• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Bebek- köpek: ilk karşılaşma ve doğru davranışlar

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 18.09.2011, 00:00
Daha önce sizlere çocuğunuz olmadan önce bir köpek veya kedi almanın en iyi seçenek olduğunu anlatmıştım. Evde bir hayvan varken doğan çocuklar hem hayvanın ona alışması hem de çocuğun hayvanla bağlantı kurabilmesi için daha avantajlıdır.
Bu konu içinde daha çok köpek üzerinde duracağım. Çünkü köpekler çok daha fazla kendileriyle ilgilenilmesini isteyen ve sevgi bekleyen canlılardır. Bebeğinizin doğacağı günde dahil olmak üzere köpeğinizle birlikte geçirdiğiniz, gezdirme, oyun vb zamanları aksatmamalısınız. Böylece köpeğiniz sizin yeni gelen bebekle birlikte onu artık sevmediğinizi düşünmeyecek ve bebeğe karşı kıskançlık veya benzer duygular hissetmeyecektir. Vurgulamam gereken önemli bir konuda köpeklerin kıskançlık sonucu asla bebeklere veya çocuklara zarar verme ihtimalleri olmadığıdır. Sadece bir önce doğan çocuğunuzun yaptığı gibi üzülür kendilerini yalnız hissedebilir ve dikkat çekmeye çalışırlar.
Onları anlamalı ve haksızlık etmemelisiniz. Empati kurmak dediğimiz karşındaki canlıyı anlamak ve ona doğru davranmayı da kapsıyor.

GEZİ SÜRESİ
Bebeğinizin eve ilk geldiği gün köpeğinizi aşırı şımartmadıysanız anneyi ve bebeği rahatsız etmemek için dikkat ettiğini fark edeceksiniz. Çünkü doğal iç güdüleri doğum yapan bir dişinin yakınına yaklaşmaması gerektiğini söyler. Normal sürüsü içinde bir dişi doğum yaparsa diğer bireyler mümkün olduğunca telaşlı, yavrularını koruma eğiliminde olan anneyi yalnız bırakırlar. Sizin köpeğinizde benzer bir anlayış ve saygı ile anne ve bebeğin bulunduğu alanlara girmemeye çalışacaktır.
Bebeğinizin büyüme sürecinde de köpeğinizin gezdirme sürelerini kısaltmak yerine biraz daha artırırsanız köpeğiniz kendisine ait zamanların olduğunu bilecek ve diğer zamanlarda sizin üzerinize düşmeyecektir.
Bebekler 5-8 aylık olduklarında emeklemeye başlarlar ve evde köpeğinizle bağlantısını biraz daha artırma zamanı gelmiştir. Yavaş yavaş bebeğin olduğu ortamlara köpeğinizi de almaya başlayın ve küçük dokunuşlara izin vermeye başlayarak birbirleri ile tanıştırın. Bu arada köpeğinizin huyunu iyi tartın ve bebğin onun canını acıtması durumunda kendini korumayacağından emin olun. Tabi bebeğin köpeğinizin canını yakmasına da engel olun.

DOĞRU İLİŞKİ
Bebek büyüdükçe özellikle ayağa kalkıp yürümeye başlayınca köpekle ile çok daha doğru ilişkiyi kurabilecektir. Özellikle küçük köpekler bazen bebeklere ve çocuklara karşı daha az toleranslıdır ve büyük köpeklerde hareketlerini ayarlayamayabilirler veya cüsselerinin farkında olmadan sert hareketler yapabilirler. Bütün bu kontaklar sırasında her zaman kontrolü elde tutmalı ve riskler yaratmamalısınız.
Tüm bebek, çocuk ilişkisinde yanlış eğitilmiş veya ihmal edilmiş veya aşırı şımartılmış köpekler dışındaki hiçbir köpek asla bir bebeğe veya çocuğa bilerek zarar vermek istemez.

Bıdık'ı bulana ödül var
İzmir Mavişehir Albatros 1. Blokları'nda oturan emekli Arif Yalçın'ın, 1 yıldır sitenin yeşil alanında baktığı "Bıdık" 1 Eylül'den beri kayıp. Şimdiye kadar 2 kez kaybolan ve ikisinde de Arif Yalçın'ın kişisel çabalarıyla bulunan köpek, 3'üncü kez kayboldu. Bıdık, ilkinde şikayet üzerine götürüldüğü hayvan barınağında, ikincisinde de sokakta şans eseri bulunmuştu. Sitede havladığı için köpeği istemeyenler olduğunu, ancak Bıdık'ın uysal bir köpek olduğunu ve çocuklar tarafından da çok sevildiğini ifade eden Arif Yalçın, hayvanseverlere şu sözlerle sesleniyor: Bu köpeğin bize alışması için 2 ay uğraştım. Sonunda bizi kabullendi ve en değerli dostlarımızdan biri oldu. Şimdi yine ortadan kayboldu. Hayvanlar, yeri geldiğinde insanlardan daha iyi dostturlar. Bu hayvan düşmanlığını anlamıyorum. O gittiğinden beri uyku düzenim bozuldu. Atakent ve Bostanlı'da görüldüğüne dair telefonlar aldım, günde 11-12 saat sokaklarda dolaşarak her yerde onu arıyorum. Bu konuda herkesten yardım bekliyorum. Görenler (0232) 324 21 90 veya (0555) 404 48 11 numaralı telefondan ulaşırlarsa, bana dünyayı vermiş olacaklar. Bana en iyi dostumu geri getireni ödüllendirmek istiyorum...


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA