• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Bildiğiniz doğrular Kart Yöntemi ile alışkanlığınız olsun FİLİZ İÇKE ÖNAL

Bildiğiniz doğrular "Kart Yöntemi" ile alışkanlığınız olsun

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 09.02.2014, 00:00
Dr. John Izzo'nun "Ölmeden Önce Keşfetmeniz Gereken 5 Sır" adlı kitabına göre, bedenini daha sağlıklı, ruhunu daha mutlu kılmak isteyen herkesin örnce konu hakkında doğru bilgi sahibi olması gerekiyor. Ama bu yeterli değil. İzzo, "Ne yapmanız gerektiğine inanıyorsanız, bunu küçük kartlara yazın ve gün 10-12 kez bu kartlara bakın" diyor

Gazeteler, dergiler, televizyon kanalları, radyolar, internet siteleri.. Hepsi, sağlığımızı korumak için neler yapmamız gerektiğine dair haberlerle dolu. Bilgi kirliliğinin yoğun yaşandığı interneti bir parça bunun dışında bırakırsak, bu haberler uzman doktorlardan titizlikle derlenen doğru bilgiler içeriyor. Hangi besinin neye iyi geldiğinden sporu ne sıklıkta nasıl yapmamız gerektiğine, , stresle baş etme yollarından kanserden korunmaya kadar geniş bir alanda her gün yoğun bilgi bombardımanına tutuluyoruz. Bunun sonucunda da hepimiz bir parça "sağlıklı yaşam uzmanı" oluyoruz. Peki ya sonuç? Aslında sonuç ortada... Gerçekten bu bilgilerin hayatımızı olumlu yönde değiştirme gücü olsaydı, herhalde pek çoğumuz ince vücutlara sahip, sigarayı bırakmış, düzenli egzersiz yapan, sağlıklı ve mutlu bireyler olurduk. Peki bunu nasıl gerçekleştireceğiz?

BİLMEK YETMİYOR

Dr. John Izzo, "Ölmeden Önce Keşfetmeniz Gereken 5 Sır" adlı kitabında bu durumu şöyle açıklıyor: "Bildiğimiz ama o doğrultuda davranamadığımız onca şeyi düşünün... Sigara içmenin bizi öldürdüğünü biliriz, kötü beslenme alışkanlıkları ve stres bizi öldürebilir. İlişkilerimizin önemli ve hassas olduğunu biliriz, yine de çoğu zaman ihmal ederiz. Paranın mutluluk satın alamayacağını ve hayatın kısa olduğunu, olumsuz düşüncelerin mutluluğumuzu etkileyeceğini biliriz. O kadar çok şey biliriz ki... Ama bilmek yetmez"

YANINIZDA TAŞIYIN
Dr. John Izzo, "bilmenin yetmeyeceği" saptamasından sonra kitabının hazırlık aşamasında pek çok araştırma ve yüzlerce röportaj yapmış. Sonuçta kitabında da ayrıntılarını verdiği gibi, daha anlamlı ve başarılı bir hayat yaşamak, daha mutlu, daha sağlıklı bir insan olabilmek için yapılması gerekenleri hayata geçirmenin pratik yönlerini bulmuş. Bunlardan biri de herkesin kolaylıkla uygulayabileceği "kart yöntemi". Bu yönteme göre ilk yapmanız gereken çantanıza ya da cüzdanınıza sığabilecek, gün boyu yanınızda taşıyabileceğiniz büyüklükte küçük kartlara sahip olmak.

ADIM ADIM...
Ardından da kafanızda daha başarılı olmak, daha mutlu olmak, daha sağlıklı bir insan olmak, kilo vermek gibi somut bir amaç belirlemeniz gerekiyor. Düşünün ve kendinize sorun: "Hayatımda benim değiştirebileceğim ne olsa kendimi daha iyi hissederdim?"... Diyelim ki sağlık durumunuzdan dolayı veya tamamen daha çekici hissetmek için kilo vermek istediğinize karar verdiniz.
Şimdi elinizdeki her bir karta, sizi seçtiğiniz amaca götürecek adımları somut bir biçimde yazmanız gerekiyor. Yazacaklarınız tamamen kişisel olmalı ama fikir vermesi açısından örnek bir kart listesi oluşturalım. Örneğimizdeki kişi yoğun çalışan, spor yapamayan, sağlıklı beslenemeyen ve bu nedenle birkaç kilo fazlası olan, çok istemesine rağmen arkadaşlarına ve kitap okumaya vakit bulamayan, harcamalarında aşırıya kaçan, tüm bunlardan dolayı strese giren biri olsun. Aldığı karar da şu olsun: Daha mutlu ve sağlıklı bir insan olmak istiyorum... Muhtemelen kartlarına şunları yazardı:
* Kahvaltı yapmadan evden çıkma
* Öğün atlama
* Günde 12 bardak su iç
* Her gün bir arkadaşını ara
* Her gün en az 20 sayfa oku
* Her gün yarım saat yürü
Elbette sizin kararınız size özel olacak, kartlarınız da. Bu aşamadan sonra yapmanız gereken tek şey; kartlarınızı her gün yanınızda taşımak ve gün içinde 10-12 kez bu kartlara bakmak. Bu kartlar size gün içinde, büyük amaçlarınıza ulaşmak için atmanız gereken küçük adımları hatırlatacak. Hepsi bu. Günde 10-12 kez baktığınız "kitap oku" uyarısından sonra gün bitmeden mutlaka kitabınızı elinize alacaksınız. Böylece yaşadığınız her gün, attığınız küçük adımlar sizi istediğiniz hedefe götürecek. Daha da önemlisi 10-20 hafta içinde farkında olmadan, zorlanmadan bu davranışların sizde alışkanlığa dönüştüğünü göreceksiniz. Bu aşamadan sonra kartlara ihtiyacınız kalmayacak. Ta ki yeni hedefler belirleyip, yeni kartlar hazırlayana dek...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA