• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Köpekler de güler

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 20.10.2013, 00:00
Köpeklerde güler ama insanlar gibi değil! Bir köpekten kıkırdama veya kahkaha sesi duyamazsınız. Çeşit çeşit havlamaları içinde bir de gülme havlaması vardır. Ayrıca köpek sadece havlayarak gülmez. Kuyruğunu sallarken de gülebilir. Ya da kulaklarını dikip dili dışarıda size bakarken veya oyun sırasında bir an durup poposu yukarıda hareketinizi bekleyip hadi oynamaya devam edelim der gibi yine güler.
Evet köpekler güler ama sahipleri gülüyorsa, onu çok seviyorsa, onunla yeterince ilgileniyorsa güler. Ve köpeğin gülüşünü görebilecek kadar köpeğinizi tanıyorsanız onun gülüşünü görebilirsiniz.

Guinea pigleri kendimize alıştırmak


İnsanla çok kolay dostluk kuran ve çok çabuk alışan guinea pigleri kendinize alıştırmak için size birkaç basit tavsiyede bulunacağım.
Öncelikle guinea pigi'nizin karnı açken sevdiği maydanoz, elma, havuç gibi yiyecekleri elinizden yedirebilirsiniz. Bu hareket sizin ona yaklaşmanız ile besin arasında bir bağlantı kurmasına neden olacaktır.
Kafesi içindeki guinea pig'i çok yavaş ve acele etmeden tutmalısınız. Tutarken hemen her zaman göğüs bölgesinden, koltuk altından kavrayarak tutmalısınız. Tabi fazla sıkmadan ama elinizden de düşürmeden dikkatli kavramalısınız.
Elinize aldığınız guinea pig'i tv izlerken göğsünüzün üzerine koyarsanız ve kulakların çevresini okşarsanız size alışması yolunda büyük mesafe alabilirsiniz.
Guinea pigi'nizin bulunduğu odada ışığı aniden açmak, ani ve yüksek ses çıkarmak çok fazla paniklemelerine ve alışmasında kat ettiğiniz aşamada gerilemeye neden olabilir.

Kafes kuşlarında ayak sakatlığı


Kafes ve süs kuşlarında bazen yumurtadan çıkan yavrularda değişik derecelerde bir veya her iki ayakta kıvrılma, yere basamama, yukarıya doğru, arkaya veya öne doğru uzanmış şekilde kalan ayak yapısı gözlemlenir. Bu tür durumlarda yanlış bir kanıyla annesi üzerine basmış denir. Doğru olan neden ise burada söz konusu olan resesif- çekinik bir gendir. Çoğu zaman yakın akraba eşleştirmelerinden olsa da bazen de akraba olmadan da anne ve babada bulunan çekinik genler bir araya gelip böyle yavrular çıkabilir. Bu tip yavrular da veteriner hekim uygun bandaj ve atelle ayakları durması gerektiği halde yavru büyüyene kadar sargıya alırsa büyük bir çoğunlukla bu kuşların ayakları basabilecek kadar hatta hiçbir anamoli kalmayacak oranda iyileşebilir. Ama bunun için geç kalınmamalıdır. Yavruların kazık tüy denen ilk tüy başları çıktığı zaman ve gözleri açıldığında en uygun zamandır. Bu arada büyüyen yavruya uygun bandajın boyutunun kontrol edilip gerektiğinde yenilenmesi gerekebilir.

Yaygın yanlış çürütüldü

Köpeklerin siyah ve beyaz dışında başka rengi görmediği ve nesnelerin ana hatlarını değişik parlaklık seviyelerini kullanarak tanıdığı yönündeki yaygın yanlış kanı çürütüldü. Rus uzmanlar köpeklerin sadece sınırlı renk aralıklarının olmadığını ispatladı ve onların bu görsel spektrumu kullanarak nesne ile bir diziden seçtiği belirli ögeleri de ayırdığını tespit etti. Daha önce köpek eğitmenleri köpekleri eğitirken renkli objeler kullanmıyordu ama bu bulguların hayvanların nasıl eğitileceğini ve onların neler öğrenebileceğini geliştirmesi açısından önemli.

Sokaktaki hayvanlar için

Sabahları veya günün herhangi bir saatinde evinizden çıkarken mutfak artıklarınızdan köpek veya kedilerin yiyebileceği kısımları küçük bir torbaya veya yoğurt kasesine koyup, bunu çöp konteynırlarının yanına yere bırakırsanız bu dünyayı ve yaşadığımız şehri paylaştığımız dostlarımız sokak hayvanlarına yaşam mücadelelerinde ciddi anlamda bir katkı vermiş olursunuz.

Kısırlaştırma zamanı gelmiş

Erkek kediler yaş ilerlemesi ile erkeklik hormonu-testesteron düzeylerinin artması nedeniyle çiftleşme isteğini bir takım hareketler ile belli eder. Erkek kedinin bu olgunlaşma döneminin geldiğini anlayabileceğiniz belirgin birkaç davranış vardır. Bunların en başta geleni kedinizin sokağa çıkma veya kaçma eğilimidir. İkinci davranış ise idrarlarını temiz çamaşırlara, eve gelen misafirlerin çantalarına fışkırtarak bu şekilde koku bırakmaya çalışırlar. Kedinizin aşırı saldırganlaşması, ayaklarınızı ellerinize sarılarak sizi ısırması hatta bu ısırma sırasında çiftleşme benzeri davranışlarda bulunması da belirtidir.

Haftanın isimleri
Köpek: Hugo- Bingo- Teddy- Balki
Kedi: Liana- Alika- Viola- Bitter

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA