• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kusurlarından arınmış ama olabildiğince doğal FİLİZ İÇKE ÖNAL

Kusurlarından arınmış ama olabildiğince doğal

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 12.12.2013, 00:00
Ento Kulak Burun Boğaz Dal Merkezi'nden Op. Dr. Uğur Çerçi, kişilerin artık çok mükemmel ve yapay görünen burunlar yerine doğal, hatta dokunulmamış gibi duran burunlar tercih ettiğini belirtiyor

Ento Kulak Burun Boğaz Dal Merkezi hekimlerinden Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Uğur Çerçi ile burun estetiği ameliyatları hakkında konuştuk. Ülkemizde kadınlar kadar erkeklerin de talep eder hale geldiği burun estetiği ameliyatlarında kişinin beklentilerinin gerçekçi olmasının önemine dikkat çeken Op. Dr. Uğur Çerçi, "Estetik burun ameliyatları, sonuçta bir organın şeklinin düzeltildiği ameliyatlardır ama hasta bu değişikliğin tüm hayatını değiştireceğini düşünmemeli ve böyle bir beklenti içinde olmamalı" diyor.
-Rhinoplasti (burun estetiği) nedir?
Burun estetiği, burnun hem şeklinde hem de fonksiyonunda düzeltme yapılan bir operasyondur. Bu operasyonda öncelikli amaç; burnun fonksiyonlarını bozmadan şeklinde beklenen talepleri karşılayabilmektir. Kesinlikle burnun fonksiyonunun bozulduğu bir estetik ameliyat, burun şekil olarak ne kadar güzel olursa olsun, hasta nefes alamıyorsa başarısız bir operasyondur.

FONKSİYON KORUNMALI
-Estetik burun operasyonlarını kulak burun boğaz hastalıkları uzmanı mı yapmalı, plastik cerrahlar mı?

Tabii ki bu ameliyatı iyi yapan herkes yapabilmeli, yapmalı da. Ancak kulak burun boğazın bu konuda hem enstrüman hem de belli bir tecrübe avantajı var. Örneğin burun tıkanıklığına neden olan, nazal polip dediğimiz alerjiye bağlı oluşan, sinüslerden kaynaklanan polipler vardır. Operasyon sırasında bunlar da düzeltilebilir. O yüzden operasyonu kulak burun boğaz hekiminin yapmasının avantajları var.
-Estetik talepleri karşılamaya çalışırken burun fonksiyonları bozulabilir mi?
Çok iddialı, çok mükemmel görünen bir burunda, burnun fonksiyonlarını sağlayan temel yapı taşlarından çok fedakarlık yapılmış demektir. Bu da ileride çökmelere ya da burundan nefes alıp verememeye kadar varan şikayetlere neden olacaktır. Nasıl ki inşaat sırasında bir binanın kolonlarını dikkatli bir şekilde korumak ve dokunmamak gerekiyorsa, burunda da buna benzer yapılar vardır ve bunlara müdahale edilirken çok dikkatli olunmalıdır.
-Zaten günümüzde ucu kalkık, çok mükemmel görünen burunlar yerine doğal, hatta dokunulmamış gibi duran burunlar tercih ediliyor değil mi?
Aynen öyle. Hastalarımızın ameliyat öncesi genel beklentisi de bu yönde. "Öyle bir burnum olsun ki, estetik ameliyat olduğum belli olmasın. Ama insanlar bende hoş bir değişim olduğunu da fark etsin" diyorlar. Dediğiniz gibi, yapay ya da çok iddialı burunları kimse istemiyor artık.

HER MEVSİM İDEAL
Burun estetiği ameliyatları ile ne gibi değişiklikler yapılabiliyor?

Türk halkının karakteristik burun özelliği burun sırtındaki kemik. Bu kemiğin tıraşlanması ya da törpülenmesi işlemi yapılabiliyor. Burun ucunun kalın olması halinde küçültme ve daraltmalar yapılabiliyor. Bir de travma öyküsü çok var. Sağa ya da sola dönüklükler oluyor. Bu eğrilikler de sık karşımıza çıkıyor.
-Eş talebi ile burun estetiği olur mu?
Genelde tersi bir durumla karşılaşıyoruz eşlerde. Eşler "Bence bir sorun yok ama kendisi istiyor" diyorlar. Burnundan ve fonksiyonlarından memnun olan kişiler ise, sırf eşi istiyor diye ameliyat olmamalı.
-Ameliyattan beklentilerin gerçekçi olması da çok önemli değil mi?
Estetik burun ameliyatları, sonuçta bir organın şeklinin düzeltildiği ameliyatlardır ama hasta bu değişikliğin tüm hayatını değiştireceğini düşünmemeli ve böyle bir beklenti içinde olmamalı. Sonuçta bu bir ameliyattır ve bir organda beğenilmeyen kısımlar değiştirilecektir ama kişinin bunu yeni bir hayat gibi algılaması son derece yanlıştır.
-Burun estetiği için ideal bir mevsim var mı?
Yaz aylarında sakınca olarak çok sıcak havalarda kanama riskinin arttığı biliniyor ama artık ameliyathanelerin son derece konforlu olması, klima sistemlerinin evlerde de yaygınlaşması kanama ihtimalini düşürüyor. Dolayısıyla her mevsimde yapılabilecek bir operasyondan bahsediyoruz.

ALT SINIR 18 YAŞTIR
-Bu ameliyatlar için belli bir yaş sınırı var mı?

Hastanın 18 yaşını geçmesini kesinlikle öneriyoruz. Ama bazen özellikle travmaya bağlı eğri burun, çocukta nefes almayı engelliyor ve aile yıllar boyunca bunun üzüntüsünü çekiyor. Bu durumlarda sınır 16 yaşına çekilebilir. Tavan yaş olarak da kesin bir üst sınır vermek doğru değil. Sistemik bir rahatsızlığı olmadıktan sonra, hastanın böyle bir talebi varsa her yaşta burun estetiği olabilir.
-Ameliyat sürecinden bahseder misiniz?
Her ameliyatta olduğu gibi bu ameliyata da aç karnına geliniyor. Ameliyat öncesinde bir hafta kadar kan sulandırıcı ilaçlardan uzak durulması gerekiyor. Kişi sigara içiyorsa, bir hafta öncesinden sigaranın bırakılması önemli. Sigaranın içerdiği maddeler, yara iyileşmesini geciktiriyor çünkü. Ameliyat yaklaşık 2 saat sürüyor. Ameliyattan sonra artık tampon kullanılmıyor. Tampon yerine, yapışıklığı engelleyici silikon maddeler kullanılıyor. Ameliyat sonrası gözaltında oluşabilecek morluk ve şişliklere karşı ilk 24 saat düzenli buz uygulaması yapılması çok önemli. Bu morluk ve şişlikler ilk üç gün yoğun oluyor, dördüncü günden itibaren yavaş yavaş düzeliyor. Onuncu gün tamamen düzelmiş oluyor. Bu süreçte çok ciddi bir ağrı olmuyor çünkü bu evreyi ağrı kesici ve antibiyotiklerle geçiriyor hasta.
-Hastalar sosyal hayata ne zaman dönebiliyor?
Sosyal hayata katılım, 7-10 gün sonra gerçekleşebilir. 7. günde burun üzerindeki alçı çıkarılır ve silikonlar alınır. 7. günden sonra ufak bir bandajlama daha yapılabilir. O bandaj da 5-7 gün kalıyor. Ortalama 14-15 günden sonra hasta tamamen normale dönmüş oluyor.
Burnun tam olarak şeklini alması ise en az 6 ay kadar sürer.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA