• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ALİ KOCATEPE

Aylin Urgal'ı hatırlamak

ali.kocatepe@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 27.04.2014, 00:00
Ardında, şimdi 35 yaşında olan ikizlerini ve bir kaç plak bırakarak daha 34 yaşındayken bir trafik kazası sonucu aramızdan ayrılmıştı Aylin Urgal... Dün onun 29'uncu ölüm yıldönümüydü...
***
"Bu ne rastlantı arkadaş nerelerdeydin?
Bunca yıl aradım seni nerelerdeydin?
Beni sorma kalbim kırık, bir gün gülmedim
Aynı hayat, aynı sevda seni bekledim"
diye başlıyordu sözlerini yazdığım "Nerelerdeydin" adlı şarkı. Ona 45'lik bir plak yapmış ve bu şarkıyı okutmuştum. İlk plağıyla popüler oldu ve müzikseverlerin beğenisini kazandı. Aylin Urgal adı ilk kez 1975 Mayıs'ında duyulmuştu.
***
Şimdi anlatacağım öykü ise 1974 yılında başlıyor:
Müzisyen arkadaşım Birol sürekli telefonla arıyordu. Hep aynı nakaratı tekrar ederek. "Ne zaman İzmir'e geleceksin, sana birisini dinleteceğim"...
Ben İstanbul'a yerleşmişim, prodüksiyonlardan başımı kaşıyacak zamanım yok. Ne var ki annem ve babam İzmir'deler ve onları sık sık ziyarete gidiyorum. İşte öyle bir zamana denk getirdim ve Birol'a "Tamam, geliyorum" dedim.
***
Birol (Soyurgal) çok iyi tenor saksofon çalıyor ve orkestrasıyla İzmir pavyonlarından birinde müzik yapıyordu. İzmir'in pavyonları gece klübü gibiydi o zamanlar. İzmir'de de çok sıkı orkestralar vardı. Çoğu İzmir'in gözde pavyonlarında çalışıyorlardı..
"Ben evlendim" dedi Birol. "Karımın çok güzel sesi var ve orkestramda şarkı söylüyor. Sana onu dinleteceğim". Çalıştıkları pavyona gittim Birol Soyurgal Orkestrası'nı dinlemeye...
Solistler orkestranın önünde şarkı söylerler. Ama pavyonda çalmanın tedirginliğiyle Birol, karısını en arkaya almış, kızcağız belli belirsiz orkestranın en arkasında durup şarkı söylüyor. Ama güzel söylüyor.
Tanıştık. Adı Rezzan. Benden yardım istiyorlar. Kurduğum plak şirketimde ona da bir plak prodüksiyonu hazırlamam için gözümün içine bakıyorlar.
Biraz zaman istedim ve Rezzan'a uyacak iki parça hazırlayıp "Hadi bakalım başlıyoruz" dedim. "Ama önce adından. Rezzan Yücel diye başka bir şarkıcı var. Bu nedenle adını değiştirmemiz gerekiyor."
Göbek adı Aylin'miş. Soyadının Soy'unu attık, Urgal'ı kaldı. Al sana yeni bir şarkıcı adayı: Aylin Urgal...

***
Aylin Urgal'ın ilk 45'liğini 6 Mayıs 1975'te yayınladık. Bir yüzünde "Nerelerdeydin", diğer yüzünde "Paran Pulun Senin Olsun" adlı iki yabancı kaynaklı şarkı yer alıyordu ve sözlerini ben yazmıştım.
Aylin, "Nerelerdeydin" ile güzel bir başlangıç yaptı. Bir yıl sonra "Sen Yarattın Beni" ve "Nedir Bu Halin" adlı iki şarkıyla ikinci 45'liğini yayınladık. "Sen Yarattın Beni" de çok beğenildi ve Aylin iyice popüler oldu. Gazino çalışmalarına başladı. Her şey yolunda gidiyordu. 1977'de bir long-play ile müzik kariyerini daha da sağlamlaştırdık. Bu arada ben arabesk furyası karşısında prodüksiyonlarıma ara verince başka şirkete geçti ve çalışmalarını orada sürdürmeye başladı.
***
Aralık 1979 'da ikizleri Tevfik ve Uğur dünyaya geldi. Müzik çalışmalarına bir yıl kadar ara verdi.. Birol ve Aylin'le pek görüşmüyorduk. 1981'de ailevi nedenlerden dolayı intihara teşebbüs ettiğini duydum. Birol'la ayrılmışlardı...
***
1985'te Ankara'da Goldfinger Gece Kulübü'nde sahne almaya başladı. Sezon sonunda İstanbul'a dönerken Bolu dağında binmiş olduğu otobüs uçurumdan yuvarlanınca hayatını kaybetti ve geride 5 yaşındaki ikizlerini, gözü yaşlı sevenlerini bıraktı...
Birol daha sonra yeniden evlendi ve çocuklarını büyüttü. Şimdi İzmir'de yaşamını sürdürüyor, Aylin'in ikizleri de İzmir'de müzisyen olarak hayatlarını kazanıyorlar.
Arşivimi ve notlarımı karıştırırken 26 Nisan 1985 tarihi takıldı gözüme. 29 yıl olmuş Aylin'i kaybedeli. Onunla ilgili anılarımı yazmak, bizim kuşağa hatırlatmak, yeni kuşağa da tanıtmak istedim.
Bir yandan da "Nerelerdeydin"i mırıldanıyordum...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA