• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Ticari araçlara kış lastiği zorunluluğu ZEKERİYA MUTLU

Ticari araçlara kış lastiği zorunluluğu

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 06.12.2012, 00:00
Yaklaşık bir ay sonra 2012 yılını geride bırakacağız. 2012 yılının hem Türk ekonomisi hem de esnaf sanatkarlarımız için olumlu geçtiğini söylemek pek mümkün olmayacaktır. 2012 yılının değerlendirmesini ve kesimimizin yeni yıldan beklentilerini önümüzdeki yazılarımızda dile getireceğiz.
Bugün 2013 yılı ile birlikte üyelerimizi yakından ilgilendirecek iki konuya dikkat çekerek, esnaf sanatkarlarımızın ileride mağdur durumda kalmamaları için zamanında tedbir almalarını sağlamaya çalışacağız. Bu iki önemli konu "Kış Lastiği Zorunluluğu" ile 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'dur.

CEZASI 500 TL

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın hazırladığı yeni yönetmeliğe göre, yolcu ve yük taşıyan ticari araçlara 1 Aralık-1 Nisan tarihleri arasındaki dönemde, uygun kış lastiği kullanma zorunluluğu getirilmiştir. Zorunlu olduğu halde kış lastiği takmayan ticari araç sürücülerine 500 lira idari para cezası uygulanacaktır. Özel araçlarda ise kış lastiği için zorunluluk aranmayacaktır. Uygulama, 1 Aralık 2012 tarihinden itibaren başlamıştır. Uygulama, taksici, minibüsçü, servisçi ve benzeri yolcu taşıyan ticari araçlar ile, kamyoncu, evden eve nakliyatçı, kamyonetçi ve benzeri yük taşıyan ticari araçlar için geçerli olacağından, tüm şoför esnafımızı yakından ilgilendirmektedir.
Bilindiği gibi, Türkiye'nin coğrafi konumu gereği, iller arasında mevsim farklılıkları bulunmaktadır. Yani Doğu Anadolu'daki kentlerimizde kar yağarken, Akdeniz ve Güney Ege'de bulunan illerimizde denize bile girilebilmektedir.
İklim şartlarından doğacak farklılıkları gidermek adına konuyla ilgili geçen hafta yeni bir yönetmelik daha yayınlanmıştır. Buna göre,
1- Şehirlerarası ulaşımda kış lastiği zorunluluğu belirlenen zaman dilimi içinde geçerli olacaktır,
2- Şehir içi ulaşımlarda ise hava şartlarına göre zorunluluk süresinin kararını İl Valiliği verecektir. İzmir açısından değerlendirirsek, henüz İzmir Valiliği zorunlu kış lastiği takma kararını almamıştır. Şoför esnafımızın kayıtlı bulunduğu odaları ile irtibata geçerek kararın uygulama tarihini takip etmesi menfaatleri icabı olacaktır.

NEDEN GEREKLİ?

Uygulamada amaç, yolcu ve yük taşımacılığında yüksek güvenliğin sağlanmasıdır. Türkiye'de kış aylarında hava koşullarının sertleşmesiyle birlikte trafik kazalarının yüzde 20 oranında arttığı görülmektedir. Kış lastikleri ise, özellikle düşük sıcaklıklarda ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha yüksek güvenlik sağlamaktadır. Çünkü kış lastikleri yaz lastiklerinden farklı olarak, içeriği ve deseniyle kış aylarında daha iyi tutunma ve fren mesafesi sağlamaktadır.
Yönetmeliğe göre, kış lastiğinin denetimi yetkili bakanlık personeli, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri tarafından yapılacaktır.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA