• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Anne kedi yuvasını ve yavrularını nasıl temiz tutar?

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24.11.2013, 00:00
Kedi yavruları doğduklarında gözleri kapalı çaresiz annenin bakımına muhtaçtırlar. Yavrular başka bir gıda alana kadar anneleri yavruların yattığı küçük yuvayı temiz tutabilmek için bebeklerinin idrar ve dışkı tüm artıklarını yalayarak yaptırır ve bunları hiç çekinmeden yutar. Bizim için çok tiksindirici görünen bu vefakar davranış bebeklerin birbirlerini ve yuvayı kısa sürede artıkları ile yaşanamaz hale getirmelerini önlemek için tek yoldur. Artıklarla kirlenmiş bir yuvada yavruların sağlıklı kalması mümkün değildir.
Yavruların hareket kabiliyetinin yükselmesi ile birlikte, yuvadan çıkmaya ve dolaşmaya başlarlar. Bu hareketlenme ile birlikte anne sütünün yanında az da olsa annenin yediği protein vb maddeleri yüksek mamaları yemeye başlarlar. Bu anne sütünün dışındaki mamaları yemeye başlayan yavruların annesi bu yabancı besini fark ederek çoğu zaman artık yavrularının artıklarını temizlemekten vazgeçer. Aynı zamanda minik yavrular da alçak bir kaba kedi kumu koyduysanız ve ulaşabilirse sizi şaşırtarak normal yetişkin kediler gibi kumu kazıp tuvaletini yapmaya başlayabilirler.

Kedim yavruluyor

Kedilerin gebelik süresi 58-60 gün civarındadır. Kedinin ırk özelliğine, genetik geçmişine ve ortamdaki strese bağlı olarak bu gebelik süreleri birkaç gün değişebilir. Kedinizin ilk çiftleştiği günden itibaren gebelik süresini hesaplayarak doğuma yakın haftayı tespit etmelisiniz. Özellikle doğumun yaklaştığı haftaya girdiğinizde anne gebe kedinizin kendini huzurlu hissettiği doğum yapacağı yuvasını benimsemiş olması gerekir.
Kedinize seçtiğiniz doğum kutusunu onun istediği ve rahat ettiği yere koymalısınız.
Eğer doğum başlayana kadar kediniz bir yer seçemediyse doğumunu yatağınız veya elbise dolabı içindeki eşyalarınızın üzerine yapmaya hiç çekinmez.
Doğumun başladığını kedinizin telaşından, arkasını yalamasından, karnında görünen sancılarından anlayabilirsiniz.
Unutmayın her sancı silsilesinin arkasından bir yavru çıkmalıdır. Yavrulatmayı düşündüğünüz bir dişi kediniz varsa ilk çiftleştirme anından, doğum ve sonrasına kadar sürekli veteriner hekiminizle bağlantıda olup onun tavsiyelerine uymanız bir sorun çıkması ihtimalini en aza indirecektir.

Amonyak zehirlenmesi

Kemirgen dediğimiz Guineapig, tavşan hamster gib evcil hayvanlarımızın kafes temizliğini ihmal etmemelisiniz. Kafes temizliğinde deterjan kullanmak risklidir. Eğer çok mecbur kalır da kullanırsak çok iyi bir şekilde durulamalıyız. Çünkü bu hayvanlar kimyasal maddelere karşı aşırı duyarlıdırlar. Temizleme sonrası en güzel altık ambalajlı sıkıştırılmış olarak satılan ağaç talaşıdır. Kemirgenlerinize suluk astığınız zaman idrar miktarı artacağı için ıslanan talaşlarını hemen değiştirmelisiniz. Nemli, ıslak ve dışkı ile kirlenmiş altlık hastalık için birincil etkendir. Guineapigler başta olmak üzere kafesinin bakımı geciktirilen kemirgenlerde amonyak zehirlenmesi görülebilir ve bu yüzden evcil hayvanınızı kaybedebilirsiniz.

Mücevher kadar narin bir kuş: Elmas Kumru

Ağırlığı 35 gr olan bu minik kumrunun kökeni Avustralya'dan gelir. Tüm kafes kuşları gibi çok uzun yıllardır kafeslerde üretilen bu kuşun değişik renkleri Türkiye'de de üretilmekte ve evlerde çok sevilerek beslenmektedir. Adını kanatlarındaki elmas benzeri serpiştirilmiş parlak lekeleden almaktadır. Bu nedenle bir diğer ismi de "Pırlanta Kumrusu" dur. Genel olarak ak darı vb kuş yemleri ile beslenir. Sakin tabiatlıdır ama muhabbet kuşu fazla evcilleştirilemez. Daha çok görünümü ve çok ilginç ötüşü ile kuş sevenleri cezbeder.

Hamster pasta börek yer mi?


Hamster vb kemirgenler doğadaki yaşamlarında tahıl dediğimiz buğday, arpa vb bitki tohumları ve çeşitli kökleri çiğ olarak tüketerek beslenirler. Evlerimize aldığımız bu şirin minik dostlarımıza tahılların unlarının pişirilmesi ile yapılan ekmek, kek vb verirsek bu hayvancıkların obez olmasına, kalp ve tansiyon sorunlarıyla hayatlarını erkenden kaybetmelerine neden olabiliriz. Ayrıca hamsterlara pişmiş, şekerli, yağlı vb doğada bulamayacağı hiçbir gıdayı vermemeliyiz.

Sokaktaki hayvanlara için bir lokma


Evinizde sabahları veya günün herhangi bir saatinde çıkarken evinizdeki mutfak artıklarınızdan (Yağlı- baharatlı vb onları ishal yapmayacak yiyecekler) köpek veya kedilerin yiyebileceği kısımları küçük bir torbaya veya yoğurt kasesine koyup, bunu çöp konteynırlarının yanına yere bırakırsanız bu dünyayı ve yaşadığımız şehri paylaştığımız dostlarımız sokak hayvanlarına yaşam mücadelelerinde ciddi anlamda bir katkı vermiş olursunuz.

Haftanın isimleri

Köpek: Cengaver- Bob- Calvin- Goofy
Kedi: Dilber- Veronica- Clyde- Ginger

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA