• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kusursuzluğun sırrı kendi kanımızda FİLİZ İÇKE ÖNAL

Kusursuzluğun sırrı kendi kanımızda

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 23.02.2011, 00:00
İnce kırışıklar, gevşemiş bir cilt, sivilce izleri... Bunların çözümü yine kendi kanımızda. PRP yöntemi ile, kandaki onarıcı ve yenileyici maddeler ayrıştırılarak cilt altına veriliyor. Sonuç haftalar içinde doğal bir şekilde elde ediliyor

Cilt gençleştirmeye yönelik yöntemler arasında yeni tanıştığımız bir kavram olan PRP, diğerlerinden farklı olarak kişinin kendi kanının kullanılması prensibine dayanıyor. Kullanılan madde kişinin kendi vücudundan olunca da, allerji veya bulaşıcı hastalık riski taşımıyor. Klinik A Plus İşletme Müdürü Berna Selek Savaşan, PRP hakkındaki sorularımızı yanıtladı.
-PRP nedir ve cildimize ne vaat ediyor?
PRP; İngilizce "platelet rich plazma" kelimelerinin baş harflerinden oluşuyor ve "Büyüme ve onarım sağlayan hücrelerden zengin plazma" anlamına geliyor. PRP yönteminde, kişiden alınan az miktarda kan özel bir tüpe konularak ayrıştırılıyor. Bileşenlerine ayrılan ve trombosit yönünden zenginleştirilen kan, kişiye enjeksiyon yoluyla geri veriliyor.

PRP yöntemi:
* Yüz, boyun, dekolte bölgesi, eller, bacak içleri, kollarda kullanılabilir.
* Kırışıkları azaltır.
* Ciltte yeni oluşan çatlak görünümünü yok eder.
* Sivilce izlerinin giderilmesine yardımcı olur.
* Ciltte daha gergin, daha parlak bir görünüm sağlar.
* Yara izlerinin onarılmasına yardımcı olur.
* Kol ve bacak içleri gibi sarkan cilt dokusunun toparlanmasına yardımcı olur.
* Saç dökülmesini önlemede kullanılır.
-PRP'nin olumlu etkileri ne zaman görülür ve ne kadar sürer?
Yöntem sonuçlarını hemen değil zaman içinde gösterir. Ortalama iki hafta ile bir ay arası gibi bir sürede olumlu etkiler fark edilmeye başlanır. Bu olumlu etki 12 aydan 18 aya kadar uzayan sürelerde devam eder. Bu süreçte de cilt kendi kendini onarmaya ve yenilenmeye devam eder.
-Uygulama nasıl yapılıyor?
Kişiden damar yolu açılarak (genellikle koldan veya el üstünden) kan alınır ve santrifüj
cihazında ayrıştırılarak iyileşme ve büyüme faktörleri bakımından çok zengin bir sıvı elde edilir. Elde edilen sarı renkteki bu sıvı, ihtiyaç duyulan bölgeye değişik büyüklükteki iğnelerle enjekte edilir.
-Yöntemin avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Kişinin kendi vücudundan alındığı için hiçbir şekilde allerji riski olmayan, tamamen doğal bir yöntemdir. Bulaşıcı hastalık riski taşımaz. Bununla beraber etkileri hemen değil, zaman içinde görülür. Herhangi bir dezavantajı yoktur.
-PRP, hangi yaş gruplarına uygun bir yöntem?
PRP anti-aging, yara izleri, saç dökülmeleri gibi pek çok değişik amaçla kullanılabilen bir yöntem olduğu için hitap ettiği yaş aralığı da oldukça geniş. Örneğin saç dökülmesi yaşayan 25 yaşındaki bir kişi de PRP yöntemine başvurabilir. Dolayısıyla yaş sınırlamasından çok, kişinin şikayetleri doğrultusunda uygulama yapılır.
-PRP'nin saç dökülmesine karşı etkisi nedir?
PRP saçlı deriye enjeksiyon yöntemi ile uygulanarak yeni saç çıkmasını hızlandırıyor. Saç tellerinin kalınlaşıp güçlenmesini ve çoğalmasını sağlıyor.
-PRP tek bir uygulamadan mı ibaret, yoksa seanslar halinde mi uygulanıyor?
Seanslar halinde uygulanıyor.Kişinin cilt yapısına göre minimum üç seans uygulanıyor ve sonrasında yılda bir tekrarlar şeklinde devam edilebiliyor.
-Değişik ihtiyaçlar bir arada ise; örneğin hem yüzde çizgilerin azalması hem de kollarda sıkılaşma isteniyorsa seanslar nasıl düzenleniyor?
PRP şartlar uygunsa bir günde iki veya üç bölgede yapılabilen bir işlem. Ama duruma göre bir gün kollardaki sarkmalar, bir başka gün yüz bölgesine de uygulanabilir.
-Uygulama sırasında ağrı hissi olur mu?
PRP ağrılı bir işlem değil. Sadece çok ince iğnelerin verdiği bir hassasiyet olabilir ama bunu önlemek için de işlem öncesinde cilde anestezik madde sürülür.

Bir seans 30 dakika sürer
-Seanslar ne kadar sürer?

Bir seans ortalama yarım saat gibi bir süre alıyor. Kan almak üç dakika, alınan kanı santrifüj cihazında çevirerek ayrıştırmak 10 dakika, uygulama da 15 dakika sürse ortalama yarım saati bulan bir süre yeterli olacaktır. Dolayısıyla kişi bu işlemi öğle tatilinde bile yaptırabilir.
-İşlem sonrası cilt görünümünde kabuklanma, kızarıklık gibi bir değişiklik olur mu?
Kabuklanma olmaz. Sadece çok küçük iğnelerin girdiği noktalarda minik kızarıklıklar olabilir. Bu kızarıklıklar da 15-20 dakika içinde kendiliğinden geçer.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA