• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

"Kaplumbağam hasta"

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 04.05.2014, 00:00
Kaplumbağaların bir çok rahatsızlığı vardır. Bunlardan en çok rastlananlarından bahsedecek olursak:
- Boyun veya kulak apsesi: Kaplumbağaların başının yan tarafında görülen şişliklerle seyreder ve çoğu zaman cerrahi müdahale gerektirir.
- Gözlerde şişme ve kapanma: A vitamini eksikliğinde görülen metabolik bir hastalıktır.
- Kabuk yumuşaması: Daha çok kışın kış uykusuna yatamayan soğukta bakılan veya kış uykusundan çıkan kaplumbağalarda görülür. Engellenmek için beslenmesine D3 vitamini, kalsiyum ve fosfor içeren kabuklu yemler katılmalı ve kargaların çalması engellenerek uzun uzun güneşlendirilmelidir. Bir de uygun ultraviyole içeren lambalar kullanılabilir.
- Kabuklarda kalkma, çatlama ve kızarıklık: Yine sularının kirli bırakılması vb. nedenlerle mantar etkenlerinin yol açtığı bir durumdur.
- İshaller: Bakımsızlık hastalığı da diyebileceğimiz bu hastalıkta kaplumbağanın yaşadığı suyu sık temizlemediğiniz durumda dışkı ile bulaşmış sudan geçen salmonella mikropları kaplumbağanızda enfeksiyona neden olabilir. Ayrıca iç parazitlerde bazen ishallere neden olabilir.
- Kabızlık: Kuru gıdalarla fazlaca beslenme durumunda bazen kabızlık görülebilir.
- Akciğer ve solunum sistemi hastalığı; İştahsızlık, burundan sıvı gelmesi nefes almada ses ve güçlük ile kendini gösterir. Veteriner hekiminizin uygun göreceği antibiyotik ve vitaminlerle tedavi edilir.
- Böbrek yetmezliği: Boyun bölgesi, başı ve yüzü şişer ve başını içeriye çekemez. Hastalığın iyileşmesi çok zordur.

'Köpeğim televizyon izliyor"

Köpekler form ve desenleri ayırt etmekde zorluk çekip, desenlerdeki detayları görmezler. Bunun sebebi, tapetumun ışığı dağıtması ve retinal ganglionlara bağlı olan rod sayısının fazla oluşuna rağmen, kon sayısının azlığıdır. Kediler, Y tipi ganglion hücrelerinden dolayı televizyonu titrek olarak görürler. Köpekler ise bir grup araştırıcıya göre, kısmen hareketli nesneleri takip edebilmeleri ve kısmen de gölgeleri ayırt edebilmeleri nedeniyle saniyede 625 dotluk Avrupa ve ülkemiz televizyonlarını izleyebilmekte, saniyede 525 dotluk ABD televizyonlarını izleyememektedir. Birçok hayvan sahibi, köpeklerinin televizyon izleyebildiğini söylese de, bu hayvanların izleme aktivitesiyle alakalı nicel ölçümler yoktur.

Dost canlısı: Mavi Rus

Koyu gri, füme renkli kısa tüylü bir kedidir. Genelde gözleri zümrüt yeşilidir. Genelde atletik yapılı ve panter görünümünde kedilerdir. Asil yapılı, ağırbaşlı bir kedidir. Çoğunlukla görüntüsüne göre ince yavru kedi gibi bir miyavlaması vardır. Saldırgan çok hareketli bir kedi değildir. İnsanlarla iyi anlaşır ama herkese de yaklaşmaz. İnsanları ayırır ve sevdiği dost bildiği insanları hemen tanır ve dost gösterisi, sürtünmeleri, sarılması çok hoştur. Kafa atarak yanağınıza öpücük verir.
Bu kedi ırkı Kuzey ülkelerinden Avrupa ve sonra da Amerika'ya götürülmüş ve yaygınlaşmıştır. Türkiye'de sokaklarda bile az az da olsa görülebilen dayanıklı bir kedi ırkıdır. Kısa tüylü olduğu halde sık tüyleri ince fırça ile taranırsa ölü tüyleri toplanacağı için daha parlak ve sağlıklı bir kürk görünümü olacaktır.

Mama kabı sığ olmasın

Bildiğiniz gibi kediler her türlü objeye yaklaştıklarında o objelere önce bıyıkları değer ve bıyıkların kök kısımlarında çok duyarlı sinir hücreleri sayesinde de obje konusunda yüzünü veya dilini değdirmeden bilgi sahibi olabilir. Ve ona göre kendini korur veya sorun olmadığına karar vererek hareketine devam eder. Yemek yerken belli bir seviyeden sonra mama kabının içindeki mamayı sıyırmak istediklerinde eğer mama kabı derin ise bıyıkları kabın yan taraflarındaki kirli yerlere değeceği için çok rahatsız olurlar ve ya o mama kabından yemek yemezler ya da çoğu zaman dibinde mama bırakırlar. Kedilere özel yapılan mama kapları onlar için çok daha uygundur.

HAYVAN AMBULANSI
İzmir'de kaza geçiren sokak hayvanları için 7/24 çalışan Büyükşehir Belediyesi'nin ambulansı hizmete girmiştir... Numarasını lütfen kaydedin. 0232 293 39 80

Haftanın isimleri
Köpek: Kato- Siren- Aris- Blacky
Kedi: Siren- Emma- Ginger- Miki


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA