• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Sokak hayvanlarını beslerken

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 14.10.2012, 00:00
Artık birçok hayvansever sadece kendi hayvanlarını değil sokaktaki hayvanlarını da düşünüyor. Sokaktaki hayvanlara su kapları koyuyor ve değişik mamalarla veya yemeklerle beslemeye çalışıyor. Tüm bu iyi niyetle ve sevgiyle yapılan faaliyetler sırasında hem çevre sağlığını korumanız, hem çevrenizden daha az tepki çekmeniz hem de hayvanlara yararlı olmaya çalışırken zarar vermemeniz için bazı önerilerim olacak:
1- Kediler ve köpekler eğer yavru değillerse günde 1 defadan fazla beslemek kilo almalarına veya zayıflamalarına neden olabilir.
2- Yiyecekleri sürekli aynı kirli kaplara koyduğunuzda bozulan yiyeceklerin yeni yiyeceklere de bulaşacak ve hayvanları ishal yapabilir.
3- Gıdalar, taze, bozulmamış olmalı ve çok yağlı, baharatlı, salçalı vb çok sıcak veya çok soğuk olmamalıdır.
4- En uygun besleme kuru mamalardır ama aşırı ekonomik mamalardan çok fazla miktarda vermek yerine iyi mamalardan az az besleme hayvanların sağlıklı kalmasını sağlar.
5- Özellikle balıkların ayıklanması sonucu iç organlarının hayvanlara verilmesi son derece sakıncalıdır.
6- Sokak hayvanları aç da olsa her şeyi yiyemezler. Açken onlara vereceğiniz hatalı bir besin kötülük yapacak ve siz fark edene kadar ishalden ölebilecektir.
7- Sokak hayvanlarını beslerken mümkün olduğunca az az mama veya besini birbirinden uzak bir çok yere koymalısınız. Tek bir yere koyduğunuz yiyeceğin başına oturan güçlü bir kedi veya köpek diğer ihtiyacı olan zayıfları kovalar ve aç kalmalarına neden olabilir.
8- Sokak hayvanlarını beslerken mümkün olduğunca görüntü ve çevre kirliliğine neden olmamalıyız.
9- Sokakta beslediğiniz hayvanların pisliklerini toplayıp, mama ve su kaplarını temiz tutarsanız çevreden daha belki çevreden daha az tepki görebilirsiniz.
10- Sokakta besleme yaparken onlarca kedinin bir arada beslenmesi yerine uzak mesafelerde daha az sayıda gruplar oluşturmalarını sağlamaya çalışmalısınız.
11- Çevrenizde beslediğiniz sokak hayvanları ile ilgili Belediye Veteriner Poliklinikleri ile sürekli bağlantıda olup kısırlaştırma, tedavi vb yapılması gereken durumlarda Veteriner hekimlere ve diğer çalışanlara yardımcı olmanız en doğru davranıştır.

Aldığınız guinea pig gebe olabilir
Guinea pigler dahil kemirgenlerin tamamının ortak özelliklerinden birisi çok erken yaşlarda çiftleşip yavrulama kabiliyetleridir. Özellikle hamsterlar her ay çok sayıda yavru yapabilirler ve daha 2-3 aylıkken çiftleşebilirler. Guinea pigler de sizin petshoplardan satın aldığınız yavru boyutlarında üreme özelliklerini kazanmış yaşa gelmişlerdir. Aynı yerde bir arada tutulan ve satışa sunular veya nereden geldiği belli olmadığı için önceden çiftleşmiş olabilecek bir guinea pig evinize getirildikten kısa bir süre sonra doğurur. Bu kadar küçük yaşta bir dişinin gebe kalması ve yavrulaması sonucu hem anne doğum anında ölebilir hem de yavrular gelişmemiş ve zayıf olacağı için anne tarafından yenebilirler. Çocuğunuzla birlikte mutlu olmak için evinize aldığını bir hayvanla bu tip deneyimler yaşamak çok üzücüdür. O yüzden Guinea pig vb hayvanları güvendiğiniz petshoplardan hatta en iyisi anne altı diye tarif edebileceğimiz güvendiğiniz üreticilerden alınız.

Yavru köpeğe de tasma takılmalı

Köpek yavruları çok küçük yaşlardan itibaren tasmaya alıştırılmalıdır. Anneden ayrıldığı 6-8 haftalık dönemlerde boynuna küçük hafif bir tasma takmak yeterlidir. Küçük köpeklere tasmasını ilk taktığınızda sinirlenecek tasmayı çıkarmaya çalışacak sık sık boynunu kaşıyacaktır. Tasmayı ilk taktığınızda oluşan sıkıntısı birkaç gün için de geçer. Ve tasmaya alışır. Köpek boynuna takılan tasmaya tam olarak alışmadan bir kayış takıp gezdirmeye çalışmamalısınız. Eğer hem tasmayı hem kayışı takıp köpek yavrusunu çekiştirirseniz boynundan yakalanmış gibi hissedip panikler ve tasmaya alışması güçleşir. Köpek yavruları çok hızlı büyüdüğü için bu tasmanın sıkılığını düzenli kontrol etmelisiniz. Köpek yavrularının üzerine basma tehlikesinden kurtulmak için tasmaya küçük çıngırak takabilirsiniz.

Haftanın isimleri

Köpek: Albus- Odie- Shadow- Gülüm
Kedi: Micki- Maui- Noni- Otis


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA