• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Kedilerde tüy yumağı

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 02.06.2013, 00:00
Kedilerde özellikle tüy dökülme dönemi olan yaza giriş ve kışa giriş dönemlerinde, aşırı tüy dökülmesi oluşur. Bunun dışında dengeli beslenmeyen kedilerde tüm yıl boyunca da sürekli tüy dökülmesi sorunu devam edebilir. Ankara kedisi ve iran kedisi gibi uzun tüylü ırklarda tüy miktarı daha fazladır. Ama sanılanın aksine kısa tüylü kedilerde ciddi tüy dökme sorunları oluşabilir.
Tüm tüy döken kedilerde kedi kendini yalarken tüylerini yutar ve bu tüy yumakları mide veya bağırsaklarda değişik boyurt ve şekillerde topaklar oluşturur. Fibrinden bol mamalarla beslenen kedilerde tüy topaklarının oluşması engellenebilir. Ama bunlara rağmen eğer kediniz çok tüy döküyorsa çeşitli firmaların ürünü olan malte paste dediğimiz ürünler işe yarayabilir. Kediler bu paste ürünleri çok kolaylıkla yalayıp yerler ve sindirim sistemlerindeki tüyler topaklaşmadan dışkıyla birlikte kolayca atılır. Kedinizdeki tüy topağı sorunları eğer farkedilmezse ileri dönemde böbrek yetmezliği belirtileri ile karışan, sıvı kaybı, yemek yememe, kusma vb belirtilerle seyreden kedinizin aşırı zayıflayacağı ve sonunda ölebileceği durumlar oluşturabilir. Aşırı tüy döken kediler için yapılması gereklere ancak veteriner hekim karar verebilir. Çünkü bazen basit bir malte paste içirme düzenine geçirilerek kediniz rahatlarken bazen çok ciddi destekler ve tadaviler gerekebilir.

Arabada çok kısa bir süre bile bırakmayın

Köpekler ve kediler insanlardan farklı olarak terleyemezler. Bizim şikayet ettiğimiz terleme aslında sıcaktan korunma için vücudun bir korunma yöntemidir. Köpekler dillerini dışarıya çıkarıp soluklanırken, dilin üzerindeki tükürüğün buharlaşması ile akciğerlerinden serinlemeye çalışırlar. Kediler ise vücutlarını yalayarak buharlaşan tükürükleri ile serinlerler. Sıcak havada araba içinde bırakılan bir kedi veya köpek terleyemediği için çok kısa sürede ısı çarpması dediğimiz hipertermi sonucu hayatını kaybedebilir. Aynı şekilde güneş altında kalırsa güneş çarpması veya ısı çarpması sonucu aynı sonuçla karşılaşabilir. Tüm dikkatimize rağmen böyle bir olayla karşılaştığımızda yapılacak acil ve hayat kurtaran uygulama öncelikle baş bölgesine olmak üzere tüm vücuda bol soğuk su tutmaktır. Yine köpekleri ve kedileri olduğu gibi kuşlar, tavşanlar, guinea pigler tüm evcil hayvanlarınızı bu mevsimlerde direk güneş ışığından ve sıcaklardan korumalısınız.

Gölgeye bir kap su


Sıcaklar başladı. Sokak köpek ve kedileri için gölgelere birer kap su koyma zamanı geldi. Sadece sokak köpek ve kedileri değil şehirde bizimle birlikte yaşayan kumru, serçe, güvercin vb şehir kuşlarının da su ihtiyacını karşılamak için balkonlarınızıa su kapları koymak onları bu sıcaklardan korumak için çok iyi bir destektir.

Haftanın isimleri
Köpek : Willie-Addie-Maya-Diba
Kedi: : Pettie- Sissy- Tinker-Kozmo


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA