• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

KOŞULSUZ DOST

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 26.01.2014, 00:00
Evinize bir köpek aldığınızda daha ilk günden sizinle kontak kurar. Çoğu köpek yanında sahibi olmadan uyuyamam, yalnız kalamama, elden yemek yeme eğilimindedir. Köpeklerle yaşamda kedilerde olduğu gibi istediğini yapma yani özgür ruh söz konusu değildir. Tamam buldog, bassethound, pug, shar pei gibi bazı ırklar sahibini fazla dinlemez, inatçıdır, eğitime fazla uygun değildir ama yine de en umarsız kediden çok daha fazla sahibiyle bağlantıdadır. Çoğu köpek ise insansız yaşayamayacak kadar çok insana bağlı hatta bağımlıdır. Sadece evblerde beslenen köpekler değil sokaklarda gördüğünüz köpeklerde insanla dostluğunu özler. Çok mutsuz, kuyruğunu bacaklarının arasına almış bir sokak köpeğine birazcık sevgi gösterin hemen morali yerine gelir kuyruk salmaya başlar hatta sizinle oyun oynamak için cilveler yapar. Çünkü o gördüğünüz köpeğin en büyük mutsuzluğu üşümek, açlık değil dostluğunu paylaşabileceği bir insana sahip olmamasıdır.

Ev arkadaşım

Kediler özgür hayvanlardır. Evinize bir kedi aldığınızda siz bir düzen bile kursanız o hemen kendi kurallarını ve düzeni kurma çabalarına girişir. Kendi istediği yerde yatar. Suyu kendi istediği yerden içer. Sizin çıkmasını istemediğiniz her yere çıkar. Bir işle meşgulken gitmesini isterseniz tam tersi sizinle oyun oynama konusunda son derece ısrarcıdır. Siz onunla oynamak istediğinizde ise başını kaldırıp bakmaz. Hatta saklanıp çağrıları duymazdan gelir. En güzel mamalarla karnını doyurursunuz evin penceresine konan serçelere iştahla atılır. Evdeki pençesini geçirebileceği her şey onun için oyuncaktır. Oyun başlattığı zaman evi birbirine katar. Miskin zamanında ise bir patisini bile kaldırmak istemez. Kısacası aslında evinize bir kedi aldığınızda bir evcil hayvandan çok eşit haklara sahip olduğunuz bir ev arkadaşı almış olursunuz.

Kuşlarımızı üşütmeyelim

Kuşlar evin içinde korunaklı gibi görünseler de soğuktan etkilenirler. Özellikle tüy değişimine giren kuşlarda bu etkilenme daha fazla olur ve çabucak hasta olabilirler. Havaların güzel olduğu günlerde evlerimizde pencere kapı vb açıp harika bahar havasının evimize girmesinden keyif almaya başladık ama bu dönemde evlerimizdeki kuşlarımızı pencere veya kapılar arasında bırakıp hava cereyanına maruz kalmalarına neden olmamalıyız. Yine bu dönemde kuşunuzun kabardığını, keyifsiz olduğunu hatta ishal olduğunu fark ederseniz gecikmeden veteriner hekime götürmelisiniz. Unutmayın hayvan sağlığı veteriner hekimin işidir. Başka yerlerden alacağınız tavsiye ve ilaçlarla vakit kaybedip kuşunuzu da kaybetmeyin.

Sokakta yaralı, hasta, zayıf yardıma ihtiyacı olan kedi, köpek, güvercin fark etmez herhangi bir hayvan gördüğünde insanlar ikiye ayrılırlar; DURUP BİR ŞEY YAPANLAR VE YÜRÜYÜP GİDENLER!


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA