• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Kedilerde pirelenme

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 16.06.2013, 00:00
Bu sıkıntılı parazit olaylarından bahsettiğimizde kedi sahipleri panikler ve çok endişe duyarlar. Ama korkmalarına gerek yoktur. Öncelikle kedi bulunan bir evde insana pire geçmez.
Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta kediniz için veteriner hekiminizin vereceği veya tavsiye edeceği uygun ense damlası veya spray ilaçlarla uygun dozlarda 1,5- 2 ay ara ile kedimizin ilaçlanmasıdır.
Bu ilaçlar uygulandığında ense bölgesinden hızla emilir ve tüm deriye yayılır. En güzel ve işe yarar özelliği de, pirelere karşı kaçırıcı etkisinin olmamasıdır. Bu şekilde 2 gün içinde tam etkinliği başlayan bu ilaçlar sayesinde o an kedinizin üzerinde bulunan pireler kediyi ısırdıkları anda öldüğü gibi, 1,5 2 ay gibi bir sürede evde oluşmuş yumurtadan çıkabilecek her pire kedinize gelip yine aynı şekilde ölecektir. Düzenli olarak en fazla 2 ayda bir bu ilaçların uygulandığı kedilerde asla pire barınmaz.

Geç kalmayın!

Bir köpek veya kedi yavrusu aldığınızda eğitim ve sağlık konusundaki en önemli hatalar ilk günlerde yapılır. Bu nedenle yeni bir yavru aldığınızda hiç vakit kaybetmeden veteriner hekimden randevu alıp, yavru daha evinize girmeden bilgi sahibi olmanız gerekiyor.
Ama ne yazık ki bir çok aile aldıkları köpek ve kedi yavrusu ile bir veya birkaç gün geçirdikten sonra veteriner hekime başvuruyor. Zaten hatalar da ilk günlerde yapılıyor. Hatalar ise daha çok yavruyu yıkamak veya hatalı yiyecekler vermekten kaynaklanıyor. Her iki hatalı davranışta yavrunun direncini kırıp ishal olmasına ve sonrasında da kanlı ishal gibi tehlikeli hatalıklara yakalanmasına neden olabiliyor.
Hevesle ve sevgiyle aldığınız minik yavruyu doktoruna, geç kalıp hastayken götürmektense, sağlıklıyken götürüp, sağlıklı kalması için neler yapmanız gerektiğini öğrenmeniz çok daha doğru değil mi?

İguana beslerken
Kertenkele türlerinin hemen hepsi etçildir ve böcek ile beslenirler. İgauana türleri ise yeşillikle beslenir. Sadece doğada yavruluk dönemlerinde küçük böcekler, kelebek ve çekirge gibi böcekleri avlayarak yiyebilirler. Daha sonraki hayatlarında ise ömürlerinin sonuna kadar bitkisel beslenirler.
Evlerde beslediğimiz iguanalara sadece bitkisel besinler vermeliyiz. İguanalara köpek ve kedi maması verdiğinizde yiyebilirler ve bu şekilde beslenen iguanalar daha parlak görünümlü bir deriye sahip olabilirler. Ama ilerleyen yaşlarıyla 6-7 yaş civarında böbreklerinde oluşan hasar sonucu çok ciddi sorunlar yaşar ve çoğu zamanda bu nedenle hayatları son bulur. O yüzden iguanalara asla kedi köpek maması vermemelisiniz.
İguanaların beslenmesinde yapraklar ve çiçekler çok önemli yer tutar. Özellikle dut yaprağı, roka, dereotu, Japon gülü yaprağı ve çiçekleri, hatmi ağacı yaprak ve çiçekleri, kabak ve çiçeği, gelincik çiçeği, ebegümeci, hindiba yaprakları yiyebileceği büyüklükte doğranıp sebze ve meyvelerle karıştırılıp salata yapılarak iguanalara verilirse keyifle bolca yediklerini görebilirsiniz. Sebze meyvelerden de örnek verecek olursak elma, kabak, yeşil ve kırmızı biber, dolmalık biber, üzüm, incir, armut, muz,kivi, erik gibi meyveleri iguananızın salatasına katabilirsiniz.
* Vereceğiniz tüm besinler taze olmalıdır. Çürük, bozulmuş gıdaları vermemelisiniz.
* Sebze, meyve ve yeşillikler dolaptan çıktığı gibi soğuk değil oda sıcaklığında bekletildikten sonra verilmelidir.
* İguanaların ortam ısısı özellikle kışın gerekli olan yükseklikte olmazsa yiyecek tüketmezler. Ortamı ısıttığınız an yemek yediğini göreceksiniz.
* Bilmediğiniz, emin olmadığınız hiçbir besini iguananıza denemek için vermeyiniz.
* İguanalar tavşan, guinea pig gibi çimen ve otla beslenmezler sadece yaprak grubunu yerler.
* Tek bir çeşit besini bolca vermek yerine mümkün olduğunca yaprak ağırlıklı ama bol çeşit içeren salatalar hazırlamalısınız.

Haftanın isimleri

Köpek: Ninuke- Ronco- Orfe- Şurup
Kedi: Jenny- Nozzle- Koket- Şaki


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA