• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
7 kilo verdi  hayatı değişti FİLİZ İÇKE ÖNAL

7 kilo verdi hayatı değişti

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10.09.2013, 00:00
Uyku apnesi, kalp çarpıntısı, insülin direnci, kolesterol... Yeme ve içme alışkanlıkları yüzünden pek çok sağlık sorunu olan 54 yaşındaki Engin Evren, iki buçuk ay gibi bir sürede sadece 7 kilo vererek sağlığına yeniden kavuştu FİLİZ İÇKE ÖNAL

54 yaşındaki işadamı Engin Evren, 15 Mayıs'ta 83 kilo iken başladığı sağlıklı beslenme programı ile 7 kilo vererek 76 kiloya ulaşmış. Şu anda sadece 3 kilo fazlası var. Peki, bir insanın 7 kilo vermesi hayatında neyi değiştirir? Bu röportajda, duymaya alışık olduğumuz 25-30-40 kilo verenlerin öyküsünden farklı olarak, gözümüze sempatik bile gelebilecek "bu kadarcık" fazla kilonun, bir insanın sağlığı için neleri ifade edebileceğini ve bu miktarda kilo vermenin bile kişinin yaşam tarzını ne denli değiştirebileceğini okuyacaksınız.
Engin bey, kilo verme sürecini paylaşırken, yanımızda Park Sima Sağlıklı Zayıflama Polikliniği Genel Müdürü Gülşen Altın, diyetisyeni Esra Aran ve eşi Canan hanım da vardı.

"ONLARI DİNLEDİM"

-7 kilo verdiniz ve hayatınız değişti... Öncesi nasıldı?
13 Mayıs'ta Fenerbahçe-Galatasaray maçını izlediğim gece, rakı içtim. Gece kötü oldum. Ertesi sabah iyi değildim. Kalbim ağrımaya başladı. Sabahın yedi buçuğunda doktorumu aradım. Beni Park Sima'ya yönlendirdi. 15 Mayıs'ta buraya adımımı attım. Gülşen hanım ile tanıştım. Genel Müdür Gülşen Hanım ve Diyetisyen Esra Hanım, 'Sağlığınız için beslenme alışkanlıklarınızı değiştireceksiniz' dedi. Gerekli doktor kontrolleri sonrası yola çıktık. Sadece onları dinledim.
Hayatım 15 Mayıs tarihinden sonra gerçekten çok değişti. Yaşım ilerliyordu ama mangal, rakı, pilav makarna, alkol... Ölçüm yoktu. Giderek sağlığımı kaybediyordum. Eşim beni yeme içme alışkanlıklarım konusunda sürekli uyarıyordu. Kendisini dinlemiyordum ve hatta zıtlaşıyorduk.

6.7 KİLO YAĞ KAYBI OLDU
-Engin bey size ilk başvurduğunda durumu nasıldı?

Esra Aran: Engin bey yemek yemeyi seven, yemekle birlikte alkol tüketen bir beyefendiydi. Vücudunda bazı problemler olabileceğini düşündük. Bu bizim için fiziksel görüntüden çok daha önemli. Kan tetkikleri yapıldı. Demir eksikliği, B 12 eksikliği, insülin direnci, hiperlipidemi ve hiperglisemisi olduğu ortaya çıktı.
Gülşen Altın: Bazen kilo fazlalığının aşırı olmaması da kişileri yanıltabiliyor. Ve sorun göründüğünden çok daha ciddi olabiliyor. Engin beyin fazla kiloları tamamen göbek bölgesinde toplanmıştı. Bu çok önemli. Kilo olarak az gibi gözükebilir ama yapı olarak gövdede toplanan yağlar, sağlık açısından çok fark yaratıyor. İnsülin direnci, B 12 ve demir eksikliği, birlikte görülen sağlık sorunlarıdır. Genellikle de karın bölgesindeki yağlanma ile birlikte ortaya çıkarlar.
Esra Aran: Engin bey 54 yaşında olmasına rağmen, iki buçuk aylık zaman dilimi içerisinde çok başarılı bir şekilde kilo verdi. Şu anda 7 kilo 100 gram vermiş durumda. Bu kilonun 6 kilo 700 gramı yağ kaybı. Bizim açımızdan bu çok güzel. Sadece 400 gramlık bir kas kaybı mevcut. Aynı zamanda bireysel antrenörle birlikte spor da yaptı. Metabolizması spor sayesinde hızlandı. Beslenme ve spor, sağlık adına bir adım daha önde gitmesine yardımcı oldu.
-Engin bey, 7 kilo vererek mevcut sağlık sorunlarından kurtuldu mu?
Evet. Kendi sağlığını geri kazanmanın yanı sıra etrafındakilere de örnek oldu. Engin beyin kendine ait bir şirketi var ve bu şirkette eskiden beyaz makarna, beyaz pirinç pişerken sağlıklı beslenme programına başlamasıyla birlikte hem kendisi, hem de çalışanları esmer pirinç ve esmer makarna yemeye başladılar. İlk başta çalışanlar çok gönüllü olmamış bu değişiklikler konusunda. Ama sonrasında onlar da alışmışlar. Engin bey bu anlamda hem çok iyi bir patron, hem de çok iyi bir öğrenci.

TORUNA HAZIRLIK
-Çalışanlarınız da mutfakta yaptığınız değişiklikler sayesinde kilo verdi mi?

Ben yemek yemeği, Park Sima'da öğrendim. Çalışanlarım da benden. Vermezler mi? Benimle birlikte şirket çalışanları da fazla kilolarını verdi. 3 kilo, 4 kilo veren çalışanlarımız var. Mutfak için aldığımız her şey baştan aşağı değişti. Beyaz pirinç ve makarnayı artık mutfağımıza sokmuyoruz. Meyve bile ölçülü tüketiliyor. Mesela karpuz kesiliyor, 'Aman kişi başı ince bir dilimi geçmesin' diyorum. Üzüm nadiren alınıyor. Porsiyon miktarları meyvelere göre ayarlanıyor. Daha çok elma alıyoruz. Mesela öğleden sonraları elma-yoğurt öğünüm var, mesela röportajdan sonra şirkete döndüğümde yiyeceğim.
-Torun sahibi olmaya hazırlanıyormuşsunuz?
Evet. Göbeğinden dolayı torununu kucağına alamayan dedelerden olmayacağım için çok mutluyum. Kendimi, çok daha genç ve sağlıklı hissediyorum. Etrafıma bakıyorum da gençler bile çok dengesiz besleniyorlar. Hamburger, bira, patates... Yakınlarımı mangal başında rakı içerken gördüğümde kızıyorum artık. Halbuki üç ay öncesine kadar ben de böyleydim...
Canan Evren: Park Sima, Engin bey üzerinde adeta 'Mucize Yarattı'. Engin bey, alkol alıyor bir de üstne 'Oram ağrıyor, buram ağrıyor' diye ilaç alıyordu. Sık sık yeme ve içmeden dolayı fenalaşıyordu. Her gece eve doktor çağırıyorduk. Neredeyse kadrolu doktorumuz vardı. Şu anda yakınlarımız Engin bey, 'Sağlıksız besleniyorsun', 'Bu kadar yeme', 'Bu kadar içme' dediğinde çok şaşırıyorlar. 31 yıllık evliyiz. Ben kendisini uzun yıllar uyardım ama dinletemedim. Şu anda her ortamda sağlıklı beslenmenin önemini vurguluyor. Bazen ben de şaşırıyorum eşimdeki değişime. Eskiye dönecek mi diye de açıkçası çok denedim kendisini. Sevdiği her şeyi önüne koydum, deyim yerindeyse 'Bütün şeytanları üstüne saldım'. Ama sonuç değişmedi. Ben yıllarca söyledim, dinlemedi ama bu kadar kısa sürede değişmesi hem şaşırtıcı, hem de sevindirici.
Gülşen Altın: Engin beydeki değişimin sırrı, aldığı beslenme eğitiminde. Haftalık diyetisyen görüşmelerinin her biri bir eğitim aslında. Süreklilik arz eden bir eğitimle kişide farkındalık yaratmak çok önemli. Kişi bu şekilde beslenmenin faydasını da görünce, artık yolundan dönmüyor. Kişinin yakınlarının yıllarca uyarması işe yaramadığı gibi bazen ters bile tepebiliyor. İnatlaşmalar yaşanabiliyor.

MUTLU VE SAĞLIKLI

-Mangallı, içkili keyifli sofralardan sonra yeni alışkanlıklarınız size 'Tatsız tuzsuz' geldi mi?
Şu anda her şey normal ve iyi. Bütün samimiyetimde söylüyorum; gittiğim yerlerde yan masada ölçüsüzce yiyip içen insanlara bırakın imrenerek bakmayı, onlar için üzülüyorum. Eskiden sözde rakı-balık için dışarı çıkardık. İçmekten balığın yarısı tabakta kalırdı. Şimdi bir kadeh şarabımla beraber balığımı, salatamı keyifle yiyorum. Şu anda çok mutluyum ve sağlıklıyım.
Gülşen Altın: Engin bey, "Alkol alıyorum, asla kilo veremem" diyen erkekler için de çok iyi bir örnek. Yaşamdan asıl keyfin sağlıklı beslenerek alınabileceğini kanıtladı çünkü.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA