• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Beynimizi de formda tutmamız gerekiyor FİLİZ İÇKE ÖNAL

Beynimizi de formda tutmamız gerekiyor

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 01.11.2012, 00:00
Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Özlem Özcan, bilgisayar destekli terapilerin hem pek çok psikiyatrik hastalığın tedavisinde hem de mevcut yeteneklerin geliştirilmesinde kullanımının giderek yaygınlaştığını söylüyor

Dr. Özlem Özcan, "Hayatınızda, yaşı ilerlediği halde hafızasıyla gençlere taş çıkartan ve beyninin hala dinç oluşuna hayran kaldığınız insanlar olduğuna eminim. Bu kişiler, bu kadar dinç olmalarını sağlayan etkenlerin bir tanesinin de çözdükleri bulmacalar olduğunu söylerler... Evet, bu kisilerin yaptıkları beyin jimlastikleri, bilişsel performanslarını artırıyor, hızlandırıyor ve yaşlanmaya bağlı olan semptomları geciktiriyor" diyerek, bu gerçekten yola çıkarak hazırlanan bilgisayar destekli terapilerin ortaya çıkışı ile şu bilgileri paylaşıyor: Bu gerçeklerden yola çıkan ve kişilerin hayat kalitelerini yükseltmeyi hedefleyen profesyonel araştırma grupları insanların daha verimli olmalarını sağlayacak çeşitli programlar geliştirmekteler. Bu programlar kişilerin kendi zihinlerini geliştirmelerini sağlayan bir terapi ve rehabilitasyon programı olarak kullanılmaktadır. Bu programlar sayasinde kişiler; dikkat, konstrasyon, mantık kurma, akıl yürütme, muhakeme, soyutlama, bellek (uzun/kısa), sınıflandırma, organize etme, oryantasyon, öğrenme, reaksiyon hızı belirleme gibi konularda çalışabilir ve kendilerini geliştirme fırsatı kazanabilmektedirler. Bu bilgisayar programlarına genel olarak "Bilgisayar Temelli Kognitif Terapi Yöntemleri" diyebiliriz.
Özlem Özcan Kliniği'nden Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Özlem Özcan, "Bilgisayar Temelli Kognitif Terapi yöntemleri psikiyatrik bozuklukların ve psikolojik rahatsızlıkların dışında sağlıklı kişilerin de daha kaliteli bir yaşam sürmesi de sağlar. Bireyin farkındalığı, sağlıklı bir yaşamı getirir" diyor. Dr. Özlem Özcan, psikiyatri alanında giderek yaygınlaşan ilaçsız tedavi yöntemlerinden biri olan Bilgisayar Desteki Kognitif Terapi'ler hakkında şu bilgileri paylaşıyor:

-Bilgisayar Destekli Kognitif Terapi Nedir?

Kognitif problemler, zihinsel işlevlerde bozulmanın gözlendiği süreçlerdir. Teknolojinin ilerlemesiyle bilgisayar destekli tedaviler, günümüzde önem kazanmıştır. Bilgisayarlı Kognitif Terapi, beynin işleyişini düzenleyen ve beynin performansını artırmaya yönelik bir yaklaşımdır.
Fonksiyonların yeniden yapılandırılması, kortikal işlevlerin geliştirilmesi gibi pozitif değişiklikler sayesinde kişilerin psikolojilerinde düzelme ve yaşam kalitelerinde artış sağlanabilmektedir. Kaygıdaki azalmaya bağlı olarak özgüven, motivasyon ve planlama becerilerinde de artış gerçekleşmektedir.
Tanı ve işlev bozukluklarına göre terapinin hangi modülleri içereceği terapist tarafından düzenlenir. Terapist hastadaki gelişimsel sürece göre seans içeriklerini ve sıklığını belirler. Bilgisayarlı Kognitif Terapide uygulamaların sürekliliği gereklidir. Ortalama tedavi süresi 6 - 18 ay arasında değişmektedir. Gelişimdeki pozitif değişiklikler, yapılan nöropsikiyatrik testlerle değerlendirilmektedir. Bilgisayarlı Kognitif Terapi'nin, hastalar üzerinde uygulanmasının herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır.

Bilgisayar Destekli Kognitif Terapi'nin etkili olduğu beyin fonksiyonları:

* Dikkat ve konsantrasyon
* Farkındalık ve seçicilik
* Görsel ve motor beceri
* El, göz ve beden koordinasyonu
* Denge
* Bellek
* İşitsel ve görsel algı
* Konuşma becerileri
* Reaksiyon zamanı
* Yargılama ve muhakeme
* Planlama becerisi

Kullanıldığı hastalıklar:
* Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu
* Demanslar
* Alzheimer Hastalığı
* Depresyon
* Anksiyete Bozukluğu
* Parkinson Hastalığı
* İnme
* Multiple Skleroz (MS)
* Travmaya bağlı beyin hasarı
* Alkol ve madde kullanımına bağlı beyin hasarı
* Konuşma bozuklukları
* Görme alanı bozuklukları

Hayatın hızına ayak uydurmak için
Beyin dinamiklerinin eğitilmesinde kullanılan bir başka egzersiz yöntemi ise RehaCom. RehaCom, bilgisayar temelli zihin geliştiren bir terapi yöntemi. Bilişsel yeteneklerin onarılmasında, öğrenme bozukluklarında, inme sonrası oluşan bilişsel hasarlarda, merkezi sinir sistemi hastalıklarında, ihmal hastalıklarında, demans hastalarında, dikkati artırmada, konsantrasyonda, tepki hızı artırmada, sürücülerde, çocuklarda okul başarısını artırmada kullanılabilecek bilgisayar uygulamalı geniş kapsamlı egzersiz programları içeriyor. Dr. Özlem Özcan, "Hızlanan yaşam karşısında artık bizler de her şeyi daha hızlı, daha çabuk yapma yolları arıyoruz. Hayata yetişebilmek ve gerisinde kalmamak için kapasitemizi zorlamamız artık bir şart haline geldi. İşte tüm bu yoğunlukta düşünemediğimiz, atladığımız, unuttuğumuz, dikkat veremediğimiz, farkında bile olmadığımız ne çok konu, olay veya an oluyor bir düşünün. Hatta zaman zaman işlere yetişebilmeniz için kendinizden birkaç tane daha olması hayalini kuruyorsunuz. Gün içinde bilgisayar başında geçirdiğimiz saatleri ya da hafızamızı güçlendirmek adına yaptığımız kulaktan dolma faaliyetleri dikkate aldığımızda RehaCom veya benzeri programlar ile yapacağımız alıştırmalar ve çalışmalar sonucunda daha taze, yenilenmiş ve gelişmiş hafıza ve algılarla hayatın değişimine ve hızına ayak uydurma olasılığımızı yükseltebilir ve kendimize bir şans daha verebiliriz.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA