• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Lezzetini dünyaya duyuran pidecilik YUNUS KARAKAYA

Lezzetini dünyaya duyuran pidecilik

yunus.karakaya@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 13.02.2017, 00:00

Karacasu izlenimleriyle ilgili yazımı bugün ilçeye özgü lezzetler ve ürünler ile noktalamak istiyorum.
Karacasu'da önemli ekonomik faaliyetlerden biri de pidecilik.
Türkiye'nin neresine giderseniz gidin mutlaka Karacasu ilçesinde doğup büyümüş bir pide ustasına rastlarsınız.Peki, Karacasu pidesini meşhur kılan özellikler nelerdir?
Karacasu pidesinin meşhur olması pidenin hamurunun ve pişirme şeklinin farklı olmasından kaynaklanıyor.
Bununla birlikte Karacasu pideciliğini özellikli kılan en önemli neden farklı farklı şehirlerde pek çok pidecinin Karacasulu olmasıdır.
Karacasu'nun adeta pideci ihraç ettiğini söylersek pek de abartmış sayılmam.

YAYLALARI

Temiz havası, bol yeşili, manzarası, temiz kaynak suları, mesire yerleri ve yeşil görüntüyü bozmayan evleri, yaylaları ile özellikle yaz aylarının vazgeçilmez adresidir Karacasu.
Eşsiz doğa harikası yaylalar ve 732 yıllık geleneği olan paylaşmanın ve kardeşliğin yaşandığı Dedebağ Hayrı, yayla turizmi açısından önemli bir yer tutuyor.
Temiz havası, kaynak suları, mesire alanları, bol yeşilli manzaralarıyla Karacasu Yaylaları yaz aylarında yurtiçi ve yurt dışından gelecek olan misafirleri karşılamaya hazırlanıyor.

DEDEBAĞ HAYRI

Dedebağ Hayrı'nın Karacasu için büyük bir önemi var.
Peki, nedir bu Dedebağ Hayrı?
Anadolu'nun Türkleştirilmesinde ve İslamiyet'in yayılmasında görev alan Horasan erenlerinden Dedebağ'ın ruhu için yapılan hayır geleneği asırlardır devam ediyor.
Dedebağ Keşkek Hayrı'na her geçen yıl katılımın artığını söyleyen Karacasu Belediye Başkanı Mustafa Büyükyapıcı, "Alperenlerden 7 büyüğümüzün mezarları ilçemizde bulunuyor. İşte bu alperenlerimizin anısına Dedebağ dedesi keşkek hayrımızı düzenliyoruz. Geçen sene bin 200 kilo et, bin 200 kilo buğdaydan 55 kazan keşkek hazırlayarak hayrımıza katılan vatandaşlarımıza dağıttık. 734 yıldan bu yana düzenlediğimiz bu hayrımıza her geçen yıl katılım artış gösteriyor. Hayra özel olarak hazırlanan turşu ve ekmeği keşkekin yanında ikram ediyoruz" diye konuştu.

OTEL ŞART

Karacasu, kültür ve sanat şehri olarak turizmden pay almak istiyorsa konaklama tesisi yönünden de bir şeyler yapılması gerekir.
Aphrodisias Antik Kenti tüm dünya tarafından biliniyor. Gerek yerli gerekse yabancı turistler tarafından sıkça ziyaret edilen Aphrodisias Antik Kenti Karacasu'nun turizmden pay alması için önemli bir yer. Ancak ilçede otel vb. konaklama tesislerinin olmaması Karacasu için bir dezavantaj.
İlçede bir belediye misafirhanesi, bir de Turizm Bakanlığı denetiminde küçük bir otelden başka konaklanabilecek yer yok.
Karacasu ziyareti sırasında Turizm Bakanlığı denetimli Küpelioğlu Konağı Aphrodisias Dandalos isimli bir tesiste konaklamak zorunda kaldım. Zorunda kaldım diyorum çünkü ilçede başka bir konaklama yeri yoktu. Ama kaldığıma da pişman olmadım desem yalan olur. Burasını sanırım Aydın Turizm İl Müdürlüğü yetkilileri kışın denetlemiyor.
Tarihi bir konak olmasına rağmen içeri naylon brandalarla çevrilmiş, ısıtma sistemleri çalışmayan, gecenin 3'ünde mangal partilerinin düzenlendiği bir mekan haline getirilmiş.
Kalorifer vb. bir ısıtma sistemi çalışmadığı için odanın ortasına çekilen bir uzatma kablosuyla çalıştırılan bir elektrikli soba ile ısınmak zorunda kaldık. Ama her şeye rağmen Karacasu görülmeye değer bir ilçe.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA