• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Geceleri uyanıp yemek yiyenler dikkat! FİLİZ İÇKE ÖNAL

Geceleri uyanıp yemek yiyenler dikkat!

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 21.11.2013, 00:00
Gece geç saatlerde veya yatmadan hemen önce bir şeyler atıştırma alışkanlığı, reflüden sindirim sistemi rahatsızlıklarına kadar birçok sağlık sorununu tetikliyor. Alınan kilolar da cabası...

Uykudan uyanıp yemeğe yönelenler için ise durum daha da vahim. Uzmanlara göre bu alışkanlık, kan şekerinizde bir dengesizliğin belirtisi olabileceği gibi psikolojik yönden desteğe ihtiyaç duyduğunuzun da bir işareti olabilir


Gece yemek yeme alışkanlığının, günümüzde birçok insanın yaşadığı problemlerden biri olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, "Mesainin geç saatlerde bitmesi, eve geç dönme veya keyfi olarak gece daha geç saatlere kadar oturma gibi durumlarda bir şeyler atıştırma ihtiyacı doğar. Bu durum uzun vadeli bakıldığında sindirim sistemi rahatsızlıklarına, reflüye ve kilo problemlerine neden olabilir" diyor. Gece yemek yeme durumu, geç saatlere kadar oturduktan sonra bir şeyler atıştırmak ya da uykudan uyanıp besin tüketmek şeklinde ortaya çıkıyor.

DÜZENLİ UYUMAK ŞART
Diyetisyen Serkan Tutar, "Ortalama akşam yemeğini en geç sekizde tüketen bir birey, son ara öğünü yaptıktan sonra gece saat 00.00-00.30 gibi uyuyorsa gece atıştırma gibi bir ihtiyaç söz konusu değildir. Fakat geç saatlere kadar bilgisayar veya televizyon başında oturuyorsanız vücudunuz geç saatlere doğru bir şeyler atıştırmanız için alarm verir. Bu tür durumları yaşamamak için düzenli uyku şarttır. Eğer geç saatlere kadar oturmak zorunda iseniz yatmadan iki saat öncesinde besin tüketimini kesmelisiniz" diyor.

ALIŞKANLIĞA DÖNÜYOR
Gece yemek yemenin yol açtığı diğer problemin vücudun bu duruma alışması olduğunu dile getiren Tutar, "Eğer uzun süre yatmadan bir şeyler tüketmiş ve tok mideye uyumuşsanız, bu alışkanlığa döner. Bunu yenebilmenin tek yolu bir hafta civarında vücudunuza direnmeniz ve vücudunuz besin tüketmek istese bile tüketmenizdir" diyor.

PSİKOLOJİK KÖKENLİ OLABİLİR
Gece uykudan uyanıp besin tüketme ihtiyacının doğması ise, keyfi olarak geç saatlere kadar oturup besin tüketmeye göre çok farklı bir konu. Bunun iki nedeni olabilir. Birincisi; kan şekeri dengenizin düzensiz olarak dalgalanma yapmasıdır. Gece çok aç kalkıp özellikle karbonhidratlı besin tüketimi istiyorsanız, en kısa zamanda şekerinizin dengesine baktırmalısınız.

HEP AYNI SAATTE...
Bazı kişilerin de geceleri aynı saatte kurulmuş saat gibi kalkıp yemek yiyebildiğini belirten Tutar, "Bu durum ise genel olarak psikolojinizin bozuk olduğunu gösterir. Elinizde olmadan aynı saatte uyanıp tok olmanıza karşın atıştırıyorsanız en kısa zamanda başka problemler yaşamadan psikolojik destek almalısınız" tavsiyesinde bulunuyor.

BAŞUCUNUZA SU KOYUN
Tutar, bu problemi yaşayanlara şu önerilerde bulunuyor: Gece uyanıp yemek yeme alışkanlığını yenmek bir iki günde gerçekleşmeyecektir ama sabırlı ve kararlı olmayı başarırsanız bu durumu sonlandırabilirsiniz. Bunun için, geceleri uyandığınızda ilk olarak yatağınızdan kalkmamayı denemeli, en fazla başucunuza su koyup onu içmelisiniz. İlla bir şeyler tüketecekseniz ekmek, tatlı, çikolata ve benzeri karbonhidratlı besinler yerine yoğurt, ayran, peynir, süt gibi proteinli besinleri tercih etmelisiniz.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA