Aydın-Denizli Karayolunun tali yolu, Kuyucak ilçesinden Karacasu'ya giden karayolu, Dandalaz (Antik adı Marsyas Çayı) çayı boyunca zeytin, narenciye ve daha sonra çam ağaçları arasından kıvrılarak ilçeye ulaşır.
Karacasu, Büyük Menderes vadisine güneydoğudan açılan Dandalaz vadisi yamaçlarında kurulmuştur.
Aydın il merkezine 87 km uzaklıkta olan ilçe, Menderes havzasının coğrafi yerleşme ve iklim yapısından farklı olarak, yayla özellikleri gösterir.
Karacasu ilçesinin ilk adı Yenişehir'di;
Tanzimat'tan sonra Karacasu olarak değiştirildi. Bazı görüşlere göre, Oğuz Han'ın oğullarından biri olan Aymür aşiretine bağlı Karasu boyu, günümüzdeki kentin olduğu yerde Karasu adında bir köy kurmuştur. 1867'de Aydın'a bağlı bir kaza durumuna getirildi. 1923'te Aydın'a bağlı bir ilçe oldu.

USTA PİDECİLER

İlçenin meşhur yerleri Karacasu yaylaları ve Afrodisias (Aphrodisias) Geyre beldesine aittir. Geyre beldesi tarih olarak Karacasu'dan daha eski bir tarihe sahiptir. Karacasu'nun 17 yaylası vardır. En meşhuru kahve deresidir. Halkın genelde geçim kaynağı elmacılık ve zeytinciliktir. Zanaat olarak da toprak testicilik ve pidecilik ünlüdür. onun için Karacasu'ya hamura çamura, deriye, demire ve mermere şekil veren memleket derler. Karacasulu pideciler özellikle Ege Bölgesi olmak üzere ülkenin birçok yerine dağılmıştır.
Ayrıca deri işlemeciliği de ilçenin gelir kaynakları arasındadır.

HALKIN SEVDİĞİ BAŞKAN

Karacasu'ya gitmişken Belediye Başkanı Mustafa Büyükyapıcı'yı da ziyaret etmek istedim.
Ama başkanın yanına geçmeden önce ilçe halkının biraz nabzını yokladım. Çünkü benim bildiğim kadarıyla ilçede sağ görüşlü belediye başkanları görev yapmıştı ama 2 dönemdir ilçeyi belediye başkanı yönetiyor. Mustafa Başkanın bu işi nasıl başardığını öğrenmek için en doğru adres tabii Karacasu'da yaşayan halktı.
Öğrendimki halk siyasi partisinden çok Mustafa başkanın insaniyetine, alçak gönüllü olmasına ve siyasete girmeden önce yaptığı hizmetlere oy vermiş.İstanbul Eczacılık Fakültesi mezunu olan Mustafa Büyükyapıcı ilçede 30 yıldır eczacılık yapıyormuş.
Mustafa başkan aynı zamanda Spor Kulübü Başkanlığı, Sevenler İlköğretim Dernek Başkanlığı, Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanlığı, Karacasu Eğitim ve Geliştirme Vakfı Yürütme Kurulu Başkanlığı görevlerinde bulunmuş.
Buarada Belediye Başkanı Mustafa Büyükyapıcı'yı beklerken yardımcısı Erdinç Gümüş ile kısa bir sohbet yaptım. Gümüş'ün odası da arıkovanı gibiydi. Muhtarlar geliyordu. Tüm istekleri ve şikayetleri dinleyip not alan Gümüş'ün sorunların çözümü için yoğun bir gayret sarf etmesi, tabii Başkan Mustafa Büyükyapıcı'nın nasıl bir ekip kurduğunu da görmemi sağladı.
Bir sonraki yazımda Karacasu'nun kültür sanat şehri olma yolunda hızla ilerlemesini kaleme alacağım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA