• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
EgeArt Sanat Günleri ile şölene hazır mısınız? BÜLENT GÜRLÜK

EgeArt Sanat Günleri ile şölene hazır mısınız?

bulent.gurluk@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 21.11.2013, 00:00
İzmir'in çağdaş, gülümseyen, ilerici ve 8 bin yıllık kültür birikiminden yansıyan güzel yüzünü sanattan başka neyle dünyaya gösterebiliriz ki... Toplumun hangi alanında çalışıyor ve üretiyor olursak olalım, insanların duygularını, hayatı algılayışını, özgürlüğünü, heyecanlarını ve tutkularını zengin bir ortaklığa dönüştürebilecek, onların yüreğini aynı derinlikte buluşturabilecek tek olgu sanattır.
Bu yüzden özellikle üniversitelerimizin kafaca sağlıklı nesiller yetişmesinde eğitime, bilime, mantığa ve felsefeye olduğu kadar toplumun sanatla beslenmesini sağlayacak üretimlere de öncelik vermesi artık bir zorunluluktur! İşte bu uğurda özgün bir çizgi yakalamayı başaran Ege Üniversitesi, adını taşıyan coğrafyanın sosyal ve kültür profilini paslanmaktan kurtaran, çizgilerini belirginleştiren ve canlandıran bir sanat coşkusunu 'EgeArt Sanat Günleri' ile yıllardır kentin dört bir yanında yaşatıyor...
***
İşte yine kenti şölen havasına bürüyecek birbirinden renkli, hareketli, farklı disiplinlerin aynı çatı altında buluşacağı 'Uluslararası 5'inci EgeArt Sanat Günleri'ni iple çekmeye başladık. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ve EgeArt Proje Koordinatörü Serpil Utku başta olmak üzere, organizasyonda rol oynayan tüm ekibin heyecanını, titizliğini, gece gündüz demeden özveriyle çalışmanın tatlı yorgunluğunu gözlerinden okumak mümkün.
6 ve 15 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek EgeArt Günleri'nin özgünlüğünü, içeriğini, gözettiği değerleri ve kentte nasıl bir alanı kapsayacağını size Candeğer Hoca'nın sözleriyle aktarmak istiyorum:
***
"Bu yılın etkinliklerinde ülkemiz için ayrıcalıklı önemi olan EXPO 2020'ye öncelik tanıdık. Sanatsal anlatım özgürlüğünü kısıtlamadan, EXPO teması doğrultusunda özgünlüğün de gerçekleşebileceği 'Kıyıda' temasını seçtik. Sanatçıları, ünlerinin yanında İzmir'imizi sanatsal boyutuyla tanıtmak istediğimiz ülkelerden belirledik. Yabancı 40 ülkeden, yurtiçinden 22 il ve 38 üniversiteden katılan, 156'sı yabancı 503 sanatçının eserlerinin, 22 farklı mekanda sunulduğu sergilerle; eş zamanlı düzenlenen birçok çalıştay, konserler, sahne performansları, film gösterimleri, paneller, yarışmalar ve tüm bu etkinliklerin takip edileceği foto-maraton ile çok kapsamlı bir sanat yelpazesini sizlerle paylaşmak istedik. Etkinliklerimizde 2 bin 500'den fazla eser sanatseverlerin beğenisine sunulacak."
***
Rektör Yılmaz, İzmir'in aydınlık yönünü ortaya çıkaran sanatı, eğitimin ve ahengin bir parçası olarak gördüklerini ifade ederek şöyle devam ediyor:
"58 yıllık geçmişi olan bir üniversite sorumluluğuyla her yıl 300'den fazla kültür, sanat ve spor etkinlikleri düzenliyoruz. EgeArt Günleri'nin de sanata verdiğimiz değerin göstergesi olduğunu bilerek, kentin kültürel yönüne dikkat çekmek için EXPO 2020'de oy kullanacak ülkelerden özgün sanatçıları çağırdık. 6-15 Aralık tarihlerinde kendilerini İzmirliye, ülkemize tanıtmaya çalışacaklar. Değişik başlıklarda 503 sanatçının 2 bin 500'ü aşkın eseri sanatseverlerin ayağına gidecek."
***
Evet. 5'inci Uluslararası EgeArt Günleri'nin yaratacağı sanat ve fikir fırtınasının etkileri, belli ki kendi sınırlarımızı dalga dalga aşarak değişik ülkelere, kıtalara dek ulaşacak. İzmir'in adı, sanat eliyle şimdiye dek adını bile bilmeyen toplumların bile hafızalarına etiketlenecek.
Ama bu coşkunun, bu gücün, bu kalitenin yurt ve dünya çapında hissedilmesinde, etkinliklere gösterilecek ilginin payı çok büyük olacak! O yüzden 'EgeArt Sanat Günleri'ni sahiplenelim, şöleni ve şovu kaçırmayalım, hayatımıza renk katmanın doya doya keyfini çıkaralım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA