• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Geleceğimizi mesleki eğitimle şekillendireceğiz ZEKERİYA MUTLU

Geleceğimizi mesleki eğitimle şekillendireceğiz

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 25.05.2017, 00:00

Faaliyetlerinde eğitim çalışmalarına ayrı bir önem veren, özellikle mesleki eğitim konusunda büyük duyarlılık sergileyen İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'İzmir Geleceğini Hazırlıyor Mesleki Eğitim Çalıştayı' çalışmalarına da gereken katkıyı koymuştur.
İzmir Geleceğini Hazırlıyor Mesleki Eğitim Çalıştay'ında konu başlıkları;
Mesleki Eğitim Algısı, Mesleki Yeterlilik ve İstihdam, 4. Sanayi Devrimi ve Mesleki Eğitim, Çalışma Hayatında Milli Seferberlik ile Mesleki Eğitimde Proje Uygulamaları olarak şekillenmiştir.
İzmir Birliği, 5 konu başlığından oluşan çalıştay çalışmalarında her masa oturumuna temsilcisi ile katılmış, görüş ve önerilerini ilk ağızdan yetkililere iletmiştir.

EĞİTİM ALGISI


Mesleki eğitim algısının iyileştirilmesi için öncelikle ailelerin bakış açısının değiştirilmesi gerekmektedir.
Türk toplumunda eskiden okul tatillerinde çocuklar meslek öğrensin diye bir sanatkarın yanına verilirken, bugün aileler evlatlarını sadece beyaz yakalı çalışanların arasında yer almasını sağlayacak eğitim kurumlarına yönlendirmektedirler.
Bu durum da, ülkedeki işsizlik artışına rağmen, sanayi işletmelerinin yeterli kalifiye eleman bulamamalarına yol açmaktadır. Bu çelişkiyi önlemek için öncelikle mesleki eğitimin toplumdaki algısının değiştirilmesi gerekmektedir.
Aileler iyi bilgilendirilmeli, çocuklar henüz daha ilkokul çağındayken öğrenci velileri ile görüşülüp, onları yönlendirecek ve aydınlatacak rehberlik hizmetleri sunulmalıdır.

MESLEKİ YETERLİLİK

Bilgi çağının şartları her mesleğe bir standart getirmiştir. Artık hangi dalda olursa olsun Mesleki Yeterlilik önem kazanmıştır.
Mesleği iyi yaptığını belgeleyebilenlerin, yani yeterlilik belgesine sahip olanların iş bulma şansı daha yüksek olmaktadır.
Mesleki yeterlilik konusunda standart hazırlanması çalışmalarına katkı sağlayan İzmir Birliği, bir yandan da mesleki yeterlilik konusunda Akredite (belge veren) Kurum olma çalışmalarını da sürdürmektedir.
Bugün dünyada 4. Sanayi Devrimi yaşanmaktadır.
Üretimlerde teknolojinin getirisi olan makineler tercih edilmekte, insana, el gücüne olan ihtiyaç azalmaktadır.
Önceden 500 kişinin çalıştığı bir fabrikada bugün sadece 5-10 kişinin çalıştığını görmek artık olasıdır.
Böyle bir ortamda söz konusu makineleri, robotları yöneten, tasarlayan veya tamir bakımını yapanlar hariç her çalışan işini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıyadır.
Bize düşen, teknolojinin bu tür yan etkilerine karşı mesleki eğitimi temel alan tedbirleri planlamak, iyi rehberlik sistemi ile özellikle üstün yetenekli gençlerimize sahip çıkmaktır.
Çağdaş ülkeler gelişmişliklerini ve işsizlikle mücadeledeki başarılarını mesleki eğitime verdikleri öneme borçludurlar.

MESLEKİ EĞİTİM PROJE KURULU

Çağın ve gelişen teknolojinin şartlarına uyum sağlayabilmek için yeni proje takibine ve Ar-Ge çalışmalarına daha fazla önem verilmelidir.
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, hemen her konuda proje üretmektedir.
Birliğimiz ayrıca bünyesindeki odaları da bu yönde özendirmekte, onlara yardımcı olmaktadır.
Aynı şekilde, İzmir'deki tüm kurum ve kuruluşlar da kentin kalkınması ve gelişmesi için ortak çalışmalar planlamalı, yeni projeler üretmelidirler.
Valilik bünyesinde, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün sekretaryasında ilgili tarafların yer alacağı bir Mesleki Eğitim Proje Kurulu oluşturulması, kentin geleceği açısından son derece verimli bir çalışma olacaktır.
Kentteki tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmaya hazır olan İzmir Birliği de, böyle bir oluşuma gereken desteği vermeye hazırdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA