• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Hayvan sevgisi boyut ve türe göre değişmez

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 05.05.2013, 00:00
Genelde ev hayvanları deyince akla hemen köpek ve kedi gelir. Oysaki bir çok ev hayvanı vardır. İnsanlara sevgiyi öğretmesi için evcil hayvanınızın ille de kocaman bir rotweiler olması gerekmez ya da güzel uzun tüylü bir İran kedisi değildir sadece bize güzelliği ve davranışları ile hayran bırakacak kendisine aşık edecek. Çok küçük evcil hayvanlarla da insanlar harika dostluklar yaşarlar. Minicik hamster'larına düşünerek çok güzel isimler takarlar. Yuvalarını süslerler, onlara en güzel yiyecekleri yedirmeye çalışırlar. Ya da bir muhabbet kuşu konuşmaları ve şaklabanlıkları ile ev halkını çevresine toplar, mutluluk ve neşe kaynağı olur. Hayvan sevgisi tektir, tüm hayvanları içine alır. Aslında sevgi tektir. Ya vardır ve tüm canlıları hayvanlar, bitkiler ve insanları severiz ya da yoktur ve seçmece, eksik sevgilerle avunursunuz.

Kedinin bıyıkları ne işe yarar?
Kedinizin yüzünü incelediğinizde üst dudakları üzerinde birkaç sıra halinde çıkan kalın, uzun, genelde siyah kılları görebilirsiniz. Duyu organı olarak gözler, kulaklar ve dil kadar önemli olan bu kıllara kedinin bıyıkları diyoruz. Bu duyarlı kılar, tırnaklar ve diğer tüyler gibi yenilenebilirler ama asla çekiştirilmemeli ve kesilmemelidir. Kedi bıyıkları deriye diğer kılardan çok daha derin köklerle ve kan damarlarından zengin olarak bağlanır. Bu duyu organı görevi yapan kıllardan kedinin vücudunda ayrıca yanaklar, kaşlar, çene çevresi ve ön bacakların arkasında da vardır ama bunlar bıyıklar kadar kalın ve duyarlı değildir. Yine de tüm bu duyu kılı sistemi, birlikte duyumsamayı sağlar. Kedilerin bıyıkları, yön tayininde, cisimlere uzaklığı ölçmede, denge sağlamada, avlanmada görev yapar. Ayrıca kedinin içinde bulunduğu ruh halini de belli eder. Kediler gece çok iyi görmelerine rağmen bu eşsiz bıyık sisteminin de desteği ile geceleri hiçbir eşyaya çarpmadan sessizce dolaşabilirler. Kedinin tüm vücudunda bıyıklar her zaman en dışta kalacak uzunluktadır.

Kemik vermemelisiniz
Kedilere kesinlikle kemik vermemeliyiz. Sindirim sitemleri kemiği sindiremediği gibi, mide veya bağırsaklarında yırtıklara neden olabilir. Özellikle pirzola kemikleri, tavuk but, kanat gibi kısımlarının uzun kemikleri hayvanlar tarafından kemirilip parçalanırken yapısı nedeniyle keskin ve sivri parçalara bölündüğü için ciddi anlamda tehlikelidir. Uzun süreli kemik beslenmesinde veya sadece bir öğün bile fazlaca kemik yiyen hayvanlarda çözümü güç kabızlıklar oluşabilir. Ayrıca hem kedilerde hem de köpeklerde damağa sıkışan veya boğazına takılan kemik parçasının yarattığı acil durumları her zaman görmekteyiz.

Haftanın isimleri;

Köpek: Çarli- Freddy- Mason- Pebo
Kedi: Fıstık-Katie-Libby-Mikey

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA