• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Bir Kurban Bayramı daha yaklaşırken ZEKERİYA MUTLU

Bir Kurban Bayramı daha yaklaşırken

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 17.08.2017, 00:00

Bu Yıl 01-04 Eylül tarihlerinde kutlanacak olan Kurban Bayramının, Hükümetimizin tatil süresini 10 güne çıkarması ile bir süredir durgun geçen turizm sektöründe özellikle yerli turistlerden kaynaklanacak bir canlanma getireceği düşünülmektedir.
Bunun yanı sıra esnaf ve sanatkarlarımız sıkıntılı günler yaşamakta ve mahalle aralarına kadar giren hipermarketler sebebiyle yaşam mücadelesi vermektedir.
Tüketiciler, çoğu ithal ürün satan ve yabancı sermayeli olan hipermarketler yerine hiç olmazsa bayram alışverişlerinde esnaf sanatkarları tercih etmelidir.
Türkiye'de üretilen ürünlerin satış barkodu 869 ile başlamaktadır.
Dolayısıyla, vatandaşlarımızın satın aldıkları malları seçerken barkodlarının 869 ile başlamasına dikkat etmesi, benzer yerlisi varsa ithal ürünü tercih etmemesi gerekmektedir. Tüketicilerden beklentimiz, İzmir'in parasının yine İzmir'de kalması için alışverişlerini mahallelerindeki esnaf sanatkarlardan yapmaları böylece, dostları, akrabaları, içlerinden birisi olan esnaf sanatkarların yanlarında olmalarıdır

BAYRAM MÜJDESİ

Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Bülent Tüfenkci, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatiflerine borcunu ödeyemediği için yasal takip süreci başlatılan esnaf ve sanatkarın borçlarının yeniden yapılandırılacağının müjdesini verdi.
Buna göre, 31 Temmuz'dan önce Esnaf ve Sanatkar Kredi ve Kefalet Kooperatiflerinden kullanmış olduğu kredi borcunu düzenli olarak ödeyemediği için yasal takip süreci başlatılan esnaf ve sanatkarımız, son tarih olan 29 Eylül'e kadar başvurması halinde yeniden yapılandırma fırsatından faydalanabilecek. Bayram öncesi esnaf ve sanatkara nefes aldıracak bu gelişmeyi olumlu karşılıyor, hükümetimize ve bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.

NASIL İŞLEYECEK?

Borcunu bir defada ödemek isteyen esnaf sanatkardan faiz alınmayacaktır. Borcunu 12 ay taksitle ödemek isteyenlere yüzde 8 oranında, 24 ay taksitlendirmek isteyenlere ise yüzde 12 oranında faiz uygulanacaktır.
Borçların ilk taksiti peşin olarak ödenecektir. Ayrıca 15 Temmuz darbe girişimi sırasında şehit ve gazi olanlar ile yakınlarının borçları ise faizsiz olarak 48 ay taksitle yapılandırılacaktır. Yapılandırma fırsatından 200 binin üzerinde esnaf ve sanatkarımızın faydalanması beklenmektedir.
2016 Yılında yapılan düzenleme kapsamında borcu yapılandırılıp taksit ödemeleri hala devam eden esnaf ve sanatkarlar bu düzenlemeden yararlanamayacaktır.
Yapılandırmadan yararlanmak isteyen esnaf ve sanatkarlar son başvuru tarihini kaçırmamalı, taksitlerini düzenli ödeyerek yapılandırma fırsatından yararlanmalıdır.
Netice itibariyle, iki taraf için de avantajlı olan borç yapılandırması sayesinde, esnaf ve sanatkarlar kredi ve kefalet kooperatifleri de esnaf ve sanatkardan birikmiş alacağını tahsil etmiş olacaklardır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA