• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Bayramın ardından ZEKERİYA MUTLU

Bayramın ardından

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 07.09.2017, 00:00

Türkiye uzun soluklu bir bayram tatilini geride bıraktı. Bayram süresince (başta turizm sektörü olmak üzere) ekonomik alanda yaşanan olumlu gelişmeler, ulusal ve küresel konjonktürdeki sıkıntılı sürece rağmen ileriye umutla bakabilmemizi sağlamaktadır.

TATİL BEREKETİ

10 günlük bayram tatilinin ekonomiye doping etkisi yaptığı görülmektedir.
10 milyar lirayı geçen ekonomik değer yarattığı tahmin edilen bayram tatili, turizm sektörünün yanısıra, ulaşım, gıda, akaryakıt, turistlik yerler dışındaki konaklama merkezleri gibi pek çok sektörün iş hacmini genişletmiştir.
Ayrıca kurban satışları, sıkıntılı günler yaşayan hayvancılık sektörüne, çiftçilerimize de can suyu olmuş, insanların gerek dini vecibeleri için gerekse tatil ihtiyaçları için harcamalarını artırmaları piyasaları canlandırmıştır.
Öte yandan hükümet kanadından gelen açıklamalar da esnaf sanatkarlarımız başta olmak üzere reel sektörün içini rahatlatır nitelikte olmuştur.
Öncelikle Maliye Bakanımız sayın Naci Ağbal'ın kritik ve stratejik sektörlerde kurumlar vergisi indirimi üzerinde çalışacaklarını açıklaması, ardından Başbakanımız sayın Binali Yıldırım'ın yılın ikinci çeyreğinde yüzde 7 oranında büyüme beklentisine işaret etmesi; bunların yanısıra, yine Başbakanımız tarafından Hazine desteğiyle Kredi Garanti Fonu çerçevesinde kullandırılan kredilerde küresel çapta başarı sağlandığının belirtilmesi ve bu imkandan en fazla KOBİ'lerin yararlandırıldığını ifade etmesi, geleceğe yönelik iyimser düşüncelerimizi pekiştirtirmiştir.

HAZİNE DESTEĞİ

Bu noktada Hazine desteği kapsamında kullanılan kredilere dikkatleri çekmek istiyorum.
Türkiye bu kapsamda kullandırılan kredi miktarında 201 milyar liraya, kefalet büyüklüğünde ise 179 milyar liraya ulaşmıştır.
Başarı ile uygulanan bu sistem tüm dünyaya örnek olmuş, Türkiye Güney Kore'yi de geçerek kredi büyüklüğünde ilk sıraya yükselmiştir. Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamalarına göre, bu kapsamdaki kredilerin yüzde 60.4'ü ilk defa kullandırılan, yüzde 25.6'sı ilave kullandırılan ve yüzde 4.3'ü ise teminatlandırılan mevcut kredilerden oluşmuştur.
Burada sevindirici olan husus, kefalet tutarının en fazla KOBİ'lere sağlanmış olmasıdır. Kefalet tutarının yüzde 75'i KOBİ'lere sağlanmıştır.
Veriler bize Türkiye'de başarıyla uygulanan hazine destekli kredi garanti sisteminin daralan ekonomiye olumlu şekilde yansıdığını, önemli bir alternatif ekonomi politikası aracı haline geldiğini göstermektedir.
Sadece KOBİ'lere, esnaf sanatkarlara sağlanan destekler değil, diğer kesimlere tanınan imkanlar da ekonomiye hareketlilik getirmekte, bu sirkülasyondan doğrudan halka mal ve hizmet sunan esnaf sanatkarlarımız da gereğince yararlanabilmektedir.
Bu noktada esnaf sanatkarlarımıza düşen, ürün ve hizmet sunumlarında kaliteyi, müşteri memnuniyetini gözetmek, gelişen çağın gereklerine göre teknolojiyi takip etmek ve mesleklerinde inovasyon kavramını benimsemektir.

İNOVASYON

İnovasyon, yeni veya iyileştirilmiş ürün, hizmet veya üretim yöntemi geliştirmek ve bunu ticari gelir elde edecek hale getirmek için yürütülen tüm süreçleri kapsayan bir terimdir. En basit tanımıyla inovasyon, farklı, değişik, yeni fikirler geliştirmek ve bunları uygulamaktır. Bu fikirler, daha önce çözülmemiş sorunları gidermek için etkili bir yöntem de olabilecektir.
Üyelerimiz bu alanda kendilerini geliştirerek, toplum içindeki konumlarını doğru kullanarak avantaj sağlayabilecek, gelişen teknolojinin getirdiği dezavantajlarla ve büyüklerin sert rekabet koşulları ile daha etkin mücadele edebileceklerdir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA