• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Esnaf ve sanatkarların gündemi ZEKERİYA MUTLU

Esnaf ve sanatkarların gündemi

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 19.01.2017, 00:00

Türkiye'de esnaf sanatkarlar ve teşkilatları, hükümetin son dönemde gündeme getirdiği Sicil Affı ve Ahilik Fonu ile ilgili gelişmeleri yakından izlemektedirler.
TBMM'de 'Sicil Affı'nı da kapsayan Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı kabul edilmiştir.
Bilindiği gibi ekonomik zincirin en zayıf halkası olan esnaf sanatkarlarımız, yetersiz finansal yapıları nedeniyle bazen istemeseler de çek, senet veya kredi taksitlerinden doğan borçlarını geciktirebilmektedirler.
Borçlarını ödeyemeyenlerin yanında, borçlarını geciktiren bu kişiler bankalarca kara listeye dahil edilmekte, çoğu zaman borçlarını ödedikleri halde listeden adlarını sildirememektedirler.
Sicil affı bu kişiler ve şirketlerin herhangi bir ön koşul söz konusu olmadan, borçlarını ödedikleri veya yapılandırdıkları takdirde sicil temizleme işlemlerinin gerçekleştirilmesini içermektedir.
Tasarının geçmesiyle, kara listeden mağdur olan ve banka kredileri, KOSGEB destekleri gibi imkanlardan yararlanamayan üyelerimiz rahat bir nefes almışlardır. Ancak burada bankaların tutumu önemlidir.
Önceden bu konuda bazı sıkıntılar yaşanmıştır. Bankalar sicili affını uygulamalı ve borcunu ödeyen veya yapılandıran üyelerimizi kara listeden çıkararak finansal yönden önlerini açmalıdırlar.

AHİLİK FONU

Esnaf sanatkarları sevindiren bir başka haber ise, Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan Ahilik Fonu çalışmalarıdır.
Bilindiği gibi, sigortalı bir çalışan, belirli bir süre prim ödeyip işsiz kaldığında İŞKUR'a müracaat edip işsizlik parası alabilmektedir. Bu noktada, Ahilik Fonu, büyük oranda İşsizlik Sigortası Fonu'na benzemektedir. Zorlu ekonomik şartlarla ve haksız rekabetle baş edemeyen bir kısım üyemiz kepenk kapatmakta, iflas etmektedirler.
Bu noktada hükümetimiz, esnaf temsilcilerinin çağrılarına duyarsız kalmamış, iflas eden veya iş göremeyecek durumda olan esnaf sanatkarlar için Ahilik Fonu çalışmasını başlatmıştır.
Bu fonun ana fikri, işini kaybeden esnaf sanatkarların, sigortalı çalışanlar gibi İşsizlik Maaşı hakkını kazanmasıdır.

FONUN AYRINTILARI

Tasarının yasalaşması halinde işyeri açıkken fona para yatıran esnaf sanatkarlar, işyerini kapatınca hem sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek, hem de işsizlik maaşı alabileceklerdir.
Açıklamalara göre, esnaf sanatkarlar 720 gün prim ödedikten sonra iflas ya da dükkanı kapatma durumunda bu fondan istifade edebileceklerdir.
Yatırdıkları prime Hazine de katkı koyacaktır. Üyelerimiz yatırdıkları primin süresine göre 6, 8 ya da 10 ay süreli ödemelerden yararlanabileceklerdir.
Ancak iflas tarihinden önce, 90 günden fazla prim borcu bulunmaması gerekmektedir.

ÖDEME MİKTARI

Ödenek miktarı, sigortalıların son 4 ay ortalama primleri esas kazancına göre belirlenecektir.
Ödenek miktarı brüt asgari ücretin yüzde 40'ından az, yüzde 80'inden fazla olmayacaktır.
(Yani 711 lira ile bin 422 lira arasında olacaktır.) 720 gün ödeme yapanlar yani 24 ay prim ödeyenler 180 gün (6 ay), 900 gün yani 30 ay prim ödeyenler 240 gün (8 ay) , Bin 80 gün yani 36 ay prim ödeyen sigortalılara ise 300 gün (10 ay) boyunca ödeme yapılacaktır.

İŞ GÖREMEYENLER

Esnaf temsilcilerinin çağrılarına hassasiyet göstererek çalışmayı hayata geçiren hükümetimize kesimimiz adına teşekkür ediyoruz. Ancak henüz tasarı halinde olan çalışmanın kapsamına, iflas eden üyelerimizin yanı sıra, hastalık, afet, kaza gibi nedenlerle iş göremeyen esnaf sanatkarların da dahil edilmesi son derece yerinde olacaktır.
Netice itibarıyla gerek sicil affı gerekse Ahilik Fonu, terör olaylarının dengeleri alt üst ettiği, dövizin tırmandığı, talepte daralmanın yaşandığı bir dönemde, vergisini veren, istihdam yapan, üretime katkı koyan esnaf sanatkarlarımızı güvence altına alacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA