• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
4 saatte yepyeni bir görünüm FİLİZ İÇKE ÖNAL

4 saatte yepyeni bir görünüm

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 19.04.2013, 00:00
Saçların döküldüğü yerdeki boşluklara, ense ve yanlardan alınan sağlıklı saç köklerinin transfer edilmesiyle, kellik tamamen ortadan kaldırılıyor. Bir aylık bekleme süresinin ardından uzamaya başlayan saçlar, sonraki aylarda uzayıp şekil alabiliyor

Saç ekimi, dökülmenin yarattığı görünümden rahatsız olan erkekler için son derece iyi sonuçlar verebilen bir estetik operasyon. Baki Uzun Hastanesi hekimlerinden Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Cemil Yıldız, saç ekiminin de tüm estetik operasyonlar gibi kişinin kendi isteğiyle gerçekleştirilebilecek ve ancak bu şartla sonuçlarıyla memnuniyet verecek bir işlem olduğu gerçeğinin altını şu sözlerle çiziyor: "Saç ekimi; tümüyle estetik bir operasyondur ve bu nedenle ancak hasta isterse yapılır. Hasta saçsızlığından memnunsa hiç düşünülmez, üzerinde bile durulmaz. Bazen eşler bu talepte bulunabiliyor. Ancak hiçbir estetik operasyon eş talebine göre yapılmaz, yapılmamalıdır. Başkasının empozesiyle olursa mutlaka aksar ve amacına hiçbir zaman ulaşmaz. Bu burun ameliyatında da, meme ameliyatında da geçerlidir. Dolayısıyla eş istedi diye saç ektirilmez veya yüz gerdirilmez. Ancak kişi isterse yapılabilir..." Op. Dr. Ahmet Cemil Yıldız'la saç ekimini konuştuk.
-Saç ekiminde pek çok yöntem adı duyuyoruz. Dünden bugüne neler değişti bu alanda?
1985'lerde öbek öbek 5'li 6'lı saç demetleri alınırdı ve ekilecek yere transfer edilirdi. Bu kez arka tarafta dövülmüş bakır manzarası gibi küçük küçük yuvarlak boş öbekler kalırdı.
Bugün çok daha gelişmiş yöntemler kullanılıyor elbette. Tüm teknikler, başın arka tarafında yer alan, hiç dökülmediğini düşündüğümüz saçlardan tek tek alınması ve ekim yapılacak bölgeye mümkün olduğunca sık delikler açıp, alınan kökleri yerleştirmek temeline dayanıyor. Bunu ister elektrikli bir aletle, ister elle alın, isterseniz saçlı deriden bir şerit çıkarıp tek tek kökleri ayırın, yöntem tümüyle bu. Örneğin FUE dediğimiz teknik, adını kullanılan makineden alıyor.
-Saç ekiminden, her tip saç dökülmesinde yararlanılabilir mi?
Her saç dökülmesine bu yöntemler uygulanamaz. Saç dökülmesinin tipleri var. Mesela saçkırana bağlı bir dökülme varsa, o saç tekrar çıkacaktır. O yüzden bir başka yerden saç alıp dikmenin hiçbir yararı yoktur, çünkü onlar da dökülebilir. Bizim ekim yapabildiğimiz saç dökülmesi, tümüyle "seboreik alopesi" dediğimiz belli bir bölgenin dökülmesi ile ortaya çıkan saç dökülmesidir. Burada, yanlardaki ve arkadaki saçlar dökülmediği için kök olarak bu saçlar kullanılır.

KADINDA SEBEP ÖNEMLİ
-Kadınlar da saç ekimi yaptırabilir mi?

Saç ekimi, kadınlarda kullanılmaz, kullanılmamalı. Çünkü kadınların saç dökülmesi erkeklerdeki gibi olmaz. Onlardaki tümüyle bir hastalıktır ve bu hastalığın, nedenleriyle birlikte ortaya çıkarılması gerekir. Bu hastalıklar hormonal veya psikolojik kökenli olabilir ve tedavi edildiklerinde saçlar tekrar büyür. Bu tedaviler yapılmasına rağmen hala açık bölgeler kalmışsa ancak o zaman saç ekimi gündeme gelebilir.
-Saç ekiminin sonuçları kişiler için ne kadar tatminkar oluyor?
Saç ekiminin sonuçları, tıbbi anlamda gayet tatminkar. Ekilen saçlar büyüyor, estetik kaidelere uyuyor... Yine de sonucunun tatminkar olabilmesi, hastanın psikolojik olarak da rahatlaması ile mümkün. Asıl tatmin orada. Hasta eğer memnun değilse, sonuç ne olursa olsun operasyon başarısızdır. Estetik ameliyatta sonuç; hastanın memnuniyetidir.

İLK BİR AY SIKINTILI
-Saç ektirenler, 20 yaşındaki gibi gür ve sağlıklı saçlara kavuşabiliyorlar mı?

İstenen sıklığın elde edilmesi biraz şüpheli. Çünkü doğal saç çok sıktır. Bunun olabilmesi için üst üste birkaç seans yapmak gerekebilir, Yine de belli bir yerde durmak zorundasınız.
Çünkü saç kökü, baş derisinde bir yerden alınıp başka bir yere konuluyor, yeni saç kökü yaratılmıyor. Dolayısıyla saç kökü alınan bölgede de azalmalar oluyor. Özetle ne kadar sık yaparsak yapalım, doğal bir sıklığa ulaşmayacaktır ancak bir saç olacaktır orada ve bu sonuç her çok kişiyi mutlu ediyor da zaten.
-Tedavi sürecinde sosyal yaşamdan bu kadar süre kopuluyor?
İlk bir ay sıkıntılı olabilir. Yaraların kabuklanması ve ekilen saçların dökülmesi, geçici bir süre için bile olsa sıkıntı verebilir kişiye. Öncelikle bu süreçte hastalarımıza, saç ektirdikleri bilgisini üçüncü kişilerle paylaşmamalarını öneriyoruz. Böylece üzerlerine gelecek kimseler olmaz etraflarında ve şapka ile durumu idare edebilirler. Bir aydan sonra kökler yavaş yavaş büyüyecektir. Ondan sonra da zaten hemen herkesin bakar bakmaz anlayacağı bir durum olmayacaktır. Ancak ilk bir ay önemli. Hastalarımız, durumu ne kadar az kişiyle paylaşırlarsa o kadar rahat edeceklerdir.
-Saç ekimi ağrılı bir işlem midir, ne kadar sürer?
İşlem minimum 4 saat sürer, 8 saate kadar uzayabilir. Lokal anestezi yapıldığı için hasta uyanıktır ve acı hissetmez. Bu sürede televizyon seyredebilir veya ekiple sohbet edebilir. İşlemden sonra bir miktar gerginlik hissi ve ağrı olabilir ama bunlar da katlanılmaz boyutta değildir.

6 AYDA ETKİLİ SONUÇ
-Ekilen saçların uzaması, şekil verilecek hale gelmesi ne kadar sürer?

Bir aydan sonra ekilen saçlar uzamaya başlayacaktır. Büyüme hızına bağlı olarak ortalama 6 ayda rahatlıkla normal saçlarına kavuşur kişiler.
-Ekim yapılan saçlar da dökülür mü?
Ektiğimiz saçların dökülmediği varsayımı ile yola çıkıyoruz. Kulağın üst bölümü, şakaklar ve ensenin üst kısmındaki saçların dökülmediğini varsayıyoruz ama belli etkilerle bunların da dökülmesi söz konusu olabilir. Nasıl bir mekanizma saç dökülmesine yol açıyor, henüz kesin olarak bilmiyoruz. Oksijensizlik deniyor, vitaminsizlik deniyor ama hiçbiri değil aslında. Tümüyle genetik olarak belirlenmiş bir şifre. Dolayısıyla eğer o bölgelerde de dökülme olacaksa, transfer edildiği yerde de saçlar aynı oranda dökülecektir.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA