• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Borçların yapılandırılmasında ikinci şans ZEKERİYA MUTLU

Borçların yapılandırılmasında ikinci şans

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 08.06.2017, 00:00

Daha önceki borç yapılandırmasına başvuramayan vatandaşlara ikinci bir şans daha verilecektir. Buna göre 31 Mart 2017 tarihine kadar olan borçlar için 30 Haziran 2017'ye kadar müracaat edilecek, borçlu olunan kuruma göre Temmuz veya Ağustos sonuna kadar ilk taksitler yatırılacaktır. Borçlar 6 aydan 18 aya kadar vadelendirilebilecektir.
Esnaf sanatkarlarımız ise aidat borçları için Temmuz sonuna kadar bağlı bulunduğu odaya müracaat etmeli ve vadelendirdiği borcun ilk taksitini de Ağustos sonuna kadar ödemelidirler.
Üyelerimiz yapılandırma ödemelerini aylık dönemler halinde ve azami 6 eşit taksitte yapabileceklerdir.
Bugün köşemizde bu konuda üyelerimizi detaylarıyla aydınlatmak ve esnaf sanatkarlarımızın da yararlanacağı imkan nedeniyle başta hükümetimize, kanunun kabulü için destek veren tüm siyasi parti mensuplarına ve emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyoruz.

YENİ FIRSAT

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaşmıştır. Böylece 31 Mart 2017 tarihine kadar olan vergi ve prim borçlarına ödeme kolaylıkları ile yapılandırma imkanı tanınacaktır. Kanun, daha önceki yapılandırma kapsamında başvuru yapamamış borçlulara da yeni bir fırsat vermektedir. Ancak yapılandırmadan yararlanan ve taksit ödemeleri devam edenlerin yapılandırılan borçları kapsam dışında tutulacaktır.
Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), il özel idareleri, belediyeler, büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerinin alacakları yeniden yapılandıran kanunla, 31 Mart 2017 tarihi dikkate alınarak belirlenen vergiler, gümrük vergileri, vergi cezaları, bazı idari para cezaları, sigorta primleri, topluluk sigortası primleri, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ile bu alacaklara ilişkin her türlü faiz, zam, gecikme zammı, gecikme faizi, cezai faiz, gecikme cezası gibi feri alacaklar yapılandırma kapsamına alınmıştır.
Ayrıca Amme Alacaklarının Tahsil Usulu Hakkında Kanun kapsamında takip ve tahsil edilen bazı alacaklar ile belediyelerin su, atık su ve katı atık gibi alacakları da kapsama dahil edilmiştir.

NASIL YARARLANILACAK?

Sözkonusu kanuna göre, yapılandırmadan yararlanmak için 30 Haziran 2017 tarihine kadar ilgili (borçlu olunan) kuruma müracaat edilmelidir.
Taksit ödemeleri;
-Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, İl Özel İdareler ve Belediyelere ilişkin borçlarda ilk taksit 31 Temmuz 2017'ye kadar, -SGK borçları için ise ilk taksit 31 Ağustos 2017'ye kadar yatırılmalıdır.
Diğer taksitler ise bu tarihleri takip eden ikişer aylık dönemlerde, asgari 6, azami 18 eşit taksitle ödenebilecektir.
Bu avantajlardan yararlanmak isteyenlerin kanunda belirtilen şartları taşımaları, ayrıca borçluların dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri ve başvuru süresi içinde yazılı olarak iradelerini bildirmeleri gerekmektedir.

AİDAT BORÇLARI

Kanun Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), TOBB, Borsa ve Barolar Birliği'ne olan aidat borçlarını da kapsamaktadır. Yani, TESK'e bağlı meslek kuruluşları olan odalarımıza kayıtlı esnaf sanatkarlarımız da bu imkandan yararlanabileceklerdir.
Esnaf sanatkarlarımız, 31 Mart 2017 tarihine kadar olan aidat borçları için Temmuz sonuna (31.07.2017) kadar bağlı bulunduğu odaya müracaat etmeli ve vadelendirdiği borcun ilk taksitini de Ağustos sonuna (31.08.2017) kadar ödemelidirler.
Üyelerimiz yapılandırma ödemelerini aylık dönemler halinde ve azami 6 eşit taksitte yapabileceklerdir.
Zor ekonomik koşullar altında faaliyet gösteren ve çeşitli nedenlerle borçlarını aksatan üyelerimizin tanınan imkandan yararlanmaları, uygun ödeme koşulları altında borçlarını temizlemeleri menfaatleri icabı olacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA