• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Eklemlerdeki şişlik ve ağrı hafife alınmamalı FİLİZ İÇKE ÖNAL

Eklemlerdeki şişlik ve ağrı hafife alınmamalı

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 15.06.2011, 00:00
Şişlik, dokunmakla artan ağrı ve sıcaklık bursit hastalığının üç önemli belirtisi. Sıklıkla omuz ve diz çevresinde görülen bursit, zamanında müdahale ile uygun tedavi edildiği takdirde, ağrı ve hareket kısıtlılığı kısa sürede ortadan kalkıyor

Tendinit hastalığı ise özellikle dirsek ya da omuz ekleminin hemen dışında ağrılı hassasiyetle ortaya çıkıyor ve eklemin yıllarca aşırı kullanılması, önce belirsiz bir rahatsızlık verse de durum giderek ağırlaşıyor. Çıtakoğlu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Dal Merkezi hekimlerinden Dr. Yelda Kacar, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastalıkları uzmanlarının sık karşılaştıkları hastalıklardan "tendinit" ve "bursit" hakkında bilgi verdi.
-Bursit nedir?
Bursalar; eklemi ya da kemiği kaplayan yumuşak dokuların üzerinde bulunan içi su dolu keseciklerdir. Bunların iltihaplanmasına "bursit" denir. Bursit zorlama ile veya iltihaplı romatizmal hastalıklarda gelişebilir. Zorlanma ile, hareket ile artan ağrı, istirahatle azalır.
-Bursit'in belirtileri nelerdir?
Bursanın anatomik yerleşimine göre
* Şişlik,
* Dokunmakla artan ağrı,
* Sıcaklık artışı
vardır.
-Bursit sıklıkla vücudun hangi bölgelerinde görülür ve hangi sebeplerle ortaya çıkar?
Diz çevresi:
Bursit en sık omuz ve diz çevresinde görülür. Dizin önünde şişlik ortaya çıkar. Diz çökerek çalışan madencilerde, yer silen hanımlarda çok görülür.
Omuz:
Omuz bursitleri daha sık olarak kolunu zorlayarak kullanan kişilerde örneğin cam silme sonrası, boya-badana, basket ve voleybol oyuncularında görülür.
Kalça:
Uzun süre oturarak çalışanlarda ve çok fazla yol yürüyenlerde ise kalçalarda bursit oluşabilir.
Dirsek:
Bursit, dirseklerini masaya dayayarak çalışanlarda ve öğrencilerde dirseklerde görülebilir. Ayrıca enfeksiyona bağlı bursitler de olabilir.
-Bursit nasıl tedavi edilir?
Akut dönemde istirahat, soğuk uygulama ve antienflamatuar ilaçlar kullanılır. Bursit enfeksiyona bağlı ise tedaviye antibiyotikler de eklenir. İstirahat dönemi çok uzun olmamalıdır. İstirahat uzatılırsa bu kez eklemde kısıtlılık gelişebilir. Şikayetler geçmediği takdirde boşaltılması için "kortiko steroid" uygulaması gerekebilir. Bu işlem birkaç kez tekrarlanabilir. Yine tekrarlarsa cerrahi girişim uygulanabilir.
-Bursit oluşumunu engellemek için neler yapılabilir?
Bursitleri engellemek için günlük yaşamda alınacak önlemler önemlidir. Ekleme olan basınç ve sürtünmenin engellenmesi gereklidir. Örneğin diz bursitini önlemek için dizlik kullanılmalı ve diz çökmekten kaçınılmalıdır. Dirsek bursitine karşı dirsek sert zemine dayanılmamalıdır. Kalça bursitinden ise sert yere oturmaktan kaçınarak korunulabilir.

Yaşlılarda iyileşme daha yavaş oluyor
-Tendinit nedir?
Omuz ve dirsek tendinitleri, sık gördüğümüz diğer bir hastalık grubudur. Tendonlar, kasları kemiğe bağlayan oluşumlardır. Bunlardaki küçük bir yırtık veya enflamasyon tendinite yol açar. Özellikle dirsek ya da omuz ekleminin hemen dışında ağrılı hassasiyet görülür. Tendinit, tendon yapısında kalıcı hasara neden olabilir. İstirahat süresinin uzaması da eklem sertliğine yol açabilir. Eklemin yıllarca aşırı kullanılması sonucu önce belirsiz bir rahatsızlık olsa da giderek dokularda esneklik kaybına yol açabilir. Bu da hareketin ağrılı ve kısıtlı olmasının nedenidir.
Ağrılı dönemde eklemi dinlendirmek, birkaç haftada tendinitin iyileşmesini sağlayabilir. Yaşı ilerlemiş olan hastalarda ve etkilenen bölgeyi sürekli kullananlarda tendinit daha yavaş iyileşir veya daha da ilerleyerek kronik hale gelebilir. Bu sırada hareket kaybı da gelişirse "donuk omuz" olarak adlandırılan olay ortaya çıkar.
-Tendinit nasıl tedavi edilir?
Akut dönemlerde dinlendirme çok önemlidir. Soğuk uygulama ve elastik bandaj uygulaması yakınmaları ve şişliği önemli ölçüde azaltabilir. Analjezik antienflamatuar ilaçlar da yine bu dönemde iyileşmeye yardımcı olabilir. Birkaç gün dinlendirmeden sonra ekleme hafif egzersizler yaptırılarak esnekliği korunmalıdır. Fizik Tedavi'de ağrı kesici akımlar, tendinitin dönemine göre soğuk ya da sıcak uygulamalar, hareket açıklığını koruyucu ve kasları güçlendirici egzersizler yararlıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA