• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Güneş lekelerine dikkat FİLİZ İÇKE ÖNAL

Güneş lekelerine dikkat

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 04.08.2010, 00:00
Parfüm, kolonya, bazı antibiyotikler ve doğum kontrol hapları güneş lekelerinin bir numaralı sorumlusu olarak gösteriliyor

Daha çok alın, yanaklar ve dudak üstünde görülen lekeler tüm yüzü kaplayabileceği gibi bölgesel küçük noktalar halinde de görülebiliyor


Özellikle yüz ve boyun bölgesinde görülen cilt lekelerine sıklıkla doğum kontrol hapları, alkol içeren maddeler, tetrasiklin grubu antibiyotikler ve bazı merhemler neden oluyor. Korunmasız güneşe çıkmak, leke oluşumunda bir diğer etken. Uzmanlar bir yandan güneş öncesinde cilde bu maddelerin sürülmemesi, diğer yandan mutlaka cilt tipine uygun koruyucu sürülmesi gerektiği konusunda uyarıyor. Kış aylarında güneşin etkisini yitirmesiyle kaybolmuş gibi görünen lekeler ise bir dahaki yaz geldiğinde tekrar ortaya çıkıyor. Dermatologlar uzun süre tedavi edilmediğinde lekelerin yok edilmesinin daha güç hale geldiğini belirterek "Öncelikle koruyucu önlemler alarak leke oluşumunu engellemek önemli. Ama bir kez oluştuysa da vakit kaybetmeden tedavi edlimesi şart" diyor.

ZAMANINDA TEDAVİ ŞART
Ciltte oluşan lekelerin tedavisinde öncelikli olarak güneşten koruyucu ürünler kullanılmaya başlanıyor. Koruyucu önlemlere ek olarak leke açıcı ilaçlar kullanılıyor. İhtiyaca göre kimyasal peeling de uygulanabiliyor. Ancak bu işlemin yapılabilmesi için yaz aylarının geçmesi gerekiyor. Ekim gibi yapılmaya başlanan kimyasal peeling tedavisi de başarılı sonuçlar veriyor. Yeni lekelerin iyileşmesi daha kolay ve çabuk olurken, eskimiş derine yerleşmiş lekelerin tedavisi daha güç oluyor.

Önlemek için ne yapmalı?
-Parfüm veya kolonya gibi alkol içeren ürünler cilde sürüldükten sonra güneşe maruz kalınması leke oluşma riskini artırdığından bu maddeler cilde sürüldükten sonra güneşe çıkılmamalı.
-Tetrasiklin grubu antibiyotikler ve doğum kontrol hapı gibi hormon içeren bazı ilaçlar cildi ultraviyole ışınlarına daha duyarlı hale getiriyor. Bu ilaçları kullanan kişilerin güneşe çıkmadan önce cilt tipine uygun koruyucu ürünler kullanmaları gerekiyor.
-Güneş duyarlılığını artıran bazı krem ve merhemleri sürdükten sonra güneşe çıkılması da leke oluşumuna neden oluyor. Bu tür merhemleri mümkünse akşam saatlerinde doktorunuzun önerdiği şekilde kullanmak da leke oluşumundan sizi koruyacaktır.

Ayda 4-6 kilo vermek yeterli
Zayıflamak isteyenlerin ayda 4-6 arası kilo vermeyi hedeflemesi gerektiğini belirten uzmanlar, "Bunun üzerinde kilo vermek sağlıklı değildir. Sağlıklı bir zayıflama programında bu ölçülere uyularak sabırla mutlu sona ulaşılabilir. Bu şekilde 20 kilo fazlası olan bir kişi bile 4 ayda sonuca ulaşacaktır. 20 kilo fazlalıktan kurtulmak için de 4 ay hiç de uzun bir süre değil. Sabırlı davranan ve diyetisyenin uyarılarına harfiyen uyan bir kişi böyle bir sürenin sonunda elde edilen sonuçtan kesinlikle memnun kalacaktır" diyor.

Geceleri acıkmanın sebebi hormonlar
Geceleri içinizde "açım, açım!" diye bağıran canavarı susturamıyor musunuz? Üzülmeyin, yalnız değilsiniz. Üstelik bunun bilimsel bir açıklaması da var. Diyetisyen Erkan Erdal, "Gece acıkması, açlık hissi veren hormonun gece 22-02 saatleri arasında en yüksek seviyede salgılanmasından kaynaklanır. Kişiler o saatlerde de bir şeyler yiyebilir" diyor. Tabii ne yediğinizin önemi büyük. Eğer kek, çikolata, börek, makarna yemezseniz çok da sorun olmuyor. Bu saatlerde bir dilim kepekli ekmekle bir kase yoğurt, meyve veya yağsız çorba, grissini gibi yiyecekler öneriliyor.

Mutluluk da uykusuzluk nedeni olabiliyormuş!
Stres düzeyinin uyku kalitesi üzerinde önemli etkileri olduğuna işaret eden uzmanlar, "Ertesi güne dair endişeli bir bekleyiş, heyecanlı bir olay varsa, bunun illa ki üzücü olması da gerekmez; kişinin hayatında önemli bir olay varsa, örneğin ertesi gün yapılacak bir ödül töreni de uyku bozucu olabilir. Gün içinde yaşanan, ertesi gün yaşanacak mutluluk veya kaygı verici olayların tümü uyku üzerinde etkilidir" diyor.

Klimalar sinüzit nedeni
Uzmanlar özellikle sık üst solunum yolları enfeksiyonu geçirenleri uyarıyor. Sigara içilen havasız ortamlar, kirli hava ve bakımı iyi yapılmamış uygun çalıştırılmayan klimalar sinüzite neden oluyor. Basit bir nezlenin bile önemsenmesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar,
* Burun tıkanıklığı uzun sürüyorsa mutlaka Kulak Burun Boğaz Hekimi'ne başvurulmalı,
* Sigara içilmemeli,
* Kirli hava ve klimalı ortamlarda uzun süre kalınmamalı diyor.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA