• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
25 soruda implant FİLİZ İÇKE ÖNAL

25 soruda implant

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 03.02.2013, 00:00
Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Gülten Ünlü Kavak, halk arasında "yapay diş kökü" olarak tanımlanan implantlar hakkında en çok merak edilen soruları yanıtladı. İmplantların diş eksikliklerinin giderilmesinde pek çok avantajı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Gülten Ünlü Kavak, "İmplantla tek diş eksikliği giderildiğinde yanlardaki iki diş korunmuş olur, köprü yapımındaki gibi bu iki dişin kesilmesi gerekmez. Total protezlerde implant yapıldığında protezi takıp çıkarma yükü ortadan kalkar. İmplantlar, çiğneme ve estetik görünüm açısından kendi dişinize çok yakın bir kullanım konforu sağlarr. Ayrıca diş eksikliklerinin yol açtığı kemik erimesine karşı çene kemiğini korur. Tüm bu avantajlar açısından bakıldığında, implantların diş eksikliğinin tedavisinde birinci tercih olması gerektiği söylenebilir. Ancak başarı için, uygulamanın tecrübeli ellerde ve çok steril ortamlarda yapılması gerekir" diyor.

1. Diş implantı nedir?

Diş implantı; çeşitli nedenlerle kaybedilen dişlerin yerine, işlev ve estetiği tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen yapay diş köküdür. İmplantlar, normal diş kökleri gibidir ve çene kemiğine diş kökü gibi yerleşirler.

2. İmplant nasıl yapılır?

Yapılan muayenede hastanın öyküsü alındıktan ve tetkiklerle implant yapılmasına engel olabilecek sistemik bir problemi olmadığı anlaşıldıktan sonra, çene kemiğine bir boşluk hazırlanır. Bu boşluk, konulacak implantın boyutuna ve çapına göre oluşturulur ve daha sonra implant yerleştirilir. İmplantın çene kemiğine tutunması için belli bir bekleme süresi vardır. Bu süre dolunca üst yapıya geçilir ve diş kuronu yapılır.

3. İmplantın materyali nedir?

İmplant, insan dokusuyla uyumlu, saf titanyumdan üretilir. Son yıllarda oldukça büyük gelişmeler kaydetti implantlar. Özellikle üst yapıları ile ilgili. Eskiden 8-9 ay beklenirken, günümüzde yapılan implantlar, 2-3 ayda kemikle kaynaşıyor. Bu sürenin daha da kısaltılması için de çalışmalar sürüyor.

4. İmplantlar kansere yol açar mı?

Özellikle tomografi çekimi için de çok soruluyor bu soru. Şu ana kadar implantan kaynaklanan bir kanser vakası literatüre yansımış değil. Tomografiyi de çok rahat çektirebilirler. Ama mutlaka "Bende implant var" demeleri lazım. Hekimin doğru değerlendirme yapması için bu önemli.

5. İmplantın kalitesi önemli midir?
İmplant tedavilerinde başarıyı etkileyen en önemli faktörlerden biri de implantın kalitesidir. Kaliteli implantlarda bekleme süresi de kısalır.

6. İmplantın üzerine kuron (dişin üst kısmı) yerleştirilmesi için ne kadar süre beklemek gerekir?

Diş çekildikten sonra kemik grefti de kullanılması gerekir. Bunun için 4-5 ay beklenmesi gerekir. Ama diş çekimi gerekmeyen durumlarda alt çene için bir buçuk-iki ay, üst çene için 3 ay beklenmesi yeterlidir.

7. Diş çekilip hemen yerine yenisi yerleştirilebilir mi?

Bunun mümkün olduğu vakalar var. Özellikle tek köklü dişlerde bu yapılabilir. Ancak çok köklü dişlerde aynı başarı sağlanamayabilir. Tek köklü dişlerde, dişte enfeksiyon yoksa, kırılmadan çıkıyorsa, etrafındaki çene kemiği yeterli ise o zaman bu işlem yapılabilir.

8. Tek diş eksikliğinde implant yerleştirildikten sonraki bekleme sürecinde yeme içme, estetik görünüm konusunda bir sıkıntı olur mu?

Diş eti iyileşmesi sürecinde, yeme içme konusunda ortalama bir haftalık bir sıkıntı yaşanabilir. Bir haftanın sonunda dikişler alınır ve estetik rahatsızlığı önlemek için geçici bir protez yapılır.

9. İmplantın çene kemiğine yerleştirilmesi ağrılı bir işlem midir?

Hayır. Diş çekimi, kanal tedavisi veya diş dolgusu yapılırken duyulabilecek kadar bir ağrı hissi oluşur. Bunun da hissedilmemesi için anestezi yapılır. Dolayısıyla işlem sırasında kişiler ağrı hissetmez.

10. İmplant genel anestezi ile yapılabilir mi?

Çoğunlukla lokal anestezi uygulanır ama çok korkan hastalarda veya lokal anestezi tutmayan hastalarda genel anestezi altında da implant yapılabilir.

11. İmplant tedavileri için işyerinden ne kadar izin alınmalı?

Tek implant yapılacaksa ve çene kemiği çok iyi ise implantın yerleştirilmesi yarım saat civarında sürer. Ama bazı vakalarda 6-8 implant yapılıyor. Bu vakalarda işlem süresi bir buçuk saat sürer.

12. Birden çok implant yapılacaksa, hepsi aynı seansta mı yapılır?

Diyelim hiç diş yok hastanın ağzında. O zaman şöyle bir prosedür uygulanabilir: Önce üst çene yapılabilir. Örneğin üst çeneye 6 implant yapılacaksa bunu tek seansta yapılması gerekir. Çünkü paralellikleri ve doğru yerleştirilmesi çok önemli. Bu işlemin üzerinden 10 gün geçtikten sonra alt çenedeki implantlar yapılır.

13. İmplantın yerleştirilmesinden sonra iyileşme sürecinde bazı şikayetler olur mu?

Yüz bölgesinde hafif bir şişlik ve kişinin cilt yapısına bağlı olarak hafif bir morluk olabilir ama bu geçici bir durumdur. Ağrı hissi de, ağrı kesicilerle kolaylıkla atlatılabilecek düzeyde olur.

14. İmplantın yerleştirilmesi ile üzerine geçici protez yapılması arasında geçen süre ne kadar?

Bir hafta 10 gün sonra yapılan implantların üzerine geçici bir protez yapılır. Çünkü bekleme sürecinde dişsiz kalması düşünülemez hastanın. Bazen eski protezin içi boşaltılır veya implanttan önce ölçü alınır ve geçici bir protez hazırlanır. Dikişler alındıktan sonra bu geçici dişler takılır.

15. Yapılan bir implantı ömür boyu kullanmak mümkün mü?

Kişiler ağız ve diş bakımını çok iyi bakarsa, implantların hijyenini sağlarsa implantlar ömürlüktür diyebiliriz. Ancak zaman içinde üst yapıda 7-10 yıl içinde bir aşınma olabilir. Bunun da çözümü çok basittir; sadece üstteki diş çıkartılıp değiştirilir. Ama altyapı, hasta ağız hijyenine dikkat ettiği ve kontrollerine geldiği sürece ömür boyunca ağzında kalacaktır.

16. İmplantların bakımı nasıl yapılmalı?

İmplantların bakımı, normal diş bakımından farklı değildir. Düzenli fırçalama, diş ipi ve ara yüz fırçaları kullanılmalıdır. Gerektiğinde ağız gargaraları da kullanabilir. Günlük bakımın yanı sıra 6 ayda bir hekim kontrolü yaptırılması da gereklidir.

17. İmplant tüm diş eksikliklerinde uygulanabilir mi?

Evet. Ya hastanın hiç dişi olmaz ağzında, buna "total" diyoruz. Ya "parsiyel" olur, yani bir kısım dişler vardır, bir kısım diş yoktur ya da tek diş eksikliği söz konusudur. Tek diş eksikliğinde yandaki iki dişin kesilip köprü yapılmasından çok, oraya implant yapılması daha uygun olur.

18. Eksik olan her dişin yerine implant yapılabilir mi?

Tabii. Kemik doku yeterliyse her bölgede implant yapılabilir. Diş eksikliğinin önde, arkada veya yanda olması fark etmez. Ama genellikle alt çenede dişler çok erken çekilir, orada kemik kaybı fazla olunca implant yapılamayabilir. Özellikle çok yaşlılarda sadece ön tarafa, alt çeneye ve üst çeneye ikişer tane implant yaparak protez yapılabilir. Mesela yaşlılarda dikkatinizi çekmiştir; konuşurken, yemek yerken protez çıkabilir. İmplantlarla bu sıkıntılar giderilebilir.

19. Eksik dişlerin tamamlanmasında neden köprü değil de implant tercih edilmeli?

Sadece implant yaptırmak gibi bir zorunluluk yok elbette. Alternatif tedavi yöntemleri var. Köprü yapılabilir, hareketli protez veya parsiyel protez olabilir, diş arka tarafı sonsuz biten vakalarda halk arasında "sürgülü" denen bir protez türü var, bu yapılabilir. İmplant yapılmasının en önemli avantajı, çene kemiğinde erimeyi durdurmasıdır. Dişlerimiz varlığını koruduğu sürece çene kemiğinde kemik erimesi olmaz veya çok çok az olur. İmplant yapıldıktan sonra kemik erimesi belirgin miktarda azalır. Köprüde ise dişin olmadığı boşluklarda kemik erimesi görülebilir maalesef. İmplant yapıldığında, eksik dişin iki yanındaki dişlerin kesilmesine de gerek kalmaz ki bu da implantın bir başka avantajıdır.

20. İmplant sayısı nasıl hesaplanır? Sayı sınırlaması var mı?
"Her dişe bir implant" diye düşünmüyoruz. Eğer tek diş eksikliği varsa, o bölgeye bir tane yapılır. Ama dişsiz vakalarda hastaya göre implant sayısı 6 ile 8 arasında değişir.

21. Yapılan implant kaybedilebilir mi?
Hasta önceden çok iyi değerlendirilirse, sistemik hastalıklar yönünden titizlikle değerlendirilip radyolojik yöntemlerle durum titizlikle incelenirse implant kayıpları olmayacaktır. Hekimin hastasını implanta uygunluk açısından çok iyi değerlendirmesi bu nedenle önemli.

22. Hangi durumlarda implant yapılamaz?

Özellikle sistemik problemi olan hastalara implant önerilmez. Ağır kortizon kullanan hastalar, ileri kardiyovasküler problemi olanlar, şeker hastalığı olan kişiler (şeker belli bir seviyede tutulabiliyorsa, bu hastalara da implant yapılabilir), kan hastalığı olanlar, kemoterapi veya radyoterapi gören hastalar genellikle implanta uygun adaylar değildir.

23. İmplanta uygunluk açısından belli bir yaş aralığı var mı?

İmplant için sadece alt yaş sınırı söz konusudur. Büyüme ve gelişme tamamlandıktan sonra, 17-18 yaşından itibaren implant yapılabilir. Kişi sağlıklı ise çok ileri yaşlarda da implant yapılabilir. 87 yaşında implant yaptırıp rahatlıkla kullanan hastalar var.

24. Çene kemiğinde yetersizlik varsa ne yapılır?

"kemik grefti" dediğimiz materyallerle kemiğin yüksekliği veya genişliğinin implanta uygun hale getirilmesi söz konusudur. Bu durumda bekleme süresi bir miktar daha uzayabilir. Bazen 4-4 buçuk ay beklenebilir. Bazı büyük vakalarda da; travmalarda, kist veya tömür operasyonu geçirmiş vakalarda hastanın kendi kalça kemiğinden veya ayaktan alınan kemik greftleri çene kemiğine yerleştirerek implant uygulanabiliyor.

25. Kişinin sigara içiyor olması tedaviyi etkiler mi?

Sigara, çene kemiği iyileşmesini geciktiriyor. Bu durum, özellikle arka bölgedeki dişlerde sıkıntı yaratabiliyor. Bu nedenle implant tedavilerinde sigara içenlerin çok büyük dezavantajı var. Hatta bu yüzden Avrupa'da sigara içenlere implant uygulamayan klinikler var.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA