• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Lazer epilasyon öncesi deneme atışı yaptırın! FİLİZ İÇKE ÖNAL

Lazer epilasyon öncesi deneme atışı yaptırın!

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 13.05.2011, 00:00
Uzmanlar, lazer epilasyona başvurmayı düşünenleri, seçecekleri merkez ve lazer türü konusunda nihai karar öncesi bir kez deneme atışı yaptırmaları konusunda uyarıyor. Özel Myra Polikliniği'nden Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ebru Durmuş, "Vücudunuzda küçük bir bölgeye yapılacak tek bir atış, cildinizin vereceği reaksiyon ve alacağınız sonuç konusunda iyi bir fikir verecektir" diyor

Ağda, epilasyon cihazı, cımbız, jilet... İstenmeyen tüylerden kurtulmak için bu yöntemlerle verilen mücadelenin sonu gelmek bilmiyor. Biri biterken diğeri başlıyor derken lazer epilasyon pek çok kişinin "Yaptır, kurtul" mantığıyla yaklaştığı bir seçenek. "Bir gün mutlaka" diyenler için lazer epilasyonda gelinen noktayı ve yöntem hakkında bilinmeyenleri Özel Myra Polikliniği'nden Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ebru Durmuş'la konuştuk.
-Yaza bu kadar yaklaşmışken, lazer epilasyon için geç mi kaldık?
Yeni nesil lazerler sayesinde aslında geç kalmış değiliz. Çünkü bu lazer sistemleri tüm cilt renklerine uygulanabiliyor.

BRONZLAŞMAK SERBEST
-Lazer epilasyon yaptırırken bronzlaşmak sakıncalı mı?

Güneş ışınları zaten zararlı olduğu için bu konuda her zaman dikkatli olmalıyız. Bunun dışında lazer epilasyon uygulandığı gün, aktif güneşlenme bir gün süre ile istenmiyor. Çünkü ugygulama sonrasında cildin yüzeyinde kabarıklık, kızarıklık ve ve ödem oluyor. Bu nedenle bir gün boyunca cilde su değdirilmemesi ve güneşe çıkılmaması önemli. Kızarıklık geçtikten sonra kişi istediği gibi bronzlaşabilir.
-Eskiden en iyi sonuç için "beyaz ten-koyu renk kıl" şartı aranıyordu. Yeni nesil lazerlerde bu koşul devam ediyor mu?
Eskiden kişilerin lazer cihazına uygun olması gerekiyordu. Örneğin telefonda bilgi almak isteyenlere "Lazer cihazına tüyleriniz uygun mu görmemiz lazım" deniyordu. Hatta bazı kişiler, kılların daha sert ve koyu olması nedeni ile bacaklarının alt kısmına uygulama yaptırabilirken, üstlerini bırakmak zorunda kalıyordu.
Günümüzde kıllar kaverengi de olsa, kırmızı da olsa sonuç alınabiliyor. Eskiden kızıl tüylüler, sarışınlar, kahverengi tüyleri olanlar lazer epilasyondan kesinlikle sonuç alamıyorlardı. Hatta kılları sertleşip koyulaşsın diye jiletle uğraşanlar vardı. Ama artık kıl teninizden koyu olduğu sürece sonuç alabilirsiniz. Lazer epilasyonun tek duraksadığı nokta beyaz ve sarı kıllar. Hala bunları göremiyor.

3-6 SEANSTA SONUÇ ALINIYOR
-Lazer epilasyon vücutta hangi bölgelere uygulanabiliyor?

Kaş ve göz bölgesi hariç vücudun tümüne uygulanabiliyor. Koltuk altı, bikini bölgesi bacaklar, kulaktan tutun da el ve ayak üstlerindeki kıllara, kaş arası ve kaş üstünden erkeklerde sakal üstü bölgeye, sırt ve göğüse kadar bütün bölgelere lazer epilasyon yapılabiliyor.
-Lazer epilasyon için bir alt yaş sınırı var mı?
Teknoloji ile birlikte anneler kızları için çok heyecanlanıyor. "Ben çektim, kızım çekmesin" diyen çok anne var. Başlangıç için mutlaka iki yıl düzenli adet kanaması olması koşulu aranıyor. İki yıl düzenli adet görmüy bir genç kızda uygulama yapılabiliyor.
-Sonuç için kaç seans uygulama gerekir?
Normal baz alınan seans sayısı 3-6'dır. Maksimum 6 seans sürer. Ama seans aralıkları her bölgede değişir.

EN FAZLA 45 DAKİKA!
-Seanslar ne kadar sürer?

Yeni cihazlar çok daha konforlu ve hızlı. 22-35 milimetrelik başlıklar sayesinde çok kıl olsa bile tüm bacak uygulaması ortalama 15 dakika, tüm vücut; bacak, koltuk altı, kol, yüz 45 dakika sürüyor. Vücut ve yüz başlıkları ayrı. Eskiden iki başlık da aynıydı. Ayrıca her kişide yeni bir başlık aparatı açılıyor. Hijyen açısından kişiler bunun rahatlığını da yaşıyor.
-Başlangıç için ne gerekiyor?
4-6 hafta boşunca tüyler kesinlikle kökten alınmamalı. Cımbız, ağda, makine kesinlikle kullanılmamalı. Kişi uygulama öncesi kıllarını jiletleyip geliyor ve sıfır jilet isteniyor. Eski lazerlerde dışarıda kıl gözüksün ve lazer kılı görsün deniyordu. şimdi öyle bir şey yok. Kıllarınızı tamamen denize gidiyormuş gibi temizliyorsunuz ve uygulamaya geliyorsunuz.
-İlk seanstan sonra ilk sonuçlar ne zaman fark ediliyor?
Ortalama 10 gün sonra tüyleriniz çıkmaya ve tuttuğunuzda dökülmeye başlıyor. Dökülen yerlerde büyük boşluklar oluşuyor, bazı yerlerde de kıllar kalıyor. Zaten tek seansta bütün kılların dökülmesi mümkün değil. Uygulamadan 10 gün sonrasına kontrol randevusu veriliyor.

Daha sonra koltuk altı ve bikini bölgesi için 4 hafta, kol ve bacaklara 6-8 hafta, erkeklerde sırt bölgesine 6-8 hafta sonrasına randevu veriliyor. Bu aralıklarla 3-6 seans arasında uygulama sonlandırılıyor.

ERKEKLER DE TALEP EDİYOR
-Seans aralarındaki bekleme sürecinde çıkan kıllar nasıl yok ediliyor?

Dinlenme süresinde mutlaka jilet öneriliyor. Zaten ilk seanstan itibaren aralarda boşluklar kaldığı için çıkan kıllar kişiyi çok rahatsız etmiyor. Yüz bölgesi dahil, uygulama yapılan her bölgede çıkan kılların jiletle alınması gerekiyor.
-Erkekler lazer epilasyona ne tür taleplerle başvuruyor?
Erkekler deniz mevsiminde çok sıkıntı çekiyorlar. Talep ettikleri bölgeler genellikle göğüs, sırt, kol, ense ve sakal üstü oluyor. Kılların tamamen sıfırlanmasını veya seyreltilmesi isteniyor. İkisi de mümkün.

SIFIR KIL İÇİN İĞNELİ EPİLASYON
-İstenmeyen tüylerin tamamen sıfırlanması mümkün mü?

Bu da çok yanlış bilinen bir konu. Lazer epilasyon yüzde yüz sonuç vermez. Ama kişi istenmeyen tüylerinin yüzde 80-96'sında bu yöntemle kurtulabilir. Sonrası için gerek görülürse kalanlar iğneli epilasyonla bitirilir.
Bayanlarda özel bölgenin tamamen sıfırlanması ise asla istenen bir durum olmamalı. Çünkü bu bölgede kılların tamamen sıfırlanması enfeksiyona yatkınlık, ped allerjisi ve ciltte kuruluk yapabiliyor. Bu nedenle kesinlikle sıfırlama önerilmiyor. Bunun yerine buradaki tüylerin hafif seyreltilmesi ve daha sonra da ağda ile değil, jiletle alınması öneriliyor.
-Risk almamak için hangi faktörlere dikkat edilmeli?
Öncelikle doktor olan klinikler tercih edilmeli. Kişiler gittikleri yerde cihazları mutlaka görsünler, cihazların üzerinde yazılanlara bakıp çıkışta o cihazı internetten araştırsınlar.
Mesela kişi "Daha önce lazer epilasyon yaptırdım, sonuç alamadım" diyor. "Hangi tür lazerle uygulama yapıldı?" sorusunu "Hiç bilmiyorum ki, sormadım" diye yanıtlıyor. Bu çok kötü.

ÜÇ ÇEŞİT LAZER
-Epilasyonda kullanılan kaç tür lazer var ve özellikleri neler?

Üç çeşit lazer var. Alexandrate, Nd Yag ve diot. Alexandirate beyaz ten ve siyah kılda en iyi sonucu veriyor. Diot lazer her ten rengine ve kırmızıdan kahverengiye her kıl tipine uygulanabiliyor. Nd Yag lazer de tüm cilt tiplerine uygulanıyor yalnız en iyi sonucu sert ve kalın kıllarda veriyor.
-Kıl kökünü lazerle yok etmek sağlık açısından riskli mi?
Bebekken de tüyümüz yoktu ama gayet sağlıklıydık. Tüysüz insanlar sağlıksızdır diye bir genelleme yapılamaz. Lazer epilasyonda sadece kılın kökü yüksek ısı ile tahrip ediliyor ve başka bir dokuya da zarar vermesi söz konusu değil. Bazen hanımlar lenflerime, yumurtalığıma zararı var mı diye soruyor. Lazerin bu uygulamalarda kıl kökü dışında organ ve dokular aulaşması mümkün değil.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA