• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İşsize iş, işletmeye maliyetsiz eleman imkanı ZEKERİYA MUTLU

İşsize iş, işletmeye maliyetsiz eleman imkanı

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 05.05.2016, 00:00
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, çalışmalarında esnaf sanatkarların haklarını korumayı hedeflemekte, bunun yanında toplumsal faydaları da gözeterek, İzmir halkının yararına olacak çalışmalara katkı koymaya da özen göstermektedir.
İzmir Birliği bu bilinç içinde gerçekleştirdiği faaliyetlerinde kentteki diğer kurumlarla samimi ve sağlam diyaloglar kurmakta, işbirlikleri yapmaktadır.
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin ortak çalışmalarda bulunduğu kurumlardan birisi de İzmir Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü'dür (İŞ- KUR).
Birliğimiz, İŞKUR İl Müdürlüğü ile pek çok kez işbirliği altında çalışmış, Türkiye'de başarılı bir çizgi izleyen kurumun çalışanları ile Birlik yöneticilerimiz başarılı ortak sinerji yaratarak önemli projeleri hayata geçirmişlerdir.
Gerçekten de, İzmir İŞKUR ülke genelinde örnek çalışmalara imza atmış, 2014 ve 2015 yıllarında iş performansı açısından İstanbul, Ankara gibi büyük illerin yer aldığı 1. kategoride ilk sırayı alarak Türkiye birincisi olmuştur.
İŞKUR'un bu başarısının altında, İl Müdürü Kadri Kabak'ın vizyoner gayretleri ile kurum personelinin özverili çalışmaları yatmaktadır. Bu vesileyle Sayın Kabak'ın nezdinde tüm İŞKUR çalışanlarını bir kez daha kutlamakta yarar görüyorum.

İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI

İzmir Birliği'nin İŞKUR ile yaptığı ortak çalışmalardan bir tanesi, İşbaşı Eğitim Programı'dır. Bu noktada İşbaşı Eğitim Programı'nda yapılan mevzuat düzenlemelerine değinmekte yarar görüyorum.
İzmir İŞKUR'un, 2015 Mart'ından itibaren başlattığı ve binlerce kişiye istihdam umudu olan İşbaşı Eğitim Programı'nın süresi 6 aydan bir yıla çıkarılmıştır.
(Süre işgünü olarak hesaplandığı için, 160 günden 320 güne çıkarılmıştır demek daha doğru olacaktır.) Program başta üyelerimiz olmak üzere, reel sektörde faaliyet gösteren tüm işletmelere de önemli kolaylıklar sunmakta, kalifiye eleman istihdam edebilmeleri için imkan tanımakta, personellerinin giderlerini üstlenmektedir.
İşbaşı Eğitim Programı, yanında fiilen sigortalı çalıştıran işletmeye, yeni eleman çalıştırması durumunda katkı vermektedir.
Buna göre, - Yanında 2-10 kişi çalıştıran işletme bir eleman, - 11 ve üzeri çalışanı olanlar ise çalışan sayısının onda biri kadar elemanı İŞKUR'dan talep edebilmektedir.
Ancak, işverenin 60 gün süreyle yüzde 50 istihdam taahhüdü vermesi halinde yüzde 10'luk kontenjan yüzde 30 olarak uygulanacaktır.
İŞKUR, yeni elemanların aylıklarını ve genel sağlık sigortalarını karşılamaktadır. İŞ-KUR bu yeni elemanlara aylık olarak da 1300 lira (günlük net 50 lira cep harçlığı) ödemektedir. Burada 1 ay 26 işgünü olarak hesaplanmaktadır. Dolayısıyla, 31 çeken aylarda işgünü sayısı 27'ye ulaşırsa, aylık rakam 1350 liraya çıkmaktadır.
Bu program işletmelere yeni elemanlarını hiçbir masrafa girmeden deneme imkanı vermektedir. İşletme, deneme süresi sonunda elemanından memnun kalırsa yanında çalıştırmakta, bu kez de yeni elemanın SGK priminin işveren payı devlet tarafından karşılanmaktadır.
Program bittikten sonra işveren 3 ay içinde programda başarılı olan 18-29 yaş aralığındaki kişileri kadrosuna katarsa;
- İmalat sektöründe 42 ay, - Diğer sektörlerde ise 30 ay süreyle bu sigortalıların işverene isabet eden prim tutarları İşsizlik Sigortası Fonu tarafından karşılanmaktadır.
Ayrıca program devam ederken işveren tarafından yapılan yol, yemek gibi yardımlar, asgari ücretin yarısını geçmediği takdirde vergi matrahından düşülebilecektir.
Eğitim programındaki deneme süresini işveren isterse 320 güne kadar uzatabilmektedir. Programlar en fazla haftada 6 gün, günde en az 5, en fazla 8 saat olmak üzere haftalık 45 saat olarak düzenlenmektedir.

GENÇLERE VE İŞLETMELERE FIRSAT

İŞKUR'un, İşbaşı Eğitim Programı İzmir'de başarıyla uygulanmaktadır. 2015'de programdan 6 bin kişinin yararlandırılması planlanırken bu rakam 9751'e ulaşmış, 2016 yılı hedefi 11.800 kişi iken, ilk dört ayda gerçekleşme sayısı 8853 olmuştur.
Yani yıllık hedefin yüzde 75'i ilk dört ayda yakalanmıştır.
Kanaatimizce İŞKUR'un bu programı ekonomiye önemli katkılar sağlamaktadır.
Program ile, - Katılımcılar mesleki beceri kazanmakta, gelecekte iş ve meslek sahibi olma imkanlarını artırmakta, - Reel sektördeki işletmeler ise istihdam maliyetlerini aşağıya çekmektedirler.
Üstelik öğrenci bile olsa, 15 yaş üzerindeki herkesin bu eğitim programından yararlanabilmesi, genç nüfusun istihdamına da katkı sağlamaktadır.
Eleman sıkıntısı çeken veya kalifiye eleman yetiştirmek isteyen ancak yüksek maliyetler nedeniyle bu düşüncelerini gerçekleştiremeyen üyelerimiz İŞ- KUR'un programından yararlanmalıdırlar.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA