• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
OMUZ AĞRISI DEYİP GEÇMEYİN FİLİZ İÇKE ÖNAL

OMUZ AĞRISI DEYİP GEÇMEYİN

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 01.06.2011, 00:00
Omuz ağrıları, sıklıkla omuzun kendi yapılarından kaynaklansa da iltihabi romatizma, akciğer kanserleri, karaciğer, safra kesesi ve dalak hastalıkları da bu bölgede ağrıya neden olabiliyor

Omuz ağrısında nedenin çok iyi belirlenip buna göre tedavi uygulanması gerektiğini belirten Özel Çıtakoğlu Fizik Tedavi Rehabilitasyon Dal Merkezi'nden Uzman Dr. Yelda Kacar, "İltihaplı romatizma, tümörler veya omuz dışı nedenlerle oluşan durumlarda hasta gerekli hekime muayene olmalıdır. Ayırıcı tanı yapıldıktan sonra nedene ve hastalığın dönemine göre tedavi programı uygulanır. Operasyon gerektiren durumlarda operasyon öncesi ve sonrası mutlaka fizik tedavi uygulanmalıdır. Bu nedenle omuz ağrılı hastalar öncelikle Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanlarına başvurmalıdır" diyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doktor Yelda Kacar, omuz ağrıları, nedenleri ve uygulanan tedavilerle ilgili bilgi verdi:
Omuz ağrısı, bel ve boyun ağrılarından sonra en sık gördüğümüz rahatsızlıklardan biridir. Kolunu kullanarak çalışan kişilerde görülme sıklığı daha yüksektir. Bunun da nedeni omuz ekleminin insan vücudunun en hareketli eklemi olmasıdır.
Omuz eklemi; köprücük, kürek ve kol kemiğinin oluşturduğu eklemdir. Çevresindeki yumuşak dokular eklemi sağlamlaştırır. Bu nedenle en çok omuz yumuşak doku lezyonları görülür. Eklemi çevreleyen bir kapsül vardır. Bağlar, tendonlar, bursa ve kaslar eklem çevresindeki yumuşak dokuları oluşturur.
Omuz ağrısı nedenleri:
Omuz ağrılarının birçok nedeni vardır. En sık rastlanan neden, omuzun kendi yapılarından kaynaklanan ağrılardır. Omuz dışı nedenli ağrılar ise
* İltihabi romatizma
* Akciğer üst lob kanserleri,
* Karaciğer, safra kesesi ve dalak hastalıkları
nedeniyle de olabilir.
Boyun fıtıklarında da omuz çevresi kaslarda güçsüzlük ön planda olduğu için omuz ağrısı görülebilmektedir.

Sıkışma sendromu:

Kolu kaldırmaya yarayan kasların tendonlarında ve bölgedeki kesenin (bursanın) omuzu oluşturan kemik yapılarının arasında sıkışması sonucu görülür. Elini yukarıda kullanan kişilerde örneğin; ev kadınlarında cam silerken, yüzme voleybol gibi spor yapanlarda daha sık görülür. Bu olay tedavi edilemez ve gerekli önlemler alınmazsa tendonların tamamen yırtılması ile ortaya çıkar, sonra süreklilik kazanır. Hastanın giyinip soyunması zorlaşır. Kesin tanı klinik değerlendirme ile konulabilir. MR ve ultrason olayın boyutunu anlamakta yardımcıdır.
Tedavisi:
Fizik tedavi, kolun istirahate alınması, zorlayıcı hareketlerden kaçınılması, elin baş üzerine götürülmemesi (en az 3 ay süre ile) esastır. Tedavinin başında soğuk uygulama, antienflamatuar ilaç kullanımı gereklidir.

Donuk omuz:
Bir diğer ağrı nedeni donuk omuzdur. Eklemin başlangıçta hareketsiz kalması sonucu eklem içi yapışıklıklar oluşur. Sonuçta eklem kapsülü kalınlaşır ve daralır. Kolun en küçük bir hareketinde bile şiddetli ağrı olur. Gece uykusu rahat olmadığından hastanın yaşam kalitesi bozulur. Zamanla ağrı azalır, omuz hareketlerinde kısıtlanma olur. En son dönem ise çözülme dönemidir. 1-2 yıl içinde düzelmeye gidebilir. Şeker hastalığı, hemipleji, enfarktüs sonrası, memenin alınması sonrası, tiroid hastalıkları ve tüberküloz gibi kronik hastalıklarda ikincil olarak da ortaya çıkabilir.
Tedavisi:
Başlangıç döneminde ağrıyla mücadele edilir, daha sonra fizik tedavi eşliğinde egzersizler yaptırılır. Omuzda tendon üzerinde bilinmeyen nedenlerle kristallerin çökmesi ile oluşan "kalsifiye tendinit" de bir ağrı nedenidir. Çok şiddetli ağrılara neden olur. Röntgen filmi ile tanı konulur. İlaç tedavisi, soğuk uygulama ve eklem içi enjeksiyonlar yapılır. Kronik dönemde fizik tedavi ve rehabilitasyon programı uygulanır. Çok dirençli olgularda cerrahi tedavi gerekebilir.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA