• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Hamster'ın kendine özel yuva düzeni

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 12.05.2013, 00:00
Hamsterlar gündüz uyuyup gece hareketlenen hayvanlardır. Aslında gecenin de tamamını uyanık geçirmeyebilirler. Böyle olunca hamsterlar için yatacak yuva çok önemlidir. Doğada kazdığı oyuklarda küçük odacıklarda uyurken, bizim beslediğimiz ortamda da benzer bir yuva oluşturmamız gerekmektedir. İçine rahatça sığabileceği ve yuva malzemesi doldurabileceği bir ev ve benzeri kaplar, hamster için uygundur. Bu yuvanın içini kırpıp parçaladığı kağıt iplik, yün, pamuk ve benzeri malzeme ile doldurmayı çok sever. Hatta yemlerini bile yuvaya depolar.
Hamsterlar tahtaları çok kolay kemirdiği için kafesleri mutlaka metalden imal edilmiş ve kapakları açılmayacak şekilde güvenli olmalıdır. Kafes tabanına kum, talaş serilebilir. Genelde tuvaletini köşelere ve hep aynı yere yapma eğiliminde olduğu için temizliği ihmal edilmeyen kafesler her zaman düzenli görünecektir.

Köpekler koklayarak görür
Genelde köpeklerin koku duygusunun insanlara göre çok yüksek olduğu düşünülür. Bu konuda araştırmalar kesin bir bulgu vermemektedir ama beyin korteksinde kokuya ayrılmış olan bölge insanda 1/20 iken köpekte 1/3'tür. Köpeğin koku duyusu ile ilgili bölgesinin insandan çok daha büyük olduğu bu oranda görülmektedir.
Köpeklerde koklama duyusu görmeden çok daha önemlidir. Çünkü köpek için hayati önem taşıyan koklayarak bir maddenin analizi ve tat alma duyusu ile ortak çalışma köpeğin hayatındaki en önemli fonksiyonlardır. Bu yüzden kör bir köpek koku alamayan bir köpeğe göre daha az zorluk çeker. Köpekler burnuyla görür deyiminin anlamı da budur.

Kediler gün ışığından çok rahatsız olurlar

Özellikle öğle güneşinde kediler mümkün olduğunca gözleri kapalı uyumak isterler. Gün ışığından rahatsız olan kediler geceleri çok rahat görürler. Ayrıca kediler renklerin hepsini bizim gibi görmezler çevrelerindeki dünyadaki sadece mavi ve yeşil renkleri seçebilirler. Ama bu onlar için bir eksiklik teşkil etmez. Çünkü kedilerin gözleri tamamen avlanmaya yönelik özelliklere sahiptir. Geceleri avlandıkları için renk onlar için sorun yaratmaz.

Haftanın isimleri

Köpek : Nicky-Panço-Puki-Sandy
Kedi : Mestan-Yumak-İrma-Bulut


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA