• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
’Kemanın Genç Divası’, Türkiye turnesine İzmir’den başlayacak BÜLENT GÜRLÜK

'Kemanın Genç Divası', Türkiye turnesine İzmir'den başlayacak

bulent.gurluk@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 19.04.2012, 00:00
Ülkemizin klasik müzik alanında yetiştirdiği birçok değer var. Ama bana göre bunlar arasında daha da değerlisi, yeteneği ve kültürüyle yurtdışında kendisini kabul ettirmeyi başarmış isimlerdir. Onlara hem Türkiye'nin Batı müziğinde ulaştığı noktayı işaret ettikleri, hem de gittikleri yerlerde kendi şarkılarımızı çok sesli konserlerle tanıtma imkanı sağladıkları için fazladan bir hayranlık duymamak elde değil...
Özellikle genç kuşağın temsilcileri arasında yer alan keman virtüözümüz Burcu Göker, Amerika'daki sanat ve akademik kariyerinde yakaladığı çıkışın yanı sıra, her yıl Türkiye'deki konserleriyle geniş bir hayran kitlesi oluşturmayı başaran yıldızlarımızın başında geliyor...
İstanbul'daki konservatuvar eğitimi sırasında Eczacıbaşı bursuyla Fransa'ya giden, burada önemli ustalarla çalışan Burcu Göker'in, uluslararası düzeyde kazandığı ödül ve dereceleri, bu köşenin sınırlarına sığdırmanın olanağı yok. O yüzden bunların sıralamasına girmeyeceğim.
***
1996 yılından bu yana Paris, Strasbourg, Lyon, Dijon, Leipzig, Sion, New York, Madison ve Chicago'da verdiği konserler ile büyük beğeni alan Burcu, Amerikalı piyanist eşi Eric Jenkins ile 2003 yılından beri düzenli olarak Amerika, Kanada, Fransa ve Türkiye'de resitaller düzenliyor.
Dünya çapındaki eleştirmenler tarafından 'Kemanın Genç Divası' olarak nitelendirilen Burcu Göker'in müzikteki mahareti sadece solistliğiyle sınırlı değil. Yüreğinden taşan ve yaşama tutkusunu dışa vuran duygularını notalara aktaran sevgili Burcu'nun, solo keman, piyano, yaylı sazlar, orkestra, flüt-keman-piyano-çello dörtlüsü için yaptığı yüze yakın bestesi var.
1998 yılından bu yana üretkenliğini sürdüren sanatçı, içindeki sesleri yetiştiği coğrafyanın motifleriyle harmanladığı bestelerini tüm konserlerinde izleyiciyle paylaşıyor. Yani sadece icrasıyla kalmıyor, kendisini ifade ettiği ezgilerle de müzikseverlerin gönlüne köprüler atıyor.
Klasik müziğe eğilimi olmayanlar bile, Burcu'nun tınılarıyla bir daha kopamayacakları bir çekime kapılıyor. Melodileriyle dinleyicilerinin yüreğini buluşturmayı çok iyi beceren sanatçı, böylece gençlere klasik müziği sevdirmeyi de başarıyor. Önceki konserleri bunun en güzel kanıtıydı...
***
Geçtiğimiz haftalarda haberleştiğimiz Burcu Göker, Amerika'da Pink Martini grubuyla benzerine az rastlanır bir konser vermiş. ''Üsküdar'a Giderken'' parçasını Martini'yle birlikte seslendiren ve onunla sahnede dans eden Burcu, ardından kemanıyla gruba farklı bir soluk katarak dakikalarca ayakta alkışlanmış.
Ve günün güzel haberi, her yıl Türkiye'ye gelmeyi es geçmeyen 'kemanın divası' sevgili Göker, üç İzmir konseri ve bir masterclass çalışması için Mayıs'ta aramızda olacak. 26 Nisan'da, 12 konserlik bir turne için Türkiye'ye uçacak Burcu, Amerikalı eşi piyanist Eric Jenkins ile hazırladıkları yepyeni bir repertuvarla hayranlarının karşısına çıkacak.
***
Turne açışlını 4 Mayıs 2012'de İzmir'de, Karşıyaka Opera Salonu'nda gerçekleştirecek ikili, ardından 8 Mayıs'ta Edirne Trakya Üniversitesi, 10 Mayıs'ta Bursa Uludağ Üniversitesi, 15 Mayıs'ta yeniden İzmir'e gelerek Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, 16 Mayıs'ta Dokuz Eylül Üniversitesi Masterclass Çalışması, 17 Mayıs'ta Ege Üniversitesi Yusuf Vardar Mötbe Kültür Merkezi , 20 Mayıs'ta İstanbul Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi, 21 Mayıs'ta YıldızTeknik Üniversitesi, 24 Mayıs'ta Bahçeşehir Üniversitesi Fazıl Say Sahnesi, 26 Mayıs'ta Işık Üniversitesi, 28 Mayıs'ta Çanakkale 18 Mart Üniversitesi ve 1 Haziran'da Ankara Gazi Üniversitesi'ndeki konserlerle turu tamamlayacak.
Burcu ve eşi Jenkins'in sürprizlerini merakla beklemeye başladım bile...


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA