• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Giriş Tarihi: 15.12.2013, 00:00
Hayvanlar bizden çok farklı ortamlarda çok değişik şekillerde uyuyabiliyorlar. Örneğin bir yaban ördeği karda, buzda tek ayağı üstünde, hatta suyun içindeyken üşümeden, donmadan gayet rahat uyuyabiliyor. Atlar ve Filler de hiç yatmadan ayaklarını değiştirerek ayakta uyuyorlar. Ya da kuşlar bir dala tüneyip düşmeden uykuya dalabiliyorlar. Böcekler bile uykuya ihtiyaç gösteriyorlar. Kelebekler kanatlarını kapatıp diğer böcekler ise kuytu bir köşede duyargalarını vücutlarına yapıştırıp hareketsiz kalarak uyuyorlar. Yunuslar hareket halindeyken uyuyabiliyorlar ve o sırada kaslarını dinlendirmek yerine yıpranan beyin sistemlerini yeniden düzenliyorlar. Kediler günün uzun bir bölümünü derin uykuda geçiriyorlar. Köpekler de benzer şekilde her fırsat bulduklarında tetikte çoğu zaman yarım bir uyku ile dinleniyorlar. Kış uykusuna giren kurbağa, yılan vb soğukkanlı hayvanlar ise bütün bir kış mevsimini havalar ısınana kadar uykuda geçirebiliyorlar.

Kışın kuşlara yiyecek desteği

Ufalanmış bayat ekmek, pirinç, bulgur karışımından oluşan yemleri gazete üzerine veya derin olmayan kaplara koyduktan sonra balkonlarımıza bırakırsak, özellikle sabah saatlerinde ve akşamları bu yemlere üşüşen serçe, kumru ve güvercin vb kuşları seyretmenin tadına doyamazsınız. Ayrıca parklara da bayat ekmek koymak aç kalmış kuşlar için kurtarıcı olabilir.

Köpeklerde esneme

Esneme bildiğiniz gibi insanlarda uykunun geldiğinin belirtisi olan bir refleks harekettir. Köpeklerde de esneme benzer şekilde olabilir. Ama genelde köpekler uykudan kalktıklarında vücutlarını esnetirken aynı zamanda ağızlarıyla da esneme hareketi yaparlar. Bu uykunun dağıtılması için yapılan bir harekettir ve sonrasında da çoğu zaman bir silkelenme hareketi bunu izler.
Bunun dışında köpekler strese girdiklerinde veya kendilerini baskı altında hissettiklerinde de esnerler. Bu hareketle üzerlerindeki baskıdan kurtulmaya çalışırlar. Esneme hareketini köpeklerimizde iyi gözlemlerlersek onun ne zaman strese girdiğini anlayabiliriz.

Haftanın isimleri
Köpek: Çomar- Boris- Castor- Macaroni
Kedi: Efsane- Snowball- Minnie- Sassy

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA