• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HEM MATEMATİK HEM TRİGONOMETRİ HALİL FİNCAN

HEM MATEMATİK HEM TRİGONOMETRİ

halil.fincan@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 22.04.2014, 00:00
Geçen hafta futbolun matematikle bağlantısından bahsetmiştik. Ancak bazı liglerde öyle ilginç bir yarış var ki sadece 4 işlem değil, trigonometri bilgisi de gerekebilir. Ve süreç birilerini güldürürken, diğerlerini gerebilir

"Şampiyon, şampiyon gibi, şampi..." başlıklarının arasındaki heyecanlı yarıştan bir dizi ilginç not düştük haftanın defterine. "Kime niyet, kime e-bilet" deyimiyle karışık, kimi kötü gidişata alışık, kimi de taraftarıyla barışık seyreyleydi olanı biteni. Girişe dönersek, PTT'de İstanbul BŞB. ile 3. Lig'de Ümraniye'nin matematiksel keyfiyle birlikte, Süper Lig'de F.Bahçe ve Kırmızı Grup'ta Altınordu'nun İlhan Şeşen'in şarkısını seslendirir bir halde "Gibi gibiyim" deyişine tanık olduk. Bir mucize olmaz ise, ikisi de sayısal mutluluklarını sözele döküp, şampiyonluk şarkılarını söyleyecekler.
Tüm bunların yanında kesinleşmemiş mevzuların kıyısında köşesinde cereyan eden hadiseler de konuşulası. Misal zirvenin civarında gezinen Balıkesir'in, 6 haftadır kaybeden Bucaspor'un Ordu'yu yenişiyle kendini ikinci basamakta bulması haftanın Ege açısından en dikkat çekici hadisesi. Bu skor Buca'nın gelecek sezon ki yerini yurdunu belirlerken, gelecek hafta küme düşmüş K.Maraş ile oynayacak Balıkesir için ise umut ışığı oldu. Yani aslında tüm ligler arasında haftanın en ilginç maçı ne Beşiktaş-F.Bahçe ne de G.Saray-Kasımpaşa mücadelesiydi. Tartışmasız Balıkesir-Manisa kapışmasıydı. Bal-Kes değil de Manisa kazansa, önündeki Ordu, Samsun ve Mersin'in kaybedeşi sebebiyle büyük avantajı onlar yakalayacaklardı. İki hafta kaldığını göz önünde bulundurursak bundan sonrası için matematik de değil trigonometri falan lazım. Çünkü Samsun-Mersin-Manisa üçgeninin iç açılarının ve kenarları arasındaki bağlantı sorunu çözecek.
G.Saray ve Beşiktaş arasındaki ikincilik hususunda da matematiksel bir birikime ihtiyaç duyulduğu kesin. İki takımdan birinin kalan maçlar alt alta yazıldığında öne çıkmaması hesapları da iyice derinleştiriyor. Özellikle G.Saray'ın en kritik haftasında ligde sezonun en farklı yenilgisini alması sarı-kırmızılı cephede olası bir iç karışıklığın da habercisi oldu. Selçuk-Mancini gerilimi, taraftarın anketlerdeki resti, savunmanın acizliği, hücum-orta saha kopukluğu travmanın sınırlarını açtıkça açıyor. Bu sorunlara rağmen Beşiktaş da geçen hafta dediğimiz gibi tarihin en mühim ikinciliğinde yerinde sayıyor. "Vallahi olmaz. Sen ikinci ol" ikramını bakalım hangisi kabul edecek? Ama görünen o ki bitime az kala yaşanacaklar, herkesi birazcık gerecek. İyi haftalar...



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA