• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Türkiye artık Avrasya kaplanı BİLAL DOĞAN

Türkiye artık Avrasya kaplanı

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 04.07.2011, 00:00
ABD'nin ekonomi çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal (WSJ), Türkiye'nin hızlı büyüme rakamlarının Çin ve Arjantin'i geride bıraktığını yazdı. Gazetenin İstanbul mahreçli haberinde, Türkiye ekonomisinin, 2011 yılının ilk çeyreğinde yüzde 11 oranında büyüdüğü ve Türkiye'nin "Avrasya'nın yükselen kaplanı olduğunu teyit ettiği" vurgulandı. Gazete, "Dün açıklanan büyüme hızı rakamlarının, Türkiye'nin Ortadoğu'daki ve Avrupa'daki komşuları siyasi çalkantılarla ve ekonomiyi kurtarma planlarıyla boğuşurken, pazarın tahminlerini yendiğini" yazdı. Haberde Türkiye'nin sıcak ekonomisinin pek çok komşu Avrupa Birliği ülkesiyle, özellikle de Yunanistan'la tezat teşkil ettiği, geçen hafta Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun, ekonomik krizle mücadelede Türkiye'yi örnek göstererek, "Komşumuz Türklerin yaptığını biz neden yapmayalım" dediği anımsatıldı. Hızlı Ekonomik büyümenin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimleri yeniden kazanmasına neden olduğu, bölgenin yükselen siyasi ve ekonomik gücün lideri olarak Erdoğan'ın konumunu daha da güçlendirdiği belirtildi. Ancak gazete, ekonomistlerin hızla yükselen cari açıkla ilgili endişeleri bulunduğunu, Türkiye'nin ithalatının ihracatına göre dört katı hızla arttığını da kaydetti.

YABANCI GELMİYOR

Yabancı yatırımcıların Türkiye'ye yatırım yapmak için koşmadığı da belirtilen haberler arasında, "İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın bu sene yükselen pazarlar içinde en kötü performans gösterenlerden biri olduğu, aynı zamanda Türk lirasının da düştüğü, yabancı yatırımcıların Polonya, Rusya, Almanya, Çin gibi ülkelere Türkiye'ye göre daha fazla yöneldikleri" de ifade edildi.
Oysa komşumuz Yunanistan'a gelindiğinde, tarihinin en büyük borç kriziyle boğuşan Yunanistan, ikinci kurtarma paketi dahilinde, IMF ve AB'den 124 milyar euro alabilir. Avusturya Maliye Bakanlığı yetkilisine göre Yunanistan, temerrüdden kurtulabilmesi ve Avrupa borç sorununun çözülmesi için hazırlanacak olan ikinci kurtarma paketi dahilinde, özel yatırımcıların katkılarını da içeren, 85 milyar euro (124 milyar dolar) fon elde edebilir.

KORKULAN OLMADI

Borsaya gelince, yurtdışından bir şok görmememiz halinde, olumlu seyir bir süre daha devam edecek gibi görünüyor.
Önümüzdeki dönemin bilanço dönemi olduğunu, "Şirketlerin bilanço rakamları olumlu gelecektir. Geçen çeyrek, sanayi şirketleri beklentilerin üzerinde rakamlar açıklamıştı. Bankacılıkta da korkulan olmadı. Bu çeyrekte de kuvvetli rakamlar göreceğiz diye düşünüyorum. Piyasa bundan sonra bu beklentileri satın almaya başlayacaktır.
İMKB 100 Endeksi, 65500 seviyelerini kırmak için zorlayacaktır. 64400-65500 önemli bir direnç. Endeksin önümüzdeki günlerde bu seviyeyi denemesi beklenebilir" diye düşünmekteyiz.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA