• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Ramazan rahmet ve bereket ayıdır ZEKERİYA MUTLU

Ramazan rahmet ve bereket ayıdır

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 01.06.2017, 00:00

Bu yıl da mübarek Ramazan ayına ulaştık. Ramazan ayı sabır ayıdır. Bereket ayıdır, paylaşım ayıdır. 4 kişilik iftar sofrasında yeri geldiğinde 8 kişinin ağırlandığı, hanelerin bereketlendiği, gönüllerin huzur içinde birbirine kenetlendiği mağfiret ayıdır. Yüzlerce yıllık köklü geçmişe, Ahilik Kültürü'ne sahip esnaf sanatkarlarımız da mübarek Ramazan ayının kıymetini bilen, içinde dayanışma ruhunu, manevi huzuru ve yardımlaşma kültürünü yaşatan önemli bir camiayı oluştururlar.

RAMAZAN MESAJLARI

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, her yıl Ramazan ayında merkezde ve ilçelerde düzenlediği iftarlarla teşkilatı ile bir araya gelmektedir. Bugün de köşemiz vasıtasıyla, iftarlarımızda teşkilat üyelerimize aktardığım mesajlardan bazılarını sizlerle de paylaşmak istiyorum.

İhtiyaç sahiplerine yardım edin. Ramazan rahmet ayıdır, yardımlaşma ve bereket ayıdır.
Tokun açın halinden anlamasının sağlandığı, bu vesile ile ihtiyaç sahiplerine yardım elinin uzatıldığı bir aydır. İnsanlara ruhlarını, kalplerini arıtabilmeleri için fırsatlar sunar. Bu çerçevede yetime öksüze, fakire fukaraya, sahip çıkın. Ramazan ayı bunun için çok güzel bir fırsattır. Ancak bu yardımların makbulü gizli yapılanlardır.

Sevgi ve saygıya önem verin. Sevgi ve saygının olmadığı yerde ot bile bitmez. Günlük yaşamınızda, işlerinizde sevgi ve saygıyı esas alın.

Empati kurun. Bir olayı, bir kişiyi, iş hayatınızda veya sosyal yaşamınızdaki gelişmeleri değerlendirirken empati kurmayı ihmal etmeyin. Kendinizi karşınızdakinin yerine koyun, olaylara onun penceresinden bakmaya çalışın. Göreceksiniz ki bu şekilde hoşgörünüz artacak, en sıkıntılı durumlarda bile bir uzlaşma zemini, bir çıkış noktası bulmanız daha da kolaylaşacaktır.

Ana-babanızın hayır duasını alın. Yaşlılığında ana babanız size yetişirse, sizin yanınızda ise onları hoş tutmak, 'of' bile dememek, ihtiyaçlarını gidermek ayetlerle ve hadislerle bizlere emredilmiştir. İşlerinizin ve evinizin bereketi, ailenizin sağlığı, yaşamınızın hayırlı olması onların dualarında saklıdır.

Dargınlıkları bitirin. Ömür küsecek kadar uzun olmayabilir. Kalp kırmamaya özen gösterin, gönülleri yapın. Bunun için Ramazan ayı güzel bir fırsattır. Ramazan münasebetiyle aranızdaki kırgınlıkları bitirin.

Devlete millete sahip çıkın. Esnaf sanatkar teşkilatları, Ahilikten aldıkları terbiye ile dünden bugüne bayrağına, devletine, milletine bağlı kalmış, faaliyetlerini sürdürürken toplumdaki birlik ve beraberliğe katkı koymuş dualı bir camiadır. Aslında bu halisane duygular, Türk milletinin ortak özelliğidir. Bu güzel hasletlerimizi koruyalım ve yaşatalım.

Öfkenize ve nefsinize hakim olun. İnsanın en büyük zaferi kendi nefsini yenmektir. Öfke ve nefis bir araya geldiğinde aklı yener. Sabretmesini bilmek ise her işin sonunda hayırlara vesile olur. Sabırlı olan kazançlı çıkar.
Evet, bu yazımızda gönlümden geçenleri paylaşmak istedim. Bu vesile ile de esnaf sanatkarlarımızın, İzmirlilerin ve tüm vatandaşlarımızın Ramazan-ı Şeriflerini kutlar, mübarek ayın huzur, rahmet ve bereket içinde geçmesini temenni ederim.


Esnafa sahip çıkın

Değerli halkımızdan, tüketicilerimizden esnaf sanatkarlar olarak bizlerin de beklentisi bulunmaktadır. Son yıllarda değişen alışveriş kültürünün de etkisiyle, artık Ramazan ve bayram ihtiyaçlarının daha çok AVM'lerden karşıladığı, hipermarketlerdeki 'Ramazan Koli'lerine rağbet edildiği görülmektedir. Bizler de tüketicilerimizden, yardımlaşma ayında ihtiyaçlarını dostları, akrabaları, komşuları olan esnaf sanatkarlardan karşılamalarını istiyoruz.
Esnaf sanatkarlar Türk toplumunda farklı bir konumda bulunmaktadırlar. Sadece ekonomik alanda değil, sosyal ve kültürel hayatta da önemli işlevlere sahiptirler. Toplumumuzda böylesine önemli yeri bulunan, her biri içimizden birisi olan esnaf sanatkarlara daha fazla sahip çıkılması gerektiğine inanıyoruz.
Öte yandan, çoğu yabancı sermayeli olan AVM'ler yerine, Ramazan ve bayram alışverişlerinin mahallelerin emektarlarından yapılması, Türk ekonomisinin de lehine olacaktır.
Çünkü, yüksek karlar elde etmek adına, hipermarketlerin rafları kaliteli olup olmadıklarına bakılmaksızın ithal mallarla doldurulmaktadır. İthal malların ağırlıklı tüketimi ise cari açığa ve yurt dışına sıcak para çıkışına neden olmaktadır.
Oysa bir esnaf sanatkar, alışverişten kazandığı parayı yine bölgesinde harcamakta, yaşadığı yerin, ülkenin ekonomisine katkıda bulunmaktadır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA