• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Sorunsuz bir kedi yavrusu için

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 30.03.2014, 00:00
1. kedinizi bol bol sevin, okşayın
Yavru kedilere doğumdan itibaren dokunmaya başlamalısınız. Yumuşak hareketlerle anneyi rahatsız etmeden arada sırada elinizi hissettirmeniz sizinle ve insanın dokunuşuyla ilk tanışması olacaktır. Bu arada ev dışındaki bir kediye dokunduktan veya kucağınıza aldıktan sonra asla evdeki yavru veya anneye yaklaşmayın.
2. Onunla bol bol oyun oynayın
Kedi yavrularıyla 1- 2 aylıktan başlayarak oynamak onlara dokunmak kendilerine güvenini artıracak sizinle iletişimini yükseltecektir. Sizinle eğlenebileceğini fark eden yavrular size yakınlaşacaktır.
3. Kedi yavrunuzu sosyalleştirin
Kedi yavrunuz sadece sizinle değil evinize gelip giden misafirlerinizle de tanışmalıdır. Ayrıca çocuklarla olan ilişkilerini de siz düzenleyerek hem çocukların kediye nasıl davranacağını öğretin hem de kedinin çocuklarla tanışmasını ve arkadaş olmasını sağlayın.
4. Veteriner hekim ziyaretini erken dönemde yapmanız iyidir.
Kedilerin periyodik aşılama ve gerektiğinde tedavilerini yapacak veteriner hekime de alışması çok önemlidir.
4. Beslenmede kedinizin yaşına uygun mamaları kullanınız.
Kediler enanne karnındayken ve doğduktan sonraki ilk 2- 3 ayda en çok gelişme kaydederler. Özellikle 6-12 aylığa kadar vücutlarının tüm temellerini kurarlar. Kitten dediğimiz yavru kedi mamaları kedi yavrusunun gelişimini tamamlaması için gerekli olan besin değerlerini tam kapsar.
5. Yavru kedinizin göz, kulak bakımı ve tarama gibi rutin bakım işlemlerini yavruluktan yaparak alıştırmalısınız.
Özellikle uzun tüylü kedilerde her gün tarama bir zorunluluktur. Kısa tüylü kediler ise haftada 2 defa daha kısa yumuşak fırçalarla fırçalanarak dökülen tüyleri toplanabilir.
6. Kedinizi ilk aldığınız andan itibaren gözlem altında tutmalısınız.
Özellikle deri problemleri, tüy dökülmeleri, zayıflama, yaralar, ağız kokusu, kulak kaşıntısı, burun ve gözlerde akıntı ve çapaklanma, tuvalet kıvamı ve sıklığı gibi durumların sağlıklı olan normal halini hem gözlemleyerek hem de veterinerinize sorarak öğrenmelisiniz.
7. Evdeki düzeni anlaması için ona kurallar koyun ve bunları uygulayın.
Kediler eğitilemez diye bilinse de onlara da sınırlar koymak ve bu sınırlarda kuralları değişmez şekilde uygulamak gerekir. Bu kuralların içinde en önemlilerden birisi de yemek hırsızlığının önlenmesidir.
8. Yavru kedide tuvalet eğitimine erken dönemde başlamak gerekir.
Yavru kediye 3 parmak yüksekliğinde topaklaşan kum koymalı ve bu kabı günün her saatinde kolayca ulaşabileceği bir yere koymalısınız. Tuvalet sırasında ani ses, çocuklar vb tarafından kediler asla rahatsız edilmemelidir.

Doğa sizin ve hayvan dostlarınızın hizmetinde


Eğer evinizde tavşan, guinea pig veya iguana besliyorsanız bu mevsim onlar için inanılmaz besin seçenekleri ile dolu. Bu sene uzun süredir ilk defa baharı yaşayabiliyoruz ve doğal alanlarda hindiba, labada, ebegümeci, ıtır, gelincik vb gibi yenen otlar coştular. Eğer otlardan anlıyorsanız bu dönemi hem otçul hayvanlarınız beslenmesi için hem de sofranızın birbirinden lezzetli, vitaminli ve yararlı otlarla dolması için değerlendirebilirsiniz. Bu hayvancıklar doğada olsalar bu dönem normal olarak bu güzel taze otlarla besleneceklerdi. Tabii guinea pig ve tavşanınıza bahsettiğim otları verecekseniz her zaman hatırlattığım gibi kuru ot ve diğer kuru gıdalarını ihmal etmemelisiniz. İki grup yiyeceği birlikte yediklerinde ve yeşil olanları alıştıra alıştıra verirseniz ishal vb gibi beslenme sorunları yaşamazsınız.

Köpeğimin kulağı kaşınıyor

Köpekleriniz devamlı bir veya her iki kulağını kaşıyorsa, kaşırken inleme benzeri sesler çıkarıyorsa, kulaklarında kötü koku varsa, kulak içleri kızarmış, akıntılı veya kabuklu ise kulaklarında ciddi sorunlar var demektir.
Bu sorunların olmasını önlemek için:
Öncelikle alerjik yapıda olan köpeklerde beslenmeye çok dikkat etmeli, gerekirse antialerjik özellikli kuzu etli pirinçli veya hassas ciltli köpekler için hazırlanmış özel mamalar kullanmalısınız.
Uzun tüylü ve kulakları hava alamayan ırklarda kulak içindeki tüyler doğru şekilde tıraşlanmalıdır.
Tüm köpeklerin banyoları sırasında kulak kanalına su kaçmamasına dikkat ediniz. Ve banyo sonrası mutlaka kurulayınız.
Özel kulak solüsyonları ile kulağın en az haftada 1 kere düzenli temizlenmesi hastalık durumunda ise ilaç kullanılması gerekebilir.
Yaz mevsiminin sonlarına doğru pisipisi otu dediğimiz ot başakçıklarının kulaklara kaçma ihtimali çok fazladır. Bu dönemlerde otluk alanlara köpeğimizi çıkarmaya çalışmalısınız.
Herhangi bir kulak probleminde veterinere danışmadan bir müdahalede bulunmayınız ve en az 6 ayda bir kulaklarını kontrol ettiriniz.

Tavşan ve guinea piglerde acil durum

Guinea pig veya tavşanınızda iştahsızlık, hareketlerinde azalma, ilgisizlik veya daha belirgin belirtiler olarak, ishal, kanama, yan yatma, hareketsizlik, nefes almada güçlük algıladıysanız hemen bir veteriner hekime gidip sonrasında bana ulaşmaya çalışın. Aynı çocuk doktoru gibi bebeğimiz veya çocuğumuz hastalandığında telefonla arayacağımız ve acilse götürebileceğimiz bir doktoru mutlaka tanımalıyız. Deride kaşıntı, yemek seçme, davranışlar vb konular için zaten aciliyet yoktur. Sonuç olarakguinea pig veya tavşanınızda bir sağlık sorunu oluştuğu zaman ilk düşüneceğiniz aşama acil mi değil mi olmalıdır.

HAYVAN AMBULANSI
İzmir'de kaza geçiren sokak hayvanları için 7/24 çalışan Büyükşehir Belediyesi'nin ambulansı hizmete girmiştir... Numarasını lütfen kaydedin. 0232 293 39 80

Haftanın isimleri
Köpek: Ody- Mylo- Efecan- Enzo
Kedi: Giana- Trisha- Vivi- Feliz

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA