• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
AHMET VELİ OLGUNDENİZ

Bireylerin de firmaların da danışmanlara ihtiyacı var

ahmet.olgundeniz@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 26.12.2010, 00:00
Üstad Necip Fazıl, Kadıköy'den Karaköy'e geçmek için vapura biner. Vapur dalgalı denizde yol alırken gençten birisi yanına yaklaşır, kendisini tanımıştır, "Üstad, Allah insana akıl vermiş, peygamberler olmasa da biz doğru yolu bulabilirdik" der.
Dudağındaki tebessümle gence dönen Necip Fazıl, "O halde niye vapura bindin? Yüzerek geçseydin ya karşıya!" diyerek yanıt verir.
İnsanoğlu hayatının her döneminde bir kılavuza ihtiyaç duyar. Çocukluk dönemi anne ve babaların yönlendirmeleriyle geçer. Lise çağları ise ebeveynlerin akıl hocalığının hükmünü yavaş yavaş yitirmeye başladığı bir dönemdir. Bu aşamadan sonra gençler arkadaşlarının yönledirmelerine daha çok değer verir. İleriki yaşlarda ise, arkadaşların yanına bir de eş, çocuklar ve akrabalar eklenir.
Oysa başta Amerika olmak üzere batı ülkelerinde insanlara yaşamlarının hemen hemen her döneminde yol gösterecek uzman akıl hocaları bulunur. Özellikle iş yaşamında edineceğiniz bir akıl hocası hayati önem taşır.
Etrafınıza şöyle bir bakın; iletişimsizlik, yanlış anlamalar, duygusal davranışlar ve incir kabuğunu doldurmayacak sebepler yüzünden işsiz kalmış veya maddi zarara uğramış pek çok insan göreceksiniz. Genç yetenekler böylece heba olup gidiyor. Sırf "Dur yapma, bir de şu açıdan düşün! Bu durumu yönetebilirsin" diyen birisi olmadığı için.
İyi bir akıl hocası size olaylara geniş bir perspektiften bakma fırsatı sağlar. Onlarca yıllık deneyim ve bilgi birikimini sizin kullanımınıza sunar. Gerçeklerle yüzleşmenizi sağlar, hata yapmanızı engeller.
Peki nedir çalışanların sık yaptığı hatalar:
- İş bırakma kararları duygusal sebeplerle ve çok hızlı veriliyor.
- Özellikle küçük işletmelerde çalışanlar kendilerini bir süre sonra ya "patron"un yerine koyuyor veya onunla akıl yarışına giriyor. Bir süre sonra da doğal olarak kendini kapının önünde buluyor. Bu, büyük şirketler için de geçerli. Müdürünüz konumunda olan birisiyle inatlaşmanın, kendinizi beğendirmek durumunda olduğunuz birisinin yıldırımlarını üzerinize çekmenin akılcı bir tarafı yoktur.
- Bir şirkette uzun yıllar çalışıyor olmanız size fazlaca ayrıcalık sağlamaz. Kıdeminiz terfi almanız için yeterli olamayacağı gibi, işyeri kullarını esnetme hakkı da vermez. Modern iş yönetiminde artık performans, üretkenlik ve başarı ana kriterler olarak kabul ediliyor; yoksa ne kadar "eski" olduğunuz günümüzde çok önemli değil.
Bizim açımızdan her şeyin iyi ve yolunda olduğunu düşünüyor olsak bile bir akıl hocasıyla görüşmek, düşünce dünyamızda yeni kapılar aralayabilir.

ŞİRKET YÖNETİMLERİ
Öte yandan masanın öte tarafında oturanlarda, yani patronlarda da sorun var. "Ben bu insanlara iş veriyorum, ekmek veriyorum" gibi içinde aşağılama barındıran düşünce yerine "Sermaye benden, emek de onlardan. Birlikte takım olarak çalışıp piyasada ayakta duracağız" düşüncesi henüz yerleşmedi. Patronlar her şeyi bildiklerini düşündükleri ve zor zamanlarda da sadece arkadaşlarına veya yakınlarına sığındıkları için bir kozanın içinde yaşam sürüyorlar.
Oysa ticari işletmelerin de özellikle kuruluştan itibaren profesyonel akıl hocalarına, yani danışmanlara ihtiyacı var. Batıda on yıllar önceden başlayan "danışmanlık" yani başkalarının aklına müracaat etme pratiği, firmalara büyük faydalar sağladı.
Mesela Deloitte adındaki bir danışmanlık firmasının 2005 yılı cirosunun 18.2 milyar dolar olduğunu ve 120 bin personeli bulunduğunu biliyor muydunuz?
Benzer hizmetleri veren Türk danışmanlık firmaları ise sinek avlıyor. Birgün gelecek Türk firmaları da bilgiye para ödemeyi öğrenecek ve dalgalı denizde kulaç atmaktan yorulup bir vapura tutunacak.
İyilikle kalın...



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA