• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İKSEV, Avrupa Birliği üyeliğine seçildi bile! BÜLENT GÜRLÜK

İKSEV, Avrupa Birliği üyeliğine seçildi bile!

bulent.gurluk@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 15.10.2014, 00:00
Biz dört gözle Türkiye'nin AB'ye girmesini beklerken, kültür sanat alanında İKSEV çoktan oraya adımını attı. Düzenlediği festivallerle İzmir'i dünyaya tanıtan İzmir Kültür Sanat Eğitim Vakfı, şimdi de Türkiye'nin festivallerini dünyaya tanıtmaya hazırlanıyor! Çünkü İKSEV, Avrupa Festivaller Birliği'nin (EFA), 'Avrupa İçin Festivaller, Festivaller İçin Avrupa-EFFE' projesinin 'Türkiye Festival Merkezi' görevini üstlendi. AB'nin desteklediği projeye Türkiye'den başvuracak sanat festivallerinin ön elemesini gerçekleştirecek İKSEV'in üç kişilik jürisinde ise Prof. Dr. Özdemir Nutku, Prof. Dr. Oğuz Adanır ve Prof. Dr. Hasan Uçarsu yer alacak.
***
EFFE projesi, hangi festivalin en heyecan verici, en yenilikçi çalışmayı yaptığını duyurmayı ve benzer tutkuları paylaşan festivaller arasında bir koalisyon yaratmayı amaçlıyor.
Avrupa Festivaller Birliği, proje kapsamında kendisine gönderilecek festivaller arasından seçim yapacak ve kriterlere uyan festivallere 'EFFE Kalite Markası' verecek. EFFE Markası, festival çalışmaları için uluslararası bir tanınırlık sunan, halkın onlara ait bilgilere daha kolay erişmesini sağlayan bir kalite etiketi anlamına geliyor. Uluslararası Festival Jürisi'nin, başvuruların kabul edilmesindeki ölçütleri ise, 'Sanata bağlılık, yerel topluluklarla bütünleşme, Avrupai ve dünya ile bağdaşan bir bakış açısı' diye sıralanıyor.
***
EFFE'nin kalite markasına layık göreceği festivaller, geniş çapta dağıtılacak bir 'Festival Rehberi'nde ilan edilecek. Online ve yazılı yayınlanacak rehberde festivallerin adı, içeriği ve rakamsal değerleri yer alacak. Bu rehber gelecek yıl Avrupa'nın en büyük festivallerinden birinin gala gecesinde tanıtılacak ve festival rehberlerinin dağıtımı da burada başlayacak. Kalite markası alan festivaller; AB'nin desteklediği, gelişmesini istediği sanatsal değerlere dayanan bir uluslararası kültür programının parçası olacak.
28 AB ülkesinden gelecek başvurular arasından seçim yapacak Uluslararası Festival Jürisi'nde kimlerin yer alacağı Aralık ayında duyurulacak. Festivallere ilişkin detayları, makaleleri ve rakamları barındıran festival kılavuzu hem broşür hem de internet formatında 2015 Ağustos ayında piyasaya sürülecek.
***
Türkiye AB üyesi değilken, İKSEV ve Uluslararası İzmir Festivali'nin Avrupa Birliği'nin sanat platformunda ülkemizi temsil etmesi olağanüstü bir gurur kaynağı. Avrupa'nın gösterişli festivalleriyle aynı seviyede sanat festivalleri düzenlediğimizi kanıtlama, bunları dünyaya duyurma ve izleyici çekme fırsatı açısından İKSEV'in üstlendiği rol çok önemli. Bu büyük fırsatı kaçırmamak ve EFFE Projesi'ne katılmak için son başvuru tarihi 15 Kasım 2014 olarak açıklandı. Proje ve katılım şartlarıyla ilgili detaylı bilgiye www.iksev.org adresinden ulaşabilir.
Umarım İKSEV'in bu işlevi, 'festival fakiri' kentimizde sanat festivallerinin artmasını sağlayacak bir iştah kabartır ve İzmir'in kültür çıtasının yükselmesini sağlayacak yeni girişimlerin ortaya çıkmasının da zeminini hazırlar. İKSEV'i EFFE projesine taşıyan bugüne kadarki başarısı için, başta Başkan Filiz Eczacıbaşı Sarper olmak üzere tüm emektaşlarını kutlarım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA