• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Çocuğun duruşundaki eğrilik skolyoz belirtisi olabilir FİLİZ İÇKE ÖNAL

Çocuğun duruşundaki eğrilik skolyoz belirtisi olabilir

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 22.06.2011, 00:00
En çok 9-10 yaşlarında görülen skolyoz, omurganın yana doğru eğrilmesiyle ortaya çıkıyor. Skolyoz ağrıya yol açmadığı için anne babaların çocuğun duruşundaki asimetriye dikkat etmeleri gerekiyor

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Kerime Çıtakoğlu, " Skolyozda çocuğun bir şikayeti yoktur, çok ender olarak sırt ağrısından yakınabilir. Bu nedenle ebeveynler çok dikkatli olmalı ve çocuğu iyi gözlemlemelidir. Örneğin omuz ve kalçaların asimetrisinden dolayı gömlek kolu ve pantolon parçalarında boy farkı gözlenebilir. Çocuk öne eğildiğinde sırtında, kaburgalarında kabarıklık gözlenebilir" diyor. Özel Çıtakoğlu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Dal Merkezi'nden Dr. Kerime Çıtakoğlu, skolyozun belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
-Skolyoz nedir?
Birbirleri üzerine dizilen omurlar, omurgayı oluşturur. Omurga vücudun dik durmasını sağlar. Omurgaya arkadan bakıldığında düz bir hat şeklindedir. Yandan bakıldığında ise 3 önemli eğrilik vardır. Boyunda hafif içe, sırtta dışa, belde yine içe doğru eğrilikler bulunur. Skolyoz ise omurganın yana eğriliğidir ve C ya da S şeklinde stabil olmasıdır.
-Hastalık toplumda ne sıklıkta ve daha çok kimlerde görülüyor?
Skolyoz'un görülme sıklığı yüzde 2-3 civarındadır. Ailesel yatkınlık, hastalığın ortaya çıkmasında önemli bir etkin olmakla birlikte kız çocukları daha çok etkilemektedir. En sık çocukluk çağının ortasında veya geç döneminde hızlı büyüme sırasında görülür.
-Neden olur?
Özel bir sebebi bilinmemekle birlikte kalıtımsal nedenler ve kaslardan kaynaklanan nedenlerin omurganın asimetrik büyümesine yol açtığı görüşleri vardır. Skolyoz, omurganın değişik bölgelerinde görülebilir. Öncelikle C şeklinde eğrilik gelişir. Omuz ve kalçaların bir tarafa doğru eğilmesine yol açar. Daha sonra başı orta hatta tutabilmek için daha alt kısımda dengeleyici ikinci bir eğrilik gelişir böylece S şeklini alır. Bebeklik çağında gelişen skolyoz ise daha çok sırt bölgesinde görülür. Daha çok sağ tarafdaki kaburgalarda kabarıklık olur. İdiopatik addesan skolyoz 9-10 yaşlarında başlar. 17-18 yaşına kadar ilerleyebilir. Kas hastalıkları, bağ dokusu hastalıkları, polio enflamatura hastalık ve travmalara bağlı skolyozlar görülebilir.
-Skolyoz ne gibi şikayetlere yol açar?
Skolyozda çocuğun bir şikayeti yoktur, çok ender olarak sırt ağrısından yakınabilir. Bu nedenle ebeveynler çok dikkatli olmalı ve çocuğu iyi gözlemlemelidir. Örneğin omuz ve kalçaların asimetrisinden dolayı gömlek kolu ve pantolon parçalarında boy farkı gözlenebilir. Çocuk öne eğildiğinde sırtında, kaburgalarında kabarıklık gözlenebilir.
Omurlarda sivrileşme veya kanat şeklinde görünüm olabilir. Çocuk bel hizasından öne doğru havuza atlar pozisyonda eğildiğinde omurgada eğrilme ve kaburgalarda kabarıklık gözlenebilir. Bu bulgulardan herhangi biri veya birkaçı saptandığında vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. Çünkü ilerlemiş skolyoz olgularında akciğerler, kalp ve diğer iç organlara baskı geliştiğinden solunum ve dolaşım fonksiyonları bozulabilir.
-Tanı nasıl konur?
Skolyoz'un tanısında fizik muayene ve röntgen grafisi genellikle yeterlidir. Ender olarak MR gerekebilir. Grafide eğriliğin açısı 10 derecenin üzerinde ise skolyoz olarak kabul edilebilir.
-Tedavisi nasıl yapılır?
Omurgada eğrilik 45 derecenin üzerinde ise cerrahi girişim gerekli olabilir. Bunun altındaki skolyozlarda hasta takibe alınır. Gözlem ve radyolojik tetkiklerle hastanın durumu kontrol edilir. İlerleme durumuna göre egzersiz veya korse tedavileri uygulanır.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA