• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Hem ruhun hem bedenin  şifacısı: Masaj FİLİZ İÇKE ÖNAL

Hem ruhun hem bedenin şifacısı: Masaj

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 11.02.2011, 00:00
Masaj, kaslardaki gerginliği giderip rahatlama sağlamanın yanı sıra bağışıklık sistemini de destekleyerek hastalıklara karşı daha güçlü olmamızı sağlıyor

Pretty'iz Beauty&Day SPA'dan manuel terapi uzmanı Tümay Yüksel ve Gaye Çetinkaya, "Masaj dokunmaktır, dokunmak sevgidir, mutluluktur, aşktır, şifadır" diyor


Zaman zaman baş, boyun, sırt ağrılarından yakınmayanımız var mı? Peki ya masajdan hoşlanmayanımız? İhtiyaç talebi, talep arzı doğuruyor ve artık kolaylıkla ulaşabileceğimiz pek çok merkezde işinin ehli uzmanlar, adını duyduğumuz duymadığımız birçok masaj çeşidi ile bu alanda hizmet veriyor. Pretty'iz Beauty&Day SPA'dan Manuel Terapi Uzmanı Tümay Yüksel ve Gaye Çetinkaya ile masajı ve masaj türlerini konuştuk.
Tümay Yüksel ve Gaye Çetinkaya, masajı şu sözlerle tanımlıyor: Masaj; elle birebir olarak uygulanan fizyolojik ve psikolojik etki yaratan, kendine ait el teknik ve hareketlerinin sistemleştiği sağlık, spor, estetik ve güzellik gibi alanları kapsayan bir uygulama dalıdır. Masaj ritüellerinin amacı; günlük hayatın koşuşturmacalarından doğan stresi ve yorgunluğu gidermektir. Masaj dokunmaktır. sevgidir, mutluluktur, şifadır... Gelelim çeşitlerine:

Hint baş masajı (Çampisaj):
Ayurvedik masajlar grubundan olan bu masaj; sırt, omuzlar, boyun, saç derisi ve yüze uygulanır. Yorgun omuzlar, boyun ağrısı, baş ağrısı, stres, gerginlik ve yorgunluğa iyi gelen bir masajdır. Dış etkenlerin başında gelen stres, üst beden ve baş bölgesinde enerjinin bloke olmasına neden olur. Bu blokaj konsantrasyon bozukluğu, depresyon gibi zihinsel; kas tutulmaları, baş ağrıları gibi fiziksel sıkıntılara yol açar. Çampisaj zihni dinlendirir ve rahatlatır, bedenimize sıkışıp kalmış duygusal sorunlarımızdan arındırır. Böylelikle dinlenmiş bedenin iyileştirme gücü yeniden ortaya çıkar.

Sıcak taş masajı:
Sıcak taş terapisi ve volkanik taşlar kullanılarak, ısının kaslara nüfus ettirilmesini sağlayarak yapılan bir masajdır. Sıcak taş terapisi bedende derin bir dinlenme sağlar ve aynı zamanda soğuk taşlarla da masaja devam edilebilir. Bu şekilde vücutta kan dolaşımı hızlandırılarak tüm bedende hareket sağlanmış olur. Sıcak bazalt ve soğuk mermer taşları vücudun enerji noktaları üzerine koyulur. Yoğun masaj ve taşların sıcaklığı ile dokudaki kan dolaşımı yükselir ve inatçı gerilimler çözülür. Vücutta hoş, derin bir rahatlama ve ahenk hissettirir.

Lokal masaj:
Belli bir bölgeye yapılan masaj şeklidir. Masaj yapılacak bölgeye ve amaca yönelik olarak değişik teknikler uygulanır. Genellikle baş-boyun, ense-omuz-sırt, sırt-bel, kol ve bacak gibi bölgelere yapılan ve bölgesel sorun olan bölgeye yönelik rahatlatıcı bir masaj uygulamasıdır. Rahatsızlık tespit edildikten sonra doktor kontrolü ve tavsiyeleri doğrultusunda belirlenen bir program eşliğinde uygulanır.

Aroma terapi masajı:
Aromatik yağlarla yapılan bu masaj sırasında beyin, koku ve dokunma gibi farklı kaynaklardan sürekli olarak iyi yönde uyarılır. Aromatik yağlar normal yağlardan farklı olup beden tarafından kolay emilen ve hızla kana karışan yağlardır. Ruhsal, zihinsel ve fiziksel yorgunluklara oldukça iyi gelir. Aromalarına göre ayrı iyileştirici özellikleri olan masaj yağları tüm vücuda uzun dairesel hareketlerle uygulanır ve böylece dolaşım canlanmış olur. Besleyici ve hoş kokulu yağların kaslar üzerine uygulanması sonucunda kaslarda ve eklemlerde derin bir rahatlama sağlanır. Aromaterapi yağları doğal bitki ve çiçek esanslarının bitkisel bir baz yağı ile karıştırılmasıyla hazırlanır. Kokuların ruh hali üzerindeki etkisi eski çağlardan beri bilinmektedir ve değişik koku kombinasyonları ile ruh üzerinde harika etkiler yaratılabilir.

Güneş kapısı (Sundoor) masajı:

Eski Mısırlılar zamanında firavunlara uygulanan özel bir masaj yöntemidir. Sıcak kum keseleriyle tüm vücuda yapılan masaj kişide rahatlama ve gevşeme sağlar. Masaj yapılan odada kullanılan güneşin renkleri ve kum taneleri sayesinde, hangi mevsimde yapılırsa yapılsın kişiye sahilde güneşin altında masaj almış hissi verir.

Antistres masajı:
Sırt ve boyun kaslarındaki gerilimi azaltmak, spazmları çözerek o bölgedeki kasları rahatlatmak için uygulanan bir tekniktir. Sadece baş, boyun ve omuz bölgesine yönelik bir masajdır. Sırt ve boyun ağrıları, tutulmalar gibi sorunların giderilmesinde etkindir. Bu masaj ile vücudu rahatlatan, tazeleyen teknikler kullanılır. Masaj sayesinde sinirler gevşer ve iç huzur sağlanır, gerilimler rahatlatılır.



Refleksoloji masajı:
Ayaklara uygulanan özel ovma hareketleri ile vücudun belli bölgelerinde bloke olmuş enerjiyi çözerek bedenin kendi kendisini iyileştirme gücünü harekete geçiren bir masajdır. Refleksoloji terapisi kişinin kendisini fiziksel, duygusal ve ruhsal bakımdan iyi hissetmesini sağlayarak kişiye doğal dengesini kazandırır.

Thai masajı:
Tayland'da yaygın olan bu masaj şekli enerji hatları üzerinden parmak baskıları ve esnetme hareketleri ile yapılır. Thai masajı vücut ve zihin sağlığını en yüksek seviyelere çıkartmak üzere, tüm vücudun enerji sistemi üzerinde çalışır. Enerji noktalarına yapılan etkili baskılar ve yoga gerinme hareketleriyle yapılan bu masaj sayesinde, enerjinin vücutta en yüksek düzeyde akışı sağlanır, kaslar ve eklemler rahatlar, enerji tıkanıklıkları çözülür, kan dolaşımı hızlanır, duyular kuvvetlenir. Bu masaja "tembel yogası" da denir.

Klasik masaj:
Kan dolaşımı yönünde sistematik olarak yapılan teknikler ve hareketlerle bazı fizyolojik olaylar meydana getirip rahatlama ve rehabilitasyon etkisi yaratmaktadır. Etki alanları kan dolaşımı, kas sistemi, sinir sistemi ve sindirim sistemini düzenlemektir.

Buhar odası
Islak zemin malzemesi ile kaplanmış mekanlarda, buhar jeneratörüyle üretilen buharla banyo alınan odalara "Buhar Odası" denir. Buhar banyosu, rahatlamanızı sağlar, gün boyu yaşadığınız stresi vücudunuzdan atarsınız. Bundan güzel ne olabilir? Buharın 45 santigratlık eşsiz sıcaklığı vücut gözeneklerini açar, kan dolaşımını düzenler, vücuttaki toksinleri atar. Sauna ve buhar odası kabinlerinin içindeki çam ve okaliptüs gibi hoş kokular eşliğinde nefes almanız kolaylaşır. Buhar odası bakımı sonrası kaslardaki ağrı ve sızılar azalır, cilt derinlemesine temizlenir ve ihtiyaç duyduğu nemi tekrar kazanır. Bakım sonrası kendinizi yenilenmiş, tazelenmiş ve yeniden doğmuş gibi hissedersiniz.

Sauna
Saunalar; terleme yolu ile vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlayan, gözenekleri açan, temizleyen, yüksek sıcaklıktaki odalardır. Yüksek ısıya sahip olan bu odalar, cildin sıcaklıktan yanmasını önleyen tahtalarla kaplıdır. Düzenli olarak saunaya girmek terleme yolu ile gözeneklerin açılmasını ve cildin ölü hücrelerden arınarak son derece pürüzsüz ve canlı bir görünüme ulaşmasını sağlar. Sauna dolaşım sistemini hızlandırarak, düzenleyerek ve özellikle kan proteinlerini arttırarak oksijenin hücrelere daha yoğun gitmesini sağlar. Saunanın rahatlatıcı ve dinlendirici etkisi yorgunluk ve stres gibi olumsuzlukları da ortadan kaldırır.




Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA