• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kadınlar çekindikleri için doktora başvurmuyor FİLİZ İÇKE ÖNAL

Kadınlar çekindikleri için doktora başvurmuyor

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 21.12.2012, 00:00
Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ozan Bozkurt: "İdrar kaçırma, kadınlar arasında bilinenden daha sık rastlanan, kadınların yaşam kalitesini ciddi ölçüde etkileyen bir durum. Bunun yanında yeni geliştirilen cerrahi yöntemler ve ilaçlarla yüzde 90'ı aşan bir oranda başarı ile tedavi edilebiliyor."

Özel Deniz Hastanesi hekimlerinden Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ozan Bozkurt, "İdrar kaçırma nedeniyle doktora başvuran kadınlar yalnızca buzdağının görünen kısmını oluşturmaktadır. Kadınlar arasında bilinen ve görünenden daha sık rastlanan, kadınların yaşam kalitesini ciddi ölçüde etkileyen bir durumdur. Bunun yanında yeni geliştirilen cerrahi yöntemler ve ilaçlarla %90'ı aşan bir oranda başarı ile tedavi edilmektedir" diyor. Op. Dr. Ozan Bozkurt, idrar kaçırma ve tedavileri hakkında şu bilgileri paylaşıyor:

DÖRT KADINDAN BİRİ

Kadınların yüzde 25'inin, hayatlarının herhangi bir döneminde idrar kaçırdığı bilinmektedir. İdrar kaçırma kadın tarafından saklanan ve genellikle utanılacak bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Yapılan araştırmalarda idrar kaçırması olan kadınların yüzde 70'e yakınının doktora başka nedenlerle başvurduğunda yapılan muayene ve öykü alma sonucu idrar kaçırmanın varlığının tespit edildiği görülmüştür. Bunun yanında idrar kaçırma dışında herhangi bir nedenle hastaneye başvuran kadınların yüzde 40'a yakın oranında değişik derecelerde idrar kaçırma olduğu bilinmektedir.

MİKTAR ÖNEMLİ DEĞİL
Kadınlarda özellikle gündüz ve uyanıkken istem dışında idrar kaçırma bu başlık altında değerlendirilmektedir. Tanımda idrar kaçırmanın miktarı yoktur; çünkü hijyenik ped kullanmak zorunda olmasına rağmen yakınmayan kadınların yanında, damlama şeklinde ve seyrek idrar kaçırmalarını bile büyük bir sorun olarak gören kadınlar da vardır. Böylece idrar kaçırmanın hastalık boyutu kadının sosyal durumuna sıkı sıkıya bağlıdır.
Kırsal kesimde sorun yaşlanmaya bağlı doğal bir problem gibi görülerek doktora başvurulmazken, kentlerde ve özellikle çalışan kadınlarda idrar kaçırma derin depresyon, yalnızlık duygusu ve sosyal ilişkilerde daralmaya (idrar kokusu, ıslaklık hissi) yol açarak daha erken dönemlerde tedavi için doktora başvurmaya neden olmaktadır.
İdrar kaçırma başlıca 3 grup altında incelenmektedir:
* Stres Tipi İdrar Kaçırma (Öksürme, aksırma veya gülme sonucu artan karın içi basınç sonucu gelişen idrar kaçırma hali)
* Sıkışma Tipi İdrar Kaçırma (İdrar kesesinin istemsiz, ani ve kontrol edilemez şekilde kasılması sonucu gelişen idrar kaçırma hali)
* Karışık Tip (Her iki durumun birlikte görüldüğü idrar kaçırma hali)

Stres Tipi İdrar Kaçırma

Daha çok, doğum yapmış kadınlarda görülür. İdrar tutmayı sağlayan kas veya sinirlerinin doğum sırasında zedelenmesi sonucu idrar kesesi boynu öksürme, hapşırma, gülme, merdiven çıkma, yük taşıma, cinsel ilişki sırasında fonksiyonel olarak yetersiz kalır ve karın içinde artan basınçla birlikte hasta idrar kaçırır. Tedavide en etkili yöntem cerrahidir ve çeşitli yöntemlerle yüksek oranda başarı ile hastalar idrar kaçırma halinden kurtulmaktadırlar. Bu yöntemler arasında en yenisi ve en güvenlisi TOT (Transobturator tape) olarak bilinen ve idrar tutmayı sağlayan kas desteğini güçlendirmeye yönelik yapılan bir işlemdir ve yaklaşık 30 dakika sürede spinal/epidural ya da lokal anestezi ile uygulanmaktadır.

Sıkışma Tipi İdrar Kaçırma

Genellikle daha ileri yaşlarda görülmesine rağmen, çocuklar da dahil her yaşta ve her zaman ortaya çıkabilir. Genellikle fiziksel aktivite ya da tetiği çekebilen çeşitli durumlarla hasta ansızın idrar yapma hissi duyarak tuvalete koşar ve tuvalet kapısında idrarını tutamayıp kaçırır. Bu durumda genelde altta yatan herhangi bir neden bulunmazken çeşitli hastalıkların (idrar yolu enfeksiyonları, idrar yollarında görülen taş ya da tümör gibi durumlar, çeşitli nörolojik hastalıklar ve benzeri) bu duruma neden olabileceğini göz önünde bulundurmak ve tedavi öncesi hastaları bu açılardan değerlendirmek büyük önem arzetmektedir. Tedavi genellikle işeme alışkanlıklarının gözden geçirilmesi ve yeniden organizasyonu, yaşam şekli değişiklikleri ve ilaç tedavisi kombinasyonlarından oluşmaktadır. Tedaviye yanıt vermeyen durumlarda idrar kesesi içine botoks uygulaması son dönemlerde uygulanan ve dirençli olgularda tekrarlayan uygulamalarla yüz güldürücü sonuçlar veren alternatif bir yöntem olarak sunulmaktadır. Cerrahi tedavi bu tip idrar kaçırmada nadir durumlarda (Nörolojik rahatsızlıklara bağlı idrar kesesi kapasitesinde ileri derecede azalma ve benzeri) uygulanmaktadır.

Karışık Tip İdrar Kaçırma
Bu hastalarda hem Sıkışma Tipi İdrar Kaçırma hem de Stres Tipi İdrar Kaçırma bir arada görülür. Bu durumlardan hangisi hastaya daha fazla rahatsızlık veriyorsa onun tedavisi ile başlanarak, tedaviler kombine ya da ardışık şekilde uygulanmaktadır.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA