• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Köpek yaşı ve insan yaşı

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 02.02.2014, 00:00
Köpeklerde yaşlanma ırklara göre farklı sürelerde başlar. Köpekler alışılmış söylemden farklı olarak her sene bizim yaşımızla 7 yıl yaşlanmazlar. Ya da köpek yaşı insan yaşının 7 yılına karşılık gelmez. Köpekler doğduklarından itibaren önce ilk haftalarda ve aylarda çok hızlı gelişim gösterirler. Bir köpek yavrusu 1 hafta bir çocuğun 3 ayda ulaşabileceği bir gelişim gösterir. Benzer şekilde bu gelişim aylar geçtikçe farklı oranlarla değişir. Örneğin bir pincher 12 aylıkken insan yaşı ile 18-20 yaşının özelliklerine sahipken, bir danua 12 aylıkken ancak 14-15 yaşındaki bir insanın yaşıyla denk gelir. Köpeklerimizin hangi yaşlarında ergenliklerini tamamladıklarını, hangi yaşlarında yetişkin ve hangi yaşlarında da yaşlı olduklarını veteriner hekiminize danışmalısınız. Çünkü içinde bulunduğu yaşa uygun beslenme, uygun eksersiz ve dikkat edilecek hastalıkları vardır.

Kafes kuşlarında kalsiyum fosfor kaynağı

Kafeslerde beslediğimiz süs kuşlarının hepsinin kalsiyum ve fosfor ihtiyacını karşılaması gerekmektedir. Doğada buldukları birçok mineral kaynağından bu ihtiyaçlarını karşılayan kuşlar kafeslerde bizim önlerine koyduklarımızla yetinmek zorundadırlar. Kalsiyum ve fosfor özellikle kuşların kemik ve tüy gelişimi açısından çok önemli bir ihtiyaçtır. Kafes kuşlarında bu ihtiyacı karşılamak için en iyi kaynak mürekkepbalığı kemiği dediğimiz mürekkep balıklarının iskeletini oluşturan kayık şeklindeki beyaz tek parça kemiklerdir. Bu kemikleri kafeste tüneğin önüne kolayca gagalayabileceği bir yere ve sağlamca tutturursanız ihtiyacı oldukça gagalayarak yiyecek ve ihtiyacını karşılayacaktır. Ayrıca midye kabuğu kırıkları, grit dediğimiz taşlar ve benzerinden oluşan kuş kumu karışımları da mürekkep balığı kemiğinin yanında işe yararlar. Yumurta kabuğu da kalsiyum fosfor kaynağıdır ama tavuklardan hastalık geçmemesi için mutlaka sıcak suda kaynatılmış yumurtaların kabukları verilmelidir.

Su kaplumbağanız için en zor dönem

Bu dönem doğadaki su kaplumbağalarının yavaş yavaş kış uykusundan çıkmaya hazırlandıkları dönemdir. Evlerimizde yaşayan kaplumbağalar ise ortam hiç soğumadığı için kış uykusuna giremezler. Fakat ev ortamının ısısı kaplumbağamızın ne kış uykusuna girmesine neden olacak kadar soğuk ne de vücut ısısını yükseltip yeteri kadar yem tüketmesini sağlayacak kadar sıcak olmadığı için, tüm kış dönemini inanılmaz enerji kaybederek geçirirler. Bu şekilde bir kış geçiren bir kaplumbağa havaların ısınması ile metabolizmasının yükselmesine rağmen kaybettiği enerji nedeniyle şoka girer ve beslenemez. Kötü ve ölüme kadar gidebilecek bir uyku dönemine girer. Böyle bir olayın yaşanmaması için kaplumbağamızın kabını en az 20 cm yükseklikten infrared denen spot ampullerle sürekli ısıtmalıyız.

Kedi ve köpeklerde ağız kokusu sorunu

Köpek ve kedilerde özellikle ileri yaşlarda ağız kokusu problemi oluşabilir. Ayrıca diş eti kanaması, salya ve iştahsızlık da görülebilir. Bunun nedeni çoğu zaman beslenme hatalarıdır. Ağızda kokuyla belirti gösteren rahatsızlıklar daha çok yumuşak gıdalarla beslenme, ırksal özellikler ve bazı enfeksiyon hastalıklardır.
Ağzında koku olan köpek ve kedilerin en kısa sürede veteriner hekime kontrole götürülmesi gerekmektedir. Geç kalındığında dişlerde oluşan diş taşları diş eti ve diş arasına ilerleyerek dişlerin erken yaşta dökülmesine, diş eti iltihaplarına (gingivitis), diş çürüklerine neden olabilir. Ayrıca bazen dişlerde ağrı vb nedeniyle beslenme güçlüğü zayıf düşme de görülebilir. Bazı kronikleşen ağız hastalıkları da geç tedavi edildiğinde daha zor iyileşirler.

Haftanın isimleri
Köpek: Pepper- Dora- Vanilla- Fındık
Kedi: Kiba- Elvira- Çamur- Minnoş


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA