• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Ekonomik sıkıntılar evliliğin baş düşmanı FİLİZ İÇKE ÖNAL

Ekonomik sıkıntılar evliliğin baş düşmanı

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 29.09.2011, 00:00
Uzmanlara göre "Parayla saadet olmaz" deyişi, günümüzde eski bir şarkı sözü olmaktan öteye bir anlam taşımıyor. Aile Terapisi Uzmanı Prof. Dr. Brian Canfield'a göre parasızlık, dünyanın her ülkesinde evliliklerdeki sorunlar listesinin başında yer buluyor

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği İzmir Şubesi tarafından düzenlenen ve ruh sağlığı alanında çalışan profesyonellerin katıldığı Aile Danışmanlığı Sertifika Programı'nın eğitmenlerinden Prof. Dr. Brian Canfield'a göre, Türk toplumu ile Amerikan toplumu arasındaki büyük benzerlik evliliklere de yansıyor. Nitekim Sam Amca'nın ülkesinde de evliliklerdeki en büyük problem parasızlık!
Uluslararası Evlilik ve Aile Psikolojik Danışmanları Derneği, Uluslararası Eğitim ve Gelişim Direktörü ve Güney Arkansas Üniversitesi Evlilik ve Aile Psikolojik Danışmanlığı Bölümü Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Brian Canfield'ın yaptığı sıralamaya göre, evlilikleri çıkmaza sokan nedenlerin başında ekonomik sebepler geliyor. İkinci sırada çocuklarla ilgili problemler ve eşler arasındaki kimlik ve güç çatışmaları yer alırken, üçüncü sırayı çevresel faktörler, özellikle de kayınvalideler alıyor. Cinsellik evliliğin önemli unsurlarından biri kabul edilmekle birlikte listede ancak dördüncü sırada yer bulabiliyor.

SEVGİ VE İSTEK ŞART

Her ne kadar evlilik uzmanı olsa da Brian Canfield'ın başından da iki evlilik geçmiş ve bunu hem son derece olağan karşılıyor hem de profesyonel bir üslupla şöyle açıklıyor: "Her evlilik mutlaka kurtarılmalıdır diye kesin bir kural yok. Bazen evliliğin bitmesi, taraflar için çok daha iyi sonuçlar doğuracaktır." Canfield'a göre, evliliği ayakta tutmanın olmazsa olmaz iki şartı, çiftlerin her ne olursa olsun sürdürmeyi istemesi ve ve aradaki sevgi bağının devam ediyor olması. Bu iki şart varolduğu sürece, şiddet ve aldatma da dahil olmak üzere, ne yaşanmış olursa olsun, o evliliği kurtarmak mümkün.

KADININ DEĞİŞEN ROLÜ

Aile Danışmanlığı Sertifika Programı'nın organizasyonunu üstlenen ve Prof. Dr. Brian Canfield'ı ülkemize getiren Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği İzmir Şube Başkanı Tolga Nasuh Aran da Aile ve Evlilik Danışmanlığı kavramının, günümüzde giderek önem kazandığına dikkat çekiyor. Çiftlerin artık eş, dost, akraba yerine bir profesyonelden yardım almayı tercih ettiğini vurgulayan Aran'a göre evliliklerdeki çatışmaların temelinde, kadının toplumda hızla değişen statüsü ve bu değişim karnşısında erkeğin yaşadığı bocalama da önemli yer tutuyor.

GÜÇ KAVGALARI ÇIKIYOR
"21. Yüzyılın ilk çeyreğinde artık birçok kadın meslek sahibi, çalışıyor. Hem evliliğini, eşini ve çocuklarını hem de işini birlikte yürütmeye çalışıyor. Erkekler geleneksel olarak evdeki işlerin karısı tarafından halledilmesini bekliyor, yardım etmek zorunda kalıyor ve bu durumu hiç ama hiç sevmiyor. Tabii sorunlar sadece bu değil; eğitimli ve çalışan kadın kendine ait bir sosyal bir ortam geliştiriyor, kendi tercihleri ve amaçları var, kocasının onu yönetmesine izin vermiyor. İşte bu durum eşler arasında güç kavgalarına yol açıyor" diyen Tolga Nasuh Aran, iletişimi ve eşler arasındaki ilişkiyi olumsuz etkileyen durumları da şöyle sıralıyor: "Karşıdaki kişiyi iyi dinlememe, ona kendini ifade şansı tanımama, samimi olmama ve dürüstlükten uzaklaşma, yalan söyleme, eşine karşı aşırı müdahaleci, baskıcı ve sınırlayıcı davranma, eşin her davranışını kontrol etmeye çalışma, çok fazla soru sorma, yersiz şüpheler, sık sık sitemlerde bulunma, gereksiz suçlamalarda ve yargılarda bulunma, eşinin hatalarını abartılı bir şekilde ortaya koymaktır."

Kimdir?

Prof. Dr. Brian S. Canfield, alanındaki 28 yıllık tecrübesiyle bekarlar, çiftler ve aileler hakkında çalışmalar yapan bir uzmandır. Dr. Canfield yetkili (lisanslı) bir psikolog, psikolojik danışman, evlilik ve aile terapisti ve ayrıca da Amerikan Evlilik ve Aile Terapi Derneği AAMFT'nin klinik üyesi ve resmi yöneticisidir. Dr. Canfield, 2007-2008 yılları arasında 46 binden fazla üyesi olan ve danışmanlık alanında dünyadaki en büyük profesyonel dernek olan Amerikan Psikolojik Danışmanlık Derneği ACA'nın da başkanlığını yapmıştır. Şu anda da ACA'daki görevine yetkili mali işler sorumlusu olarak devam etmektedir. Dr. Canfield İngiltere, Almanya, Avustralya, Afrika, Kıbrıs ve Türkiye'de olduğu gibi ABD'de meslek gruplarına eğitim programları ve seminerler sunmaktadır. Beş çocuk babası Brian eşi Irene ile Louisiana'da yaşamaktadır.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA